Analiza culturii organizaționale la regia de activități nucleare - sucursala cercetări nucleare (Raan-SCN), Pitești

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte teoretice 
Organizatia reprezinta un sistem de resurse tangibile si intangibile ce interactioneaza cu mediul sau extern. Aceasta abordare sistemica a managementului organizatiilor vizualizeaza organizatia drept un "sistem complex cu reglare si autoreglare caracterizat printr-un numar mare de sisteme si elemente care se afla in permanenta legatura cu mediul exterior", . Orice organizatie este un sistem ce actioneaza intr-un mediul complex si in continua schimbare si in concurenta cu entitati similare. Pentru a se adapta la conditiile mediului extern managementul preia input-urile (informatie, cerere, concurenta, mediul legislativ, resurse) si isi foloseste competentele cheie pentru a realiza o simbioza cu elementele din mediul extern. Competentele cheie sunt caracteristicile care individualizeaza organizatia pe piata de concurentii sai si confera un avantaj fata de ceilalti competitori. Acestea se obtin prin combinarea resurselor tangibile si intangibile. Cele din urma nu pot fi cuantificate si sunt cu greu reproduse. Printre acestea se regaseste si cultura organizationala, care poate fi perceputa ca personalitate a organizatiei, . Cultura organizationala reprezinta un set "mai mult sau mai putin coerent, mai slab sau mai puternic articulat, de valori, semnificatii, comportamente si practici organizationale ce ofera principala grila de interpretare a realitatii organizationale cat si orientarea conduitei acesteia", . Pentru David Schein, , cultura organizationala este un pattern al credintelor pe care un grup le inventeaza, descopera sau dezvolta in timp ce invata sa-si rezolve problemele legate de adaptarea externa si integrarea interna. Aceste asumptii functioneaza suficient de bine pentru a fi considerate valide si de aceea sunt transmise noilor membri pentru a-i determina sa gandeasca in acest sens. Cultura reprezinta un sistem de valori, prezumtii, credinte si norme impartasite de membrii unei organizatii care conduce la coeziunea grupului, .
Toate elementele enumerate mai sus, componente ale culturii organizationale precum valorile si normele comportamentale nu sunt observabile direct. Cultura organizationala este un atu pentru institutia respectiva atunci cand sprijina obiectivele firmei si este larg impartasita si adanc interiorizata de membrii acesteia. Dar, exista si situatii in care cultura este impartasita numai de anumiti membri sau atunci cand valorile si credintele transmise de managementul organizatiei difera de cele ale membrilor. Putem deduce natura unei culturi prin observarea manifestarilor la nivel de organizatie precum: simbolurile, modul de comunicare, istoriile, rituarile, ceremoniile si eroii.
Exista mai multe metode de a caracteriza o cultura organizationala. Charles Handy identifica patru tipuri de culturi din perspectiva configuratiei: tip PUTERE, ROL, SARCINA, PERSOANA. Din punct de vedere al gradului de risc si rapiditatea feedback-ului exista conform modelului lui Terrence Deal patru tipuri: tip MACHO, MUNCA si CERTITUDINE, PARIAZA pe COMPANIE, PROCEDURA, .
RAAN-SCN, prezentare generala 
SCN este una dintre cele trei sucursale ale Regiei Autonome de Activitati Nucleare (RAAN), avand sediul in Pitesti-Mioveni, .
Institutul a luat fiinta in anul 1971 in urma avizului favorabil a unei misiuni de experti ai Agentiei Internationale de Energie Atomica de la Viena, AIEA, odata cu demararea Programului National Nuclear. Acest program urma sa sustina politica guvernului din anii '70 de asigurare a independentei energetice a Romaniei, prin construirea centralelor nuclearo-electrice de la Cernavoda. De-a lungul timpului, coordonat de diverse foruri (CSEN-Comitetul de Stat pentru Energie Nucleara, RENEL-Regia Nationala de Electricitate, RAAN-Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare), institutul si-a schimbat denumirea initiala din Institutul de Tehnologii Nucleare (ITN-1971), in Institutul de Reactori Nucleari Energetici (IRNE-1977), Institutul de Cercetari Nucleare (ICN-1990), iar in prezent Sucursala Cercetari Nucleare (SCN-1998). Inca de la infiintare, actualul SCN a avut si are ca principala misiune sustinerea cercetarilor si activitatilor legate de utilizarea in scopuri pasnice a energiei nucleare, .


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Culturii Organizationale la Regia de Activitati Nucleare - Sucursala Cercetari Nucleare (Raan-SCN), Pitesti.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!