Analiza aspectelor comune si a diferentelor intre strategiile de securitate europeana din 2003 si 2016

Extras din referat Cum descarc?

Pentru cetatenii Uniunii Europene, securitatea constituie una dintre prioritatile majore. Programele de lucru multianuale ale UE au furnizat deja o baza pragmatica adecvata pentru consolidarea cooperarii operationale, dar in prezent este nevoie de un consens mai larg cu privire la viziunea, valorile si obiectivele care stau la baza securitatii interne a UE. Principalele riscuri si amenintari infractionale cu care se confrunta in prezent Europa, si anume terorismul, formele grave de criminalitate, criminalitatea organizata, traficul de droguri, criminalitatea informatica, traficul de fiinte umane, exploatarea sexuala a minorilor si pornografia infantila, infractionalitatea economica si coruptia, traficul de armament si criminalitatea transfrontaliera, se adapteaza extrem de rapid la schimbarile stiintifice si tehnologice, in incercarea lor de a exploata in mod ilegal si de a submina valorile si prosperitatea societatilor noastre deschise.
Astfel, este vital ca Strategia de securitate interna sa se poata adapta atat la nevoile cetatenilor, cat si la provocarile inerente caracterului dinamic si global al secolului XXI.
Europa trebuie sa consolideze un model de securitate, bazat pe principiile si valorile Uniunii: respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, statul de drept, democratia, dialogul, toleranta, transparenta si solidaritatea.
Strategia de securitate interna a fost adoptata pentru a ajuta Europa sa avanseze, regrupand activitatile deja existente si stabilind principiile si orientarile pentru actiunile viitoare. Aceasta este conceputa pentru a preveni infractiunile si a spori capacitatea de a oferi un raspuns rapid si corespunzator dezastrelor naturale si celor provocate de om, prin dezvoltarea si gestionarea eficiente a unor instrumente adecvate. 
Strategia europeana de securitate a fost adoptata in decembrie 2003 si a devenit un reper in dezvoltarea politicii externe si de securitate a UE. Pentru prima data, UE a convenit asupra unei evaluari comune a amenintarii si a stabilit obiective clare pentru promovarea intereselor sale in materie de securitate, pe baza valorilor noastre principale. Nimic nu descrie mai bine aspiratiile noastre decat titlul strategiei: ,,O Europa sigura intr-o lume mai buna" -  acesta este obiectivul suprem al actiunilor noastre. 
In decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia europeana de securitate (SES). Aceasta a stabilit, pentru prima data, principii si obiective clare pentru promovarea intereselor UE in materie de securitate, pe baza valorilor noastre principale. Are o abordare cuprinzatoare si ramane pe deplin relevanta.
Prezentul raport nu inlocuieste SES, ci o consolideaza. Acesta ne da posibilitatea de a analiza cat de corect am actionat, in practica, precum si ceea ce poate fi facut pentru a imbunatati implementarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza aspectelor comune si a diferentelor intre strategiile de securitate europeana din 2003 si 2016.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.consilium.europa.eu/media/30745/qc3010313roc.pdf
2. https://www.consilium.europa.eu/media/30815/qc7809568roc.pdf
3. http://eeas.europa.eu/archives/docs/top_stories/pdf/eugs_review_web.pdf
4. https://www.mae.ro/node/39086


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!