Analiza formei juridice de S.A. în dreptul românesc

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive
Societatea pe actiuni este considerata in doctrina ca fiind cea mai complexa si mai evoluata forma de societate comerciala. In cadrul acestui tip de societate, conteaza mai mult aporturile asociatilor decat calitatile personale ale acestora. Datorita acestei caracteristici, societatea pe actiuni mai este cunoscuta drept ,,societate anonima" . Aceste aporturi prezinta interes si pentru terti, deoarece raspunderea asociatilor privind obligatiile sociale se limiteaza la aportul fiecaruia. 
Necesitatea mobilizarii unor mari resurse financiare, pentru a lua in stapanire, a exploata si proteja marile cuceriri coloniale, a condus la inceputul secolului XVII la formarea unor mari structuri societare, al caror capital este reprezentat prin actiuni - titluri de valoare transmisibile. Primele societati pe actiuni cunoscute, create prin patente regale, sunt Compania Olandeza a Indiilor Orientale (1602) si Compania Olandeza a indiilor Occidentale (1621),urmate apoi de societati constituite in Franta, Anglia, Italia si Suedia. 
Cumuland mari investitii financiare si un numar mare de actionari, societatile pe actiuni au devenit, in timp, principalul promotor al comertului, fiind cele mai apt echipate pentru a reuni si fructifica disponibilitatile banesti ale asociatilor, prin preponderenta elementului capital, estomparea elementului personal, mobilitatea titlurilor emise (actiuni sau obligatiuni), managementul si controlul profesional precum si prin transparenta decizionala, asigurata si de publicitatea actelor acestor societati. Ca efect al evolutiei societare si a atractivitatii mobilitatii capitalului societatiipe actiuni, sub raportul regimului liberal de circulatie a actiunilor, a aparut si o noua forma a societatii in comandita, al carei capital este impartit in actiuni. In consecinta, in prezent, societatile pe actiuni imbraca doua forme: societatea pe actiuni si societatea in comandita pe actiuni, ai carei actionari sunt impartiti in comanditati si comanditari .
Societatii pe actiuni ii sunt dedicate cateva articole din Legea 31/1990 privind societatile comerciale. Desi nu o defineste, legea ii prezinta caracterele principale. In art. 3 se prevede ca societatea pe actiuni este societatea ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul social; actionarii sunt obligati numai pana la concurenta capitalului social subscris. Actiunile reprezinta fractiuni ale patrimoniului si titluri reprezentative ale contributiilor asociatilor la formarea capitalului social. 
In doctrina, societatea pe actiuni a fost definita ca fiind ,,acea societate constituita prin asocierea mai multor persoane, care contribuie la formarea capitalului social prin anumite cote de participare si reprezentare prin titluri, numite actiuni, pentru desfasiarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii profitului, si care raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aporturilor lor" . Din aceasta definitie reies caracterele acestui tip de societate:
- se constituie dintr-un numar minim de asociati, denumiti actionari;
- capitalul social este divizat in actiuni, care sunt titluri de valoare negociabile si transmisibile;
- raspunderea asociatilor pentru obligatiile sociale este limitata; ei raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.
2. Constituirea societatii pe actiuni
Constituirea societatii comerciale pe actiuni se face conform prevederilor generale despre constituirea unei societati comerciale din Legea 31/1990 si conform anumitor prevederi speciale din acelasi act normativ. Societatea pe actiuni se constituie prin vointa asociatilor exprimata in actul constitutiv. Pentru formarea capitalului social, legea prevede doua modalitati de constituire a societatii: constituirea obisnuita, prin aporturile asociatilor si constituirea prin subscriptie publica. Indiferent de modalitatea folosita, pentru constituirea societatii pe actiuni trebuie indeplinite formalitatile prevazute de lege.
2.1 Actele constitutive ale societatii
A. Consideratii generale
Potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990, societatea pe actiuni se constituie prin contract de societate si statut. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate si sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv. Actul constitutiv se semneaza de catre toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de catre fondatori.
B. Contractul de societate
Contractul de societate trebuie sa se incheie in forma autentica si sa cuprinda elementele prevazute de art. 8 din Legea nr. 31/1990. Asociatii societatii pe actiuni, denumiti actionari, pot fi persoane fizice sau juridice, numarul minim al actionarilor nu poate fi mai mic de cinci (art. 10 alin. (2) din Legea nr. 31/1990).
De asemenea, orice societate trebuie sa aiba si o firma. Firma unei societati se compune dintr-o denumire proprie, de natura a o deosebi de firma altor societati si va fi insotita de mentiunea, scrisa in intregime ,,societate pe actiuni" sau S.A. In contracul de societate trebuie sa se prevada capitalul social subscris si cel varsat. Capitalul societatii pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000.000 lei. La constituirea societatii, capitalul social subscris, varsat de fiecare actionar, nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris, daca prin lege nu se prevede altfel. In contractul de societate trebuie aratat aportul fiecarui asociat. Aportul poate fi in numerar, in natura sau in creante. 
Asociatii trebuie sa mentioneze numarul, numele, prenumele si cetatenia administratorilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea administratorilor, persone juridice; garantia pe care administratorii sunt obligati sa o depuna. Tot in acelasi contract trebuie sa se prevada numele, prenumele, domiciliul si cetatenia cenzorilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea cenzorilor, persoane juridice.
In contractul de societate se pot prevedea clauze speciale privind luarea hotararilor in adunarea generala si modul de lucru al administratorilor. De asemenea, trebuie sa se prevada eventualele avantaje conferite fondatorilor pentru activitatea lor legata de constituirea societatii .
C. Statutul societatii
Statutul societatii pe actiuni se incheie in forma autentica, si dezvolta elemente care privesc organizarea si functionarea societatii.
2.2 Modalitati de constituire a societatii
Art. 9 din Legea 31/1990 prevede ca societatea pe actiuni se constituie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului constitutiv sau prin subscriptie publica. Asociatii sunt liberi sa aleaga modalitatea de constituire a societatii, in functie de interesele si posibilitatile lor.
A. Constituirea simultana 
Constituirea simultana consta intr-o procedura simpla de constituire a societatii pe actiuni si este cea mai folosita, fiind deseori intalnita si in cazul societatilor in nume colectiv, in comandita simpla si cu raspundere limitata.
Constituirea societatii este simultana sau concomitenta, deoarece formarea capitalului social are loc in acelasi timp cu incheierea actelor constitutive ale societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Formei Juridice de S.A. in Dreptul Romanesc.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!