Abordarea Sistematica in Stiinta Conducerii

Extras din referat Cum descarc?

ABORDAREA SISTEMATICA IN 
STIINTA CONDUCERII
Ideea de calitate este din ce in ce mai frecvent corelata cu diversele ,,produse" ale conducerii: strategiile si politicile elaborate pentru diferite domenii, deciziile privind rezolvarea diferitelor probleme, activitatile de organizare, dirijare si control. In ultima instanta, calitatea conducerii este direct dependenta de capacitatea factorilor decizionali de a cuprinde si stapani complexitatea dezvoltarii politice, economice si sociale contemporane. De regula, activitatea de conducere actioneaza asupra unui numar mare de factori economici, politici, sociali care se coreleaza in moduri diferite. In acelasi timp ea se confrunta cu activitatea constienta a indivizilor, a grupelor si claselor sociale, care in parte sau la un loc, genereaza incertitudini stari de vaguitate, rasturnari imprevizibile de situatii. Dezvoltarea sociala pune de fapt factorii de decizie in fata unor ,,complexitati ale complexitatii" care cu greu pot fi stapanite cu mijloacele traditionale ale intuitiei si experientei cotidiene. In raport cu aceste solicitari, factorii de conducere au nevoie de cunostinte stiintifice care sa le ofere instrumentele adecvate de investigatie si rezolvare, mijloacele potrivite pentru descifrarea si dominarea complexitatii sociale
.O asemenea stiinta a complexitatii este in curs de formare prin progresele cercetarii dinamicii sistemelor, prin contributiile ciberneticii sistemice. De fapt, ar trebui sa ne referim, folosind pluralul, la abordari sistemice, deoarece avem la indemana mai multe modalitati de studiere a complexitatii care au drept pivot comun, conceptul de sistem: calculul eficientei economice, activitatile de inginerie, procedurile psihologice, demersurile umaniste, etice sau artistice.
Abordarea sistemica, cunoaste in ultimii ani o larga dezvoltare in domeniul conducerii. Proliferarea termenilor de ,,cercetare operationala", ,,analiza de sistem", ,,inginerie sistemica", ,,modelare" sau ,,simulare" exprima rolul din ce in ce mai activ pe care il indeplineste studiul sitemelor in fundamentarea stiintifica a actelor de conducere si dominarea complexitatii atat de caracteristice pentru evolutia lumii contemporane. 
In raport cu aspectele multiple ale complexitatii dezvoltarii, procedurile analitice simple sunt in mare masura nesatisfacatoare. Pe scurt, abordarea analitica recurge la descompunerea obiectelor complexe in parti discrete, exploreaza componentele urmarind legaturile cauzale simple si reconstituie intregul prin insumarea partilor. Cercetarea sistemelor muta accentul de la elementele constitutive la totalitate, deduce cunostintele despre componente prin studierea comportamentului de ansamblu, pune in evidenta principiile dinamicii complexitatii pe baza schimbarilor materiale, energetice sau informationale. Conceptul de sistem este un fel de prescurtare a unei multimi de propozitii care se refera la numeroase obiecte aflate in interconexiune intr-un mod oarecare. Avantajul principal pe care il ofera studiul sistemelor rezulta deci din cuprinderea unitara de totalitate a unei multimi de evenimente, transformari, obiecte individuale care interactioneaza in timp si spatiu.
Ideea de totalitate este esentiala si permite centrarea investigatiei stiintifice pe studiul structurilor si dinamica structurilor proceselor sociale complexe. De aici rezulta importante consecinte metodologice. Abordarea sistemica ofera un cadru de explicatie pentru acele elemente care refuza descrierea cantitativa si cer o analiza calitativa. Permite investigarea mecanismelor de transformare a obiectelor si fenomenelor individuale in cadrul anumitor structuri. Dezvaluie relatii si proprietati ce nu pot fi accesibile pe calea cunoasterii intuitive, care dealtfel, nu poate cuprinde corect toate relatiile implicate. Pe planul gandirii aplicative, abordarea sistemica este un puternic instrument de inginerie capabil sa reproiecteze structurile sociale in concordanta cu anumite obiective si sisteme de valori. In perspectiva sistemica cele mai numeroase probleme complexe care astazi cer solutii de conducere adecvate cum ar fi planificarea teritoriala, dezvoltarea urbana, organizarea asistentei sociale, dezvoltarea sistemului de invatamant pot si trebuie sa devina probleme de inginerie sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarea Sistematica in Stiinta Conducerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!