Analiza Consumului Personal în România

Cuprins referat Cum descarc?

1. DECIZIA DE CONSUM
2. FACTORII CARE INFLUENTEAZA CEREREA CONSUMATORULUI
3. CUM SE MODIFICA CONSUMUL ATUNCI CAND VENITUL CRESTE
4. CHELTUIELI TOATALE ALE GOSPODARIILOR
5. STRUCTURA CHELTUIELILOR BANESTI DE CONSUM IN ANUL 2010
6. CONSUMUL MEDIU LUNAR LA PRINCIPALELE PRODUSE ALIMENTARE SI BAUTURI
7. INZESTRAREA GOSPODARIILOR CU BUNURI DE FOLOSINTA INDELUNGATA


Extras din referat Cum descarc?

1. DECIZIA DE CONSUM
Consumul reprezinta scopul final al sitemului economic,termenul de "consum" avand aici un sens mai larg decat cel conferit in mod obisnuit in discutiile economice. Remarcam adesea ca societatea trebuie sa schimbe si ca anumite obiceiuri de consum se modifica; pe masura trecerii timpului indivizii apreciaza intr-o masura tot mai mare alte valori decat cele asociate acumularii de bunuri de consum fizice. Prin termenul de "bun" , intelegem de asemenea notiunea de "serviciu". Prima problema cu care se confrunta consumtorul este usor de prezentat, dar greu de rezolvat: cat de mult va cheltui din venitul disponibil? El trebuie sa aloce venitul de care dispune intre mai multe bunuri alternative. Va cumpara compact-discuri, va merge la film la KFC sau la MC? In concluzie este simplu: le vrea pe toate!
In societatile moderne, cea mai mare paarte a bunurilo si serviciilor obtinute in procesul de productie peste  3/4  este destinata consumului individual al oamnenilor, si numai  1/4  este pentru consumul productiv al intreprinderilor. In economiilo de piata, majoritatea bunurilor si seviciilor pe care le consuma oamneii ajung in posesia lor in urma achizitionarii acestora ca marfuri prin intermediul pietei. Nevoia de consum se manifesta mai intai sub forma unei lipse acute aceva, iar pe urma a cererii solvabile sau cererii de marfuri propriu-zise. adaupa consumarea marfurilor, necesitatea satisfacerii din nou a trebuintelor genereaza o noua cerere de consum, respectiv cererea solvabila, care se repeta apoi ca un proces continuu .
Consumul individual are un rol esential in asigurarea calitatii vietii si al standardului de trai. Volumul, structura si calitatea bunurilor consumate pun in relief gradul de satisfacere a numeroaselor trebuinte fiziologice si sociale ale populatiei, in procesul de consum se afirma si se manifesta utilitatea reali a bunurilor si satisfactia pe care acestea o dau subiectului consumator.
Nivelul consumului personal, presupune elaborarea unui subsistem de indicatori care cuprinde :
a) Consumul mediu anual de produse alimentare pe locuitor, in unitati naturale; 
b) Consumul alimentar, exprimat in calorii si factori nutritivi care se detremina pe baza datelor privind consumul mediu zilnic pe locuitor, de produse alimentare (numai partea comestibila) si factori nutritivi (proteine, lipde, glucide);
c) Inzestrarea populatiei cu bunuri de folosinta indelungata ;
d) Cheltuielile totale consum pe persoana, familie, gospodarie;
e) Cheltuielile pentru consumul alimentar si bauturi;
f) Cheltuielile pentru imbracaminte si incaltminte;
g) Cheltuieli pentru locuinta si inzestrarea acesteia cu bunuri;
h) Cheltuieli pentru medicamente si ingrijire medicala;
i) Cheltuieli pentru transport si telecomunicatii;
j) Cheltuieli pentru cultura, invatamant si educatie, etc. 
Nivelul chetltuielilor directe depinde de: 
a) Cantitatea de bunuri obiectuale si neobiectuale achizitionate (q) si incluse intr-un cos de bunuri si sevicii;
b) Nivelul preturilor si tarifelor practicate pentru aceste bunuri in perioada data.
Evolutia costului vietii se masoara si se exprima cu ajutorul inhdicelui vietii (l?w) care evidentiaza modificarea medie a preturilor bunurilor materiale si a tarifelor cu ajutorul formulei: 
unde:
= indicele costului individual;
q1 = bunurilor materiale si serviciilor;
p0 = preturile si tarifele practicate in perioada anterioara.
Fiecare consumator avand in proprietate si la dispozitia sa un anumit venit, este preocupat sa-si procure bunurile economice care sa-i permita si sa-i asigure un maximum de placeri. Maximizarea satisfactiilor de consum este dorinta fireasca a fiecarui consumator si deci scopul spre care el tinde in comportamentul sau. 
2. FACTORII CARE INFLUENTEAZA CEREREA CONSUMATORULUI SI INCLINATIA SPER CONSUM
Sunt 3 factori care influenteaza sau determina cererea consumatorului:
- Cantiatea de bani de care dispune ;
- Nivelul preturilor marfurilor ;
- Sistemul sau preferential de marfuri.
Primele doua puncte exprima cererea solvabila a consumatorului, care este comuna pentru toti consumatorii, iar al treilea factor depinde de preferintele specifice ale fiecarui consumator in parte.
Modificarea cererii poate sa survina din cauza oricaruia dintre factorii amintiti. Acele schimbari care survin datorita modificarii preturilor, in toria neoclasica au primit denumirea de efect de substitutie. Conform acestui efect este rational sa inlocuim un bun care s-a scumpit, cu un alt bun care nu s-a scumpit.Daca cresterea de preturi la un produs este substantiala atunci nu numai ca il vom inlocui cu alte produse, dar vom diminua si consumul celorlalte produse ale caror preturi nu s-au modificat deoarece orice scumpire duce la diminuarea veniturilor in general. Consumatorii formeaza pentru ei anumite combinatii de bunuri, "cosuri de marfuri", a caror utilitate combinata, pentru ei este identica. Deci pentru un consumator pot exista numeroase combinatii al caror efect de utilitat este identic pentru el si din care el poate sa aleaga pe oricare. Economia neoclasica a elaborat in acest sens teoria curbelor de indiferenta. Proiectate pe un grafic, curbele de indiferenta sunt acele combinatii cantitative intre doua bunuri (X si Y) sau "cosuri de marfuri " unde, pentru consumator, oricare dintre punctele aflate pe curba sunt indiferente. Fiecare curba exprima, pentru el, o anumita utilitate si marimea acestei utilitati creste pe masura ce curbele se distanteaza de origine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Consumului Personal in Romania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!