Asemănări și deosebiri între sistemul administrativ din Austria și sistemul administrativ din Belgia

Extras din referat Cum descarc?

In ambele state se aplica principiul separatiei puterilor in stat
Austria.Puterea Legislativa; Puterea Executiva ; Puterea Judecatreasca
Belgia. Coroana asigura legatura dintre cele 3 ramuri:legislativa, executiva,judecatoreasca.
Puterea executiva este exercitata de catre Cabinet care este condus de Prim-Ministru /Cancelarul Federal
Austria.Cancelarul Federal este imputernicit sa coordoneze Cancelaria Federala.Acesta este numit de Presedintele Federal.Constitutia nu precizeaza un cadru al responsabilitatilor sale.
Are o functie foarte importanta :realizarea politicii guvernamentale si are drept constitutional de a propune Presedintele Federal.
Cancelarul federal este lider al majoritatii partidelor din Parlament.
Acesta poate numi si demite ministrii. 
Belgia.Prim-Ministrul este numit de Coroana si are libertetea de a-si alege membrii Cabinetului pentru a forma Guvernul.Primul Ministru este membru al celui mai puternic partid din Camera Reprezentantilor. 
Sistemele administrative sunt descentralizate.
Austria.Austria este o republica federala parlamentara formata din 9 landuri.Fiecare land are Constitutie , Parlament si Guvern propriu.Landurile au autonomie regionala, financiara si de decizie.
Belgia.Belgia este o monarhie constitutionala ereditara. Format din trei comunitati culturale (olandeza,franceza,germana) si trei Regiuni (Flandra, Valonia si Bruxelles-Capitala). Belgia este impartita in 10 Provincii si 589 Comune.
Initiative legilative au membrii Parlamentului si Guvernului.
Austria .Initiativa legislativa in Austria au Parlamentul si Guvernul.
Propunerile legislative sunt transmise catre Nationalrat ca motiuni si sunt inscrise in propunerile guvernelor federale. Bundesrat-ul poate propune motiuni legislative catre Nationalrat prin intermediul reprezentantilor guvenelor federale.
Fiecare propunere primita de la Nationalrat este transmisa catre Bundesrat.Acesta poate sa analizeze si sa critice propunerile primite in sens constructiv.Daca Nationalrat-ul insista asupra propunerii si argumenteaza propunerea e trimisa spre a fi promulgata.
Belgia.Puterea legislativa este exercitata de rege si un Parlament Bicameral: Senatul si Camera Reprezentantilor.Legislativul are o structura care cuprinde:Guvernul(care initiaza cele mai multe legi), Senatul siCamera Reprezentantilor.
Oricare din cele 3 poate initia legi.
Comisiile parlamentare pot invita ministrii/secretari de stat sa participe la dezbateri.
Austria.La nivel federal comisiile parlamentare pot invita ministrul titular de resort sa participe la discutii direct ori prin reprezentanti.Propunerile formulate la nivelul comisiilor sunt prezentate in plenul sedintelor parlamentare atunci cand comisia considera ca acestea sunt complete. Deciziile comisiilor sunt aprobate prin vot la care nu participa ministrul sau reprezentatntul sau.
Belgia. La unele sedinte sunt invitati secretari de stat, in special atunci cand se dezbat probleme care intra in sfera lor de competenta.
Ambele state au functionari permanenti in aparatul de stat.
Austria .Austria face o distinctie clara intre fuctionarii publici angajati pe termen lung prin contracte si personalul angajat pe baza de contract individual bilateral.
Functionarii publici nu au dreptul la greva.
Personalul angajat pe baza de contract individual bilateral isi desfasoara activitatea portivit legii private.
Belgia.Cancelaria Primului Ministru e formata din functionari publici permanenti care ofera Primului Ministru suportul necesar exercitarii functiei sale.
Autoritatea judecatoreasca este independenta , orientata doar pe cadrul legislativ.
Austria .Sistemul administrativ este strict incadrat de lege asfel incat orice actiune administrativa trebuie sa fie in mod precis reglementata de lege.Judecatorii pot fi mai degraba transferati decat demisi.Ei pot sa isi exprime liber activitatea.
Belgia.Potrivit Constitutiei judecatorii curtilor si tribunalelor au independenta decizionala fiind separati de cele doua ramuri ale autoritatii cea executiva si legislativa.
Existenta a trei tipuri de Curti.
Austria.Toate Curtile in Austria sunt Curti Federale.Exista trei niveluriale justitiei:
Curtile de la nivel de district 
Curtile de la nivel de land
Curtile de jurati.
Instanta superioara este Curtea Superioara la nivel de district sau land, iar cea mai inalta instanta este e Curtea Suprema din Viena.
Controlul administrativ este realizat de Curtea Constitutionala daca problemele sunt de natura constitutionala sau de Inalta Curtea Administrativa si Birourile Administrative Independente daca problemele sunt de alta natura.
Belgia.In Belgia exista:Curtea de Urmarire, 5 Curti de Apel pentru provincii care isi desfasoara activitatea la nivel local,Justitia Pacii care isi desfasoara activitatea in domeniul ordinii publice ,al securitaii si sigurantei cetateanului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asemanari si Deosebiri intre Sistemul Administrativ din Austria si Sistemul Administrativ din Belgia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!