Analiza Mediului Extern in Procesul de Management

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
A. Structura mediului extern 3
I. Mediul extern general 5
II. Mediul extern competitional 8
III. Grupuri strategice 13
B. Metode de analiza 14
Matricea de evaluare a factorilor externi (EFE-matrix) 14
Concluzii 15
Bibliografie: 16


Extras din referat Cum descarc?

TEMA 11: 
ANALIZA MEDIULUI EXTERN IN CADRUL PROCESULUI DE MANAGEMENT
INTRODUCERE
Analiza mediului extern are in vedere factorii sociali, culturali, demografici, de mediu, politici, tehnologici, legislativi ce pot influenta in sens pozitiv sau negativ activitatea unei organizatii. Oportunitatile si amenintarile mediului extern sunt in afara controlului direct al organizatiei si ele, analizate in mod obiectiv, vor releva toate aspectele importante, nu doar cele care sunt in avantajul organizatiei. 
Exemple de oportunitati si amenintari la adresa unei organizatii: revolutia tehnologica, migratiile populatiei, o noua reglementare, lansarea pe piata a unui nou produs/serviciu de catre o organizatiei concurenta, etc.
Un principiu de baza in managementul strategic sustine ca o organizatie in procesul de formulare a strategiilor trebuie sa incerce sa beneficieze de oportunitatile mediului extern, reducind in acelasi timp impactul negativ pe care amenintarile mediului extern il pot avea.
Astfel evaluarea mediului extern si identificarea factorilor determinanti sunt esentiale pentru succesul organizatiei, procesul de colectare a informatiilor fiind denumit si scanarea mediului extern.
A. STRUCTURA MEDIULUI EXTERN
Mediul extern al unei organizatii se structureaza in:
- Mediul extern general;
- Mediul extern competitional;
- Grupuri strategice.
I. Mediul extern general este de fapt fondul existential al oricarei organizatii. Se caracterizeaza prin forte generalizate potentiale, respectiv forte care actioneaza lent si pe termen lung asupra organizatiei, influentand evolutia acesteia prin integrarea efectelor multiple si diverse. Este un mediu aparent pasiv, dar care nu poate fi ignorat in managementul strategic.
II. Mediul competitional este mult mai restrans si structurat pe un numar de cinci forte fundamentale pentru dinamica organizatiei si mai ales pentru profitabilitatea ei. Acest mediu competitional se gaseste in literatura de specialitate si sub denumirea de mediu industrial, indiferent daca este vorba intradevar de un context industrial sau nu. Se numeste asa pentru ca modelul celor cinci forte propus de Porter pentru analiza mediului competitional a avut la baza un mediu industrial.
III. Grupurile strategice reprezinta grupuri formate din organizatii care se caracterizeaza prin aceleasi interese strategice. Un grup strategic poate fi comparat cu un pluton de alergatori, aflati intr-o competitie sportiva, pluton din care face parte si organizatia la care ne referim. Fiecare membru al unui astfel de grup isi construieste strategii care sa conduca la obtinerea competitivitatii strategice.
Daca facem analiza mediului extern la un moment dat, sau intr-o anumita sectiune temporala a existentei organizatiei la care raportam acest mediu, atunci cele mai puternice sunt fortele care apartin grupurilor strategice si cele mai slabe sunt fortele care apartin mediului extern general.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Mediului Extern in Procesul de Management.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!