Analiza Posturilor

Extras din referat Cum descarc?

Una dintre preocuparile de baza ale managementului organizatiilor performante o reprezinta gruparea activitatilor pentru indeplinirea obiectivelor strategice. Diviziunea muncii este cea care defineste posturile intr-o organizatie. In urma diviziunii verticale a muncii (bazata pe stabilirea relatiilor de autoritate) si a diviziunii orizontale (fundamentata pe stabilirea activitatilor) se indeplinesc premisele imbunatatirii eficientei si eficacitatii organizationale. Posturile de munca apar ca o rezultanta a acestor procese, avand un impact deosebit de mare asupra resurselor umane. Putem defini postul ca o grupare de sarcini, obligatii si responsabilitati similare pe care le indeplineste un salariat in scopul realizarii obiectivelor stabilite. Notiunea de post este diferita fata de meseria, functia sau specialitatea unui angajat. Persoane care au aceeasi pregatire sau cunosc aceeasi meserie pot ocupa posturi diferite. Functia cuprinde activitatile pe care le desfasoara o persoana pentru realizarea carora sunt necesare unul sau mai multe posturi. Analiza si descrierea posturilor constituie astfel, o componenta de baza a atributiilor responsabilului cu resursele umane deoarece recrutarea, selectia, promovarea, evaluarea si salarizarea personalului au ca punct de plecare cerintele postului.
Obiective didactice:
- Intelegerea importantei procesului de analiza a posturilor;
- Identificarea obiectivelor analizei posturilor;
- Insusirea metodelor de analiza a posturilor;
- Descrierea elementelor de baza ale posturilor;
- Intocmirea fisei postului.
1. Elementele analizei posturilor
Analiza postului reprezinta procesul prin care se colecteaza si se prelucreaza informatii cu privire la natura si specificul unui post, respectiv identificarea aptitudinilor, cunostintelor, abilitatilor si responsabilitatilor cerute unui individ pentru a obtine performantele asteptate pe un anumit post. Analiza postului descrie specificatiile postului asa cum sunt in momentul analizei, si nu asa cum ar trebui sa fie, cum a fost in trecut sau cum se intampla in alte organizatii. 
Analiza postului se face de catre o persoana care detine pe langa o pregatire de baza (psiholog, economist, inginer) si o pregatire speciala privind metodele de analiza a postului. In cazul firmelor mici, analiza posturilor cade in sarcina managerului general, a unei persoane numite de acesta sau se apeleaza la o institutie de specialitate. Indiferent cine realizeaza analiza postului, acest proces trebuie sa cuprinda elementele regasite in fig. 1.
Privita la modul general, analiza posturilor are ca obiective simplificarea muncii, stabilirea standardelor de munca si sustinerea altor activitati de personal. Recrutarea si selectia personalului nu pot fi realizate performant decat in conditiile cunoasterii cerintelor de catre viitorii ocupanti ai postului. Selectia pune si problema corelatiei dintre angajat si post. Promovarea personalului va tine seama de responsabilitatile ridicate pe care le presupune ocuparea unui post pe o treapta ierarhica mai inalta, responsabilitati care trebuie asumate de catre ocupantul noului post. In lipsa comunicarii noilor cerinte, promovarea poate fi insotita de esecuri pe plan profesional si organizational. Evaluarea performantelor se face intotdeauna in stransa legatura cu cerintele postului, iar salarizarea va fi in concordanta cu modul in care au fost indeplinite sarcinile specificate de post. In fine, analiza posturilor permite identificarea nevoilor de formare si pregatire profesionala, respectiv fixarea obiectivelor procesului de instruire. Putem spune asadar, ca toate aceste activitati de personal sunt strict fundamentate pe analiza posturilor.
Fig. 1. Componentele analizei postului
Sursa: L. Byars, L. Rue, Human Resource Management, IRWIN, Homewood, Illinois, 1987;
Asadar, analiza postului poate fi realizata luand in considerare cateva intrebari cum ar fi:
- Ce activitati trebuie executate in cursul programului de lucru?
- Ce aptitudini, trasaturi si responsabilitati sunt necesare titularului postului?
- Care este locul postului in structura organizationala?
- Ce obiective trebuie indeplinite pe postul ocupat?
- Care sunt metodele si tehnicile ce pot fi utilizate pentru indeplinirea obiectivelor?
Necesitatea analizei posturilor este data de justificarea deciziilor de personal si cunoasterea informatiilor corecte despre posturi. Dupa cum cunoastem, deciziile de personal presupun alegerea unei variante de actiune in domeniul resurselor umane, varianta considerata optima din mai multe posibile. Dar, ca orice proces decizional, alegerea unei variante decizionale se bazeaza pe informatii cat mai bogate privind posturile in cauza. Este de dorit acest lucru pentru ca, altfel, deciziile luate in raporturile de munca pot fi discriminatorii, netransparente si pot nedreptati unele persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Posturilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!