Analiza Comparativă a Calității Frigiderelor Comecializate pe Piata Interna

Extras din referat

Introducere
Analiza comparativa a calitatii defineste masura in care caracteristicile direct proportionale si invers proportionale cu calitatea sunt relevante in vederea achizitionarii unui produs. Aceasta analiza se realizeaza prin intermediul unor metode si indicatori specific ice ajyta la determinarea unui nivel calitativ. Pentru realizarea analizei comparative sunt necesare in primul rand stabilirea caracteristicilor cu calitatea si invers proportionale cu aceasta. Analiza comparativa a calitatii marfurilor consta in aplicare unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor de prezentare. 
Ea faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse sau servicii, necesitate stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale, dominate de informatii multiple, incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.
Beneficiarii nemijlociti ai analizei comparative a calitatii marfurilor sunt:
1. Societatile comerciale din domeniul productiei marfurilor si cel al prestarilor de servicii, care trebuie sa cunoasca permanent zona de piata specifica obiectului lor de activitate si, pe aceasta baza, sa gaseasca solutii adecvate asigurarii coerentei politicilor comerciale.
2. Organizatiile cu atributii de supraveghere si corectare a activitatilor de productie in comercializarea marfurilor si in domeniul prestarilor de servicii. Ca de pilda organelle de sinteza economica, organele de control economic, organele fiscale si cele vamale; care trebuie sa cunoasca raporturile calitative reale dintre marfurile care compun segmentele de oferta.
3. 
Consumatorii, in calitatea lor de purtatori ai cererii, care constituie categoria cea mai numeroasa si cea mai indreptatita sa beneficieze de obiectivitatea si pertinenta rezultatelor analizei comparative a calitatii marfurilorsi serviciilor. Acestia sunt supusi permanent une publicitati persuasive si nu totdeauna corecte in privinta calitatii produselor si serviciilor, de fapt, care conduce la manifestarea unui comportament de cumparare nejudicios.
Obiectivele care se urmaresc prin analiza comparativa sunt:
1. Stabilirea performantelor diferitelor modele de produse; 
2. 
Compararea conditiilor comerciale si de servicii oferite de firmele producatoare, distribuitoare;
3. 
Caracterizarea produselor din punct de vedere al caracteristicilor de calitate;
4. 
Stabilirea raportului performanta/pret sau calitate/pret.
Scopul acestei analize comparative este sa-l ajute pe consumator in achizitionarea de produse care sa satisfaca nevoile acestuia la un pret cat mai mic. Ceea ce reprezinta importanta pentru consummator este raportul calitate/ pret. In cazul produselor de folosinta indelungata consumatorul trebuie sa tina cont, atunci cand achizitioneaza un prosus de: pretul produsului; cheltuielile de intretinere, de mentenanta si de cheltuielile curente de exploatare (consum de energie, carburant). Analizele comparative, cu toate limitele lor, prezinta o importanta deosebita, deoarece, prin efectuarea lor si publicarea constanta a rezultatelor obtinute, genereaza o influenta spectaculoasa, atat asupra consumatorilor, cat si producatorilor, bucurandu-i pe primii si punandu-i in garda pe furnizori, acestia constituindu-se adevarati denuntatori ai practicilor neloiale ale producatorilor si facandu-i pe consumatori mai circumspecti si mai rationali privind procesul de achizitionare a bunurilor.
CARACTERIZAREA MERCEOLOGICA A APARATULUI
1.Caracterizarea merceologica a frigiderelor
Un frigider este un aparat sau o instalatie pentru producerea si mentinerea frigului, adica a temperaturii mai joase decat a mediului ambiant, principiu descoperit de Carl von Linde. Se compune de obicei dintr-o incinta (un dulap) racita de instalatia producatoare de frig. Folosirea frigiderelor este larg raspandita in domeniul casnic, fiind folosite in bucatarie pentru conservarea alimentelor. Instalatiile mai mari, folosite in industrie si in alimentatia publica sunt cunoscute ca instalatii frigorifice.
FRIGIDER, frigidere, s.n. Dulap de constructie speciala echipat cu un agregat frigorigen, care mentine o temperatura scazuta produsa cu ajutorul energiei electrice, a gazului metan sau a unui combustibil lichid, destinat racirii si pastrarii temporare a alimentelor si a produselor usor alterabile. - Din fr. frigidaire. Sursa: Dictionarul explicativ al limbii romane
frigider s. n., pl. frigidere Sursa: Dictionar ortografic al limbii romane
FRIGIDER ~e n. Dulap special prevazut cu o instalatie frigorigena in care se pastreaza, la temperaturi scazute, alimente usor alterabile; frigorifer de uz casnic. /<fr. frigidaire Sursa: Noul dictionar explicativ al limbii romane
FRIGIDER s.n. Aparat electric in care se mentine o temperatura scazuta, convenabila pastrarii si conservarii alimentelor. [< fr. frigidaire - nume comercial]. Sursa: Dictionar de neologisme
FRIGIDER s. n. dulap electric in care se mentine o temperatura scazuta, convenabila pastrarii si conservarii alimentelor. (< fr. frigidaire) Sursa: Marele dictionar de neologisme
Racirea frigiderelor se poate face:
o cu un rezervor care contine un material cu punct de topire scazut (gheata, zapada carbonica);
o cu o masina frigorifica, care poate fi cu absorbtie sau cu compresor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Calitatii Frigiderelor Comecializate pe Piata Interna.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!