Analiza Situatiilor de Risc

Extras din referat Cum descarc?

1.1 CONCEPTUL DE RISC
In conditiile economiei de piata, activitatea tuturor agentilor economici este expusa, intr-o masura mai mica sau mai mare, riscurilor generate de mecanismele pietei. 
Daca in economiile concurentiale cu traditie riscul este abordat sistematic, putand fi intr-o anumita masura controlat, in economiile aflate in tranzitie acest lucru nu este posibil inca.
Aceasta afirmatie decurge din faptul ca riscurile care planeaza asupra agentului economic, indiferent ca este o banca sau o firma care desfasoara un anumit tip de activitate sunt nu numai de natura financiara, comerciala sau investitionala, ci depind in mare masura de pozitia agentului pe piata, de puterea sa economico-financiara, la care se adauga si riscul survenit ca urmare a modificarilor structurale care au loc la nivel macroeconomic.
In aceste conditii, riscul devine o componenta esentiala a politicii manageriale a oricarui agent economic, a strategiei elaborate de catre acesta. care depinde aproape in totalitate de abilitatea si capacitatea fiecaruia de a-si anticipa evolutia si de a-si valorifica sansele, asumandu-si un asa-zis "risc al esecului in afaceri" . 
Pornind de la o astfel de abordare este important pentru intelegerea corecta a notiunii de risc, de a face distinctie clara intre risc si incertitudine.
In sens general, riscul poate fi definit ca probabilitatea producerii unui eveniment nedorit intr-o "situatie dominata de o lege care actioneaza ", care poate fi previzibil sau ne previzibil, in timp ce incertitudinea este o "ignoranta statistica, o necunoastere a legii care actioneaza, astfel ca nu se poate determina o probabilitate pentru evenimentele posibile" .
Nu exista insa o definitie unica, stricta a riscului. Riscul se manifesta chiar din momentul definirii unei afaceri, a stabilirii obiectivelor si a conditiilor de desfasurare a afacerii respective. 
Astfel, alegerea unui obiectiv eronat si luarea unor decizii gresite pot genera aparitia unui risc, care se va manifesta sub forma pierderilor ce vor rezulta ca urmare a acestora. 
Importanta analizei riscurilor in procesul decizional este sugestiv prezentata in figura 1. 
Intr-o acceptiune sintetica, riscul este apreciat ca fiind variabilitatea rezultatului unei activitati sub presiunea mediului. 
Rentabilitatea activitatii economice este, direct dependenta de riscul suportat: ea nu poate fi apreciata decat in functie de riscul pe care il suporta agentul economic. 
Diferitii agenti economici nu-si asuma un risc decat in functie de rentabilitatea pe care o anticipeaza.
Figura 1 Conditiile aparitiei si manifestarii riscului
Din grafic rezulta, insa, ca si in cazul luarii unor decizii corecte pot aparea pierderi, deci implicit risc, ca urmare a manifestarii unor factori conjuncturali care nu au putut fi luati in calcul de catre agentul economic.
In acest context apare necesara introducerea notiunii de "gestiune a riscului". In sens general, aceasta presupune minimizarea pierderilor, respectiva cheltuielilor suplimentare in situatia producerii riscului. 
Gestiunea riscului are in vedere doua elemente: evaluarea riscurilor si luarea masurilor asiguratorii pentru evitarea lor.
Evaluarea riscurilor implica aplicarea unor metode de analiza, procedee si tehnici statistice care sa permita dimensionarea factorilor ce pot genera riscuri, astfel incat pierderile sa fie minime, in timp ce al doilea element - masuri asiguratorii presupune directionarea efectuarii tranzactiilor spre arii cu expunere la risc cat mai mici, mergandu-se uneori chiar pana la renuntarea tranzactiilor respective si adoptarea unor politici de asigurare ca ultima solutie cand masurile de prevenire nu sunt suficiente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Situatiilor de Risc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!