Biomasa

Extras din referat

Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane. (Definitie cuprinsa in Hotararea nr. 1844 din 2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport).
Biomasa reprezinta resursa regenerabila cea mai abundenta de pe planeta. Aceasta include absolut toata materia organica produsa prin procesele metabolice ale organismelor vii. Biomasa este prima forma de energie utilizata de om, odata cu descoperirea focului. Energia inglobata in biomasa se elibereaza prin metode variate, care insa, in cele din urma, reprezinta procesul chimic de ardere (transformare chimica in prezenta oxigenului molecular, proces prin excelenta exergonic). 
Forme de valorificare energetica a biomasei (biocarburanti):
- Arderea directa cu generare de energie termica. 
- Arderea prin piroliza, cu generare de singaz (CO + H2).
- Fermentarea, cu generare de biogaz (CH4) sau bioetanol (CH3-CH2-OH)- in cazul fermentarii produsilor zaharati; biogazul se poate arde direct, iar bioetanolul, in amestec cu benzina, poate fi utilizat in motoarele cu combustie interna.
- Transformarea chimica a biomasei de tip ulei vegetal prin tratare cu un alcool si generare de esteri, de exemplu metil esteri (biodiesel) si glicerol. In etapa urmatoare, biodieselul purificat se poate arde in motoarele diesel.
- Degradarea enzimatica a biomasei cu obtinere de etanol sau biodiesel.
- Celuloza poate fi degradata enzimatic la monomerii sai, derivati glucidici, care pot fi ulterior fermentati la etanol.
Biomasa reprezinta componentul vegetal al naturii. Ca forma de pastrare a energiei Soarelui in forma chimica, biomasa este unul din cele mai populare si universale resurse de pe Pamant. Ea asigura nu doar hrana, ci si energie, materiale de constructie, hartie, tesaturi, medicamente si substante chimice. Biomasa este utilizata in scopuri energetice din momentul descoperirii de catre om a focului. Astazi combustibilul din biomasa poate fi utilizat in diferite scopuri - de la incalzirea incaperilor pana producerea energiei electrice si combustibililor pentru automobile.
Date generale
- Masa totala (inclusiv umid.) - peste 2000 mlrd tone; 
- Masa totala a plantelor terestre - 1800 mlrd tone; 
- Masa totala a padurilor - 1600 mlrd tone; 
- Cantitatea energiei acumulate in biomasa terestra - 25.000*1018 J; 
- Cresterea anuala a biomasei - 400.000 mil tone; 
- Viteza acumularii energiei de catre biomasa terestra - 3000*1018 J pe an (95TWt); 
- Consumul total anual a tuturor tipurilor de energie - 400*1018 J pe an (22TWt); 
- Utilizarea energiei biomasei - 55*1018 J pe an (1,7TWt)
Cum se formeaza biomasa?
Bioxidul de carbon din atmesfera si apa din sol participa in procesul obtinerii glucidelor (saharidelor), care formeaza ,,blocurile de constructie" a biomasei. Astfel, energia solara, utilizata la fotosinteza, isi pastreaza forma chimica in structura biomasei. Daca ardem efectiv biomasa (extragem energia chimica), atunci oxigenul din atmosfera si carbonul din plante reactioneaza formind dioxid de carbon si apa. Acest proces este ciclic, deoarece bioxidul de carbon poate participa din nou la procesul de formare a biomasei.
Ca adaugare la sensul sau estetic de flora paminteasca a planetei


Fisiere in arhiva (1):

  • Biomasa.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!