Analiza si Proiectarea Posturilor

Extras din referat Cum descarc?

Analiza si proiectarea posturilor se integreaza in definirea functiilor, care reprezinta o componenta importanta a procesului de analiza si proiectare a structurii organizatorice si consta in precizarea elementelor ce conditioneaza exercitarea acestor functii si anume rolul, pozitia, atributiile si legaturile lor.
Proiectarea posturilor
Posturile sunt componentele primare ale structurii organizatorice a firmei. Ele au implicatii deosebite asupra functionalitatii si eficientei structurii organizatorice, asupra realizarii obiectivelor organizatiei, dar si asupra angajatilor, prin nevoile pe care le satisfac si prin caracterul lor participativ. De aceea, se accentueaza tot mai mult faptul ca posturile, prin continutul lor, constituie o componenta a dezvoltarii profesionale a fiecarui angajat. 
Proiectarea posturilor defineste cerintele specifice muncii desfasurate de un grup sau la nivel individual. Ea trebuie sa raspunda intrebarilor: cum poate deveni performant un post, cine poate obtine performanta pe postul respectiv si in ce mod? 
Proiectarea posturilor trebuie sa satisfaca mai multe cerinte. Astfel, un post bine definit trebuie:
sa constituie un intreg, adica sa cuprinda o sarcina identificabila; 
sa aiba insemnatate pentru detinatorul postului si sa presupuna o activitate care sa merite a fi indeplinita; 
sa acorde detinatorului postului libertatea de a lua deciziile necesare in indeplinirea activitatii, in limitele constrangerilor impuse de organizatie; 
sa dea posibilitatea ocupantului postului sa-si evalueze activitatea; 
sa ofere recompensele corespunzatoare efortului depus. 
Continutul postului
Definirea postului in sine a cunoscut o evolutie importanta, odata cu recunoasterea faptului ca acesta nu este numai o pozitie din structura organizatorica, insumand anumite sarcini, ci si un mijloc prin care angajatul isi asuma o responsabilitate, indeplinind un rol bine definit in organizatie. Iata de ce analiza posturilor este o activitate care tine de gestiunea resurselor umane. 
Evidentierea continutului postului reprezinta punctul de plecare al stabilirii standardelor de performanta pe post, respectiv o cerinta a obtinerii unei productivitati ridicate. 
Astfel, drept componente ale postului sunt recunoscute in prezent 
urmatoarele:
obiectivele, respectiv definirea calitativa si cantitativa a scopurilor avute in vedere la crearea postului, inclusiv perspectivele sale de evolutie; 
sarcinile, care reprezinta actiuni clar formulate, orientate spre realizarea obiectivelor; 
autoritatea, exprimand limitele in cadrul carora titularul postului are dreptul de a actiona, pentru indeplinirea sarcinilor si realizarea obiectivelor;
responsabilitatea, ca obligatie a titularului de a indeplini sarcinile derivate din obiectivele stabilite, privita ca o atitudine a angajatului fata de celelalte componente ale postului. 
Pornind de la aceste elemente, practica a scos in evidenta trei dimensiuni importante ale continutului postului: 
a) specializarea; 
b) proportiile : 
c) profunzimea postului. 
a) Specializarea sta la baza cresterii eficientei la locul de munca; ea prezinta mai multe avantaje, cum ar fi: 
restrangerea cerintelor privind aptitudinile ocuparii unui post, ceea ce usureaza procesele de recrutare si de perfectionare; 
imbogatirea performantei, prin repetitie si practica in aceleasi activitati; 
valorificarea eficienta a celor mai bune aptitudini ale angajatului; 
salarii mai mici, datorita faptului ca munca poate fi usor substituita; 
cresterea calitatii produsului final 
Problema majora pe care o poate ridica specializarea o reprezinta ingradirea si chiar "degradarea" angajatului, De aceea, nu trebuie sa se exagereze in aplicarea acestui principiu. 
Si totusi specializarea este mai eficienta sau dezirabila in cele mai multe situatii. Pentru folosirea cu succes a specializarii trebuie respectate insa unele cerinte de baza, si anume:
un volum relativ larg al muncii, suficient pentru a respecta principiul specializarii si pentru a mentine interesul lucratorului; 
stabilitate in volumul muncii, in indrumarea lucratorului, in proiectarea produsului si in tehnologia productiei.
b) Proportiile postului se refera la numarul si varietatea cerintelor pe care trebuie sa le indeplineasca ocupantul postului; cu cat proportiile sunt mai mici, cu atat cerintele sunt mai reduse si lucratorul va repeta mai des aceleasi operatiuni, existand astfel pericolul cresterii erorilor si scaderii calitatii. 
c) Profunzimea postului se refera la libertatea pe care o are ocupantul postului in a-si planifica si a-si organiza propria munca. Astfel, reducerea acestei dimensiuni poate conduce la aparitia insatisfactiei, absenteismului si a altor disfunctionalitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza si Proiectarea Posturilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!