Analiza Utilizarii Fortei de Munca

Extras din referat Cum descarc?

Un santier naval este o intreprindere complexa de constructii si reparatii nave cuprinzand: ateliere, cale, docuri, dane si numeroase instalatii si mijloace tehnice capabile sa asigure desfasurarea intregului proces de conceptie, executie si probe necesar construirii si repararii navelor.
Criza de personal si ineficienta muncitorilor nou angajati, scumpirea tablei si scumpirea celorlalte materii prime au fost principalele cauze pentru care doar jumatate dintre santierele locale au incheiat anul 2008 cu profit net, in conditiile in care, la nivel de industrie, volumul afacerilor a inregistrat cresteri. Criza financiara va lovi de la mic la mare pentru ca este o criza sistemica si nu a unui sector sau a altuia, efectele vor veni in lant si vom incepe sa fim din ce in ce mai constienti de ce se intampla si de ce ne asteapta. In acest context, managerii S.C. NAVOREP GRUP S.A. CONSTANTA au dispus analiza fortei de munca, ca principal factor al productiei.
Analiza statistica a fortei de munca vizeaza aspectele de ordin cantitativ si calitativ ce caracterizeaza forta de munca, cu influenta directa asupra performantelor economico-financiare ale firmei.
1. Analiza statistica a numarului si structurii fortei de munca.
Forta de munca de care dispune un agent economic este evidentiata prin numarul personalului angajat, indicator ce poate fi determinat la un moment dat sau pentru o perioada.
Numarul de personal la un moment dat reprezinta efectivul salariatilor si se urmareste la inceputul si sfarsitul perioadei. El caracterizeaza potentialul uman de care dispune unitatea si este considerat ca un indicator de stoc.
In efectivul salariatilor existent la inceputul si sfarsitul perioadei se cuprind toti salariatii angajati cu contracte individuale de munca, pe durata determinata sau nedeterminata, existenti la acea data, care au lucrat sau care nu si-au putut indeplini obligatiile de munca, aflandu-se in concedii medicale, concedii de maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, pentru cresterea copilului pana la 1 an, in concedii de odihna, in concedii fara plata, beneficiind de timp liber prevazut de lege sau stabilit prin contract colectiv de munca, in greve sau invoiti. 
Ca indicator de flux, acesta poate fi utilizat in analizele economice in corelatie cu alti indicatori si pentru determinarea unor marimi relative de intensitate cum ar fi : productivitatea muncii, salariul mediu, inzestrarea muncii cu capital fix, profitul ce revine pe un salariat.
Numarul mediu al personalului se poate calcula la nivelul unitatii pe subunitati, pentru total personal si pe categorii, folosind relatia : 
n
? Ti
i=1
?T ? ??? , (1.1)
Dc
in care i ? 1,2, ... , n - zile ale perioadei in care unitatea si-a desfasurat activitatea ; 
Ti ? efectivul personalului in ziua i ;
Dc? durata calendaristica a perioadei.
Pentru perioade mai mari de o luna ( trimestru, semestru, an ) numarul mediu de personal se poate calcula ca medie aritmetica simpla a numerelor medii lunare : 
n
? Tj
j=1
?T ? ?? , (1.2)
N
in care j ? 1,2, ... , m - numarul lunilor in care unitatea si-a desfasurat activitatea ;
Tj ? numarul mediu de personal corespunzator lunii j ;
N ? numarul de luni aferent perioadei .
In conditiile in care exista o piata a muncii, agentii economici trebuie sa promoveze o politica de personal eficienta si dinamica, astfel incat numarul personalului sa fie dimensionat strict in raport cu obiectivele curente si de perspectiva ale intreprinderii.
La nivelul agentilor economici nu este suficienta analiza asigurarii acestora cu forta de munca, pe baza numarului de personal, ca indicator global, ci si a modului in care structura acesteia corespunde necesitatilor activitatilor ce se desfasoara.
Posibilitati largi de analiza ofera structura fortei de munca pe ocupatii (functii, meserii), ce are la baza Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), elaborate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de Comisia Nationala pentru Statistica.
Potrivit COR, personalul din industrie poate fi incadrat in urmatoarele grupe majore :
1) Legiuitori, inalti functionari si conducatori ;
2) Specialisti ( cu ocupatii intelectuale si stiintifice ) ;
3) Tehncieni ;
4) Functionari ;
5) Muncitori si meseriasi ;
6) Operatori pe instalatii, masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse ;
7) Muncitori necalificati ;


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Utilizarii Fortei de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!