Analiza Produsului Intern Brut in Ultimele 3 Decenii

Cuprins referat Cum descarc?

Produsul Intern Brut -definitie 1
Componentele Produsului Intern Brut 1
Mod de calcul 1
Evolutia PIB pe ani 2-9


Extras din referat Cum descarc?

Produsul Intern Brut
Este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unei in tari decurs de un an. 
PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodariilor private si a organizatiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investitii, a cheltuielilor statului, a investitiilor in scopul depozitarii ca si castigurile din export din care se scad cheltuielile pentru importuri.
PIB = consum + investitii + exporturi - importuri 
Componentele PIB:
Consumul privat - este in mod normal cea mai mare componenta a PIB, reprezentand cheltuielile gospodariilor in economie. Aceste cheltuieli pot fi clasificate in : bunuri durabile, bunuri perisabile si servicii. Exemple: hrana, chirie, bijuterii.
Cheltuielile statului - sau consumul sectorului public, reprezinta suma tuturor cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri finite si servicii. Include salariile angajatilor din sectorul public, cumpararea de armament etc
Investitiile - includ investitii in fabrici, echipamente, inventar si nu include schimburile de active existente. De exemplu: constructia unei mine, cumpararea de software, cumpararea de masini si echipamente. Cheltuielile gospodariilor pentru noi locuinte fac parte din investitii.
Exporturile - reprezinta exporturile brute ale unei tari, incluzand bunuri si servicii, destinate consumului intr-o alta tara
Importurile - reprezinta importurile brute.
Important de specificat este ca in calcularea PIB-ului se iau in considerare acele bunuri si servicii care sunt destinate consumului final.
Modul de calcul al Produsului Intern Brut
P.I.B = P.G.B. - C.i.
P.IB. = V.A. + T.V.A. + T.V. 
PIB in perioada 1870-2000
PIB in perioada 1980
Din punct de vedere al corelatiei procesului inflationist cu dinamica produsului intern brut, pot fi evidentiate trei subperioade:1990-1992,1993-1996,1997-2002.
Perioada 1990-1992 s-a caracterizat printr-o reducere cu 2.7%a PIB-ului, desi in termeni nominali acesta a inregistrat o tendinta de crestere atat pe total, cat si pe cap de locuitor. In termeni reali a inregistrat un declin deosebit de puternic, (deflatorul PIB a inregistrat o crestere de la 113.6% in 1990 la 300% in anul 1992.)
Aceasta reducere a PIB-ului a fost consecinta socului schimbarii de sistem din anul 1989.Aceasta scadere accentuata a resurselor umane utilizate pentru consum si dezvoltare s-a datorat in primul rand eficientei scazute a folosirii elementelor de potential economic si a resurselor de munca. In anul 1990 a avut loc reducerea duratei saptamanii de lucru cu aproximativ 13%, pensionarea anticipata a unui numar mare de salariati, concomitent cu o crestere irationala a veniturilor celor ocupati.
Tot in aceasta perioada s-a produs o puternica aglomerare a pietei interne cu produse de import, destinate consumului personal, si astfel s-a determinat un deficit bugetar si al balantei comerciale si de plati.
Perioada 1993-1996 s-a impus atentiei printr-o crestere cu 16.4% a PIB-ului, deoarece in aceasta perioada a avut loc o relativa refacere a mediului economic p eseama procesului de privatizare, ceea ce va aduce PIB-ului un reviriment, acesta ajunganda sa reprezinte aproximativ 88% din PIB al anului 1989.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Produsului Intern Brut in Ultimele 3 Decenii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!