Bariere în calea unei comunicări interne eficace și eficiente

Cuprins referat Cum descarc?

I. TEORIA COMUNICARII 
1.1. Scurt istoric. Definirea notiunii .
1.2. Formele comunicarii .
1.3. Particularitatile comunicarii ..
1.4. Elementele procesului de comunicare ...
1.5. Stiluri de comunicare .
II. COMUNICAREA MANAGERIALA -  CONDUCEREA 
2.1. Aspecte generale privind comunicarea manageriala ...
2.2. Scopurile, obiectivele si rolurile comunicarii manageriale ...
2.3. Functiile comunicarii manageriale 
2.4. Formele comunicarii manageriale .
2.5. Comunicarea sef -  subordonat ..
CONCLUZII ..
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

I. TEORIA COMUNICARII
1.1. Scurt istoric. Definirea notiunii
Comunicarea este unul dintre cei mai vechi termeni, una dintre cele maivechi actiuni, folosite atat de catre fiintele umane, cat si de catre celelaltevietuitoare ale pamintului. Acest proces a inceput undeva in preistorie, iar sfirsitul sau nu va avea loc niciodata, atata timp cat va exista viata pe pamant.
Termenul de comunicare este derivat din latinescul communis, careinseamna "a pune de acord", "a fi in legatura cu" sau "a fi in relatie" -  comun, sieste definit prin incercarea omului de a stabili cu alte persoane un cod comun cuajutorul caruia sa poata fi difuzate informatii, idei, atitudini. Dar termenul circula in vocabularul oamenilor inca din antichitate, cu sensul de "a transmite sicelorlalti", "a impartasi ceva celorlati".Cu totii traim si muncim impreuna si de aceea trebuie sa ne cunoastemtrebuintele si interesele in mod reciproc, deoarece cunoasterea sta la bazaexistentei noastre.
Comunicarea, in ansamblul ei, este un proces dinamic, aflat intr-ocontinua transformare, chiar si in momentul in care se desfasoara acest proces.Procesul comunicarii sta la baza tuturor actiunilor si legaturilor dintre oameni,dintre institutii, dintre cetateni si institutii, etc. Sistemul relatiilor publice a fost constientizat in cea de a doua jumatate asecolului XX, fiind puternic impregnat cu diferitele modele ale procesului de comunicare, asadar la baza formarii si structurarii sistemului de relatii publice seafla procesul comunicarii.
Comunicarea sta la baza tuturor proceselor, interactiunilor si relatiilor interumane. Societatea exista datorita procesului de comunicare, pentru ca farael structurile sociale nu s-ar putea forma si nici nu s-ar putea mentine.
Comunicarea are patru intelesuri majore:
1. Comunicarea este o intelegere atat a mesajelor primite pe diferitecanale de comunicare de la diferite mijloace de comunicare, cat si ca intelegereintre doua persoane, intre o persoana si un grup sau intre doua grupuri.
2. Comunicare inseamna si comunitate, existenta grupurilor precum si astructurilor sociale pe care acestea le dezvolta.
3. Comunicarea este un proces, care implica participare din parteamembrilor grupurilor, e un proces de transfer si contratransfer informational, care nu poate exista in absenta membrilor acestora.
4. Comunicarea are un inteles de organizare. Alaturi de ,,organizare"regasim si conceptul de ,,actiune", iar comunicarea reprezinta liantul dintre cele doua concepte, deoarece datorita comunicarii este posibila atit actiuneaorganizata, cit si organizarea actiunii.
Exista trei semnificatii, date de Dictionarul Explicativ al Limbii Romane pentru termenu comunicare:
1. instiintare, aducere la cunostiinta;
2. contacte verbale in interiorul unui grup sau colectivitati;
3. prezentare sau ocazie care favorizeaza schimbul de idei sau relatiispirituale.
1.2. Formele comunicarii
Dupa modalitatea sau tehnica de transmitere a mesajului avem: 
- comunicarea directa; 
- comunicarea indirecta.
Dupa modul in care individul sau indivizii participa la procesul de comunicare aceasta se clasifica in:
- comunicare intrapersonala (sau comunicarea cu sinele);
- comunicarea interpersonala (sau comunicare de grup);
- comunicarea de masa (este comunicarea realizata pentru publicul larg, de catre institutii specializate si cu mijloace specifice).
Dupa modul de realizare a procesului de comunicare in functie de relatiaexistenta intre indivizii din cadrul unei organizatii:
- comunicare ascendenta (realizata de la nivelele inferioare ale unei organizatii catre cele superioare);
- comunicare descendenta (atunci cand fluxurile informationale serealizeaza de la nivelele superioare catre cele inferioare);
comunicare orizontala (realizata intre indivizii aflati pe pozitiiierarhice similare sau intre compartimentele unei organizatii in cadrulrelatiilor de colaborare ce se stabilesc intre acestea).
1.3. Particularitatile comunicarii
Principalele particularitati ale comunicarii sunt urmatoarele:
1. comunicarea are rolul de a-i pune pe oameni in legatura unii cu ceilalti, inmediul in care evolueaza;in procesul de comunicare, prin continutul mesajului se urmaresterealizarea anumitor scopuri si transmiterea anumitor semnificatii;
2. orice proces de comunicare are o tripla dimensiune: comunicarea exteriorizata , metacomunicarea si intra comunicarea ;
3. orice proces de comunicare se desfasoara intr-un context, adica are locintr-un anume spatiu psihologic, social, cultural, fizic sau temporal ;
4. procesul de comunicare are un caracter ireversibil, in sensul ca, odata transmis un mesaj, el nu mai poate fi "oprit" din "drumul" lui catre destinatar;in situatii de criza, procesul de comunicare are un ritm mai rapid si o sferamai mare de cuprindere;semnificatia data unui mesaj poate fi diferita atat intre partenerii actuluide comunicare, cat si intre receptorii aceluiasi mesaj;orice mesaj are un continut manifest si unul latent, adeseori acesta dinurma fiind mai semnificativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bariere in calea unei comunicari interne eficace si eficiente.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Flaviu Calin Rus -  Introducere in stiinta comunicarii si a relatiilor pubice -  Editura Institutul European, Iasi, 2002;
2. Costica Voicu, Stefan Pruna -  Managementul organizational al Politiei -  Fundamentele teoretice -  Editura MediaUNO, Bucuresti, 2007;
3. Tran Vasile, Stanciugelu Irina -  Teoria comunicarii -  Editura Facultatiide Comunicare si Relatii Publice "David Ogilvy", Bucuresti, 2001;
4. Ioan Draganu -  Media si comunicarea -  Editura RAO, Bucuresti, 2007;
5. Bernard Miege -  Societatea cucerita de comunicare -  Editura Polirom,Iasi, 2000;
6. Lucian Pricop -  Dictionar explicativ al limbii romane -  Editura Cartex,Bucuresti, 2007.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!