Abordarea cheltuielelor

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I ABORDAREA CHELTUIELELOR
De la inceputuri si pana pe la sfarsitul secolului XIX, valoarea patrimoniala a reprezentat un parametru de baza in evaluare unei entitati economice. Denumita si evaluare prin active, ea consta in a estima o intreprindere in mod static, fara a reflecta miscarile viitoare. Valoarea patrimoniala se recomanda a fi folosita, in special, pentru evaluarea entitati economice in lichidare, care nu mai desfasoara nici un fel de activitate.
Metodele de evaluare patrimoniala sunt acceptate si folosite pe scara larga de catre specialisti din Europa Continentala, dar specialistii din America de Nord le ignora, ei considerand drept valoare economica realista cea care rezulta din actualizarea cash-flow-urilor previzionate.
In ceea ce-i priveste pe profesionistii, se poate constata predispozitia celor cu pregatire contabila catre metodele patrimoniale si a celor cu profil profesional financiar, catre cele financiare si bursiere. Conform Standardelor Internationale de Evaluare a afacerii, ,,abordarea pe baza de active (asset based approach) este calea de estimare a valorii unei afaceri si / sau participatii la acestea, utilizand metode bazate pe valoarea de piata a activelor individuale ale afacerii, scazandu-se datoriile acesteia".
Principiile evaluarii pe baza de active
Acestea sunt:
1. asemanarea, din punct de vedere metodologic, cu evaluarea pe baza de costuri a diferitelor active;
2. principiul substitutiei, conform caruia un activ nu poate valora mai mult decat costul de inlocuire a partilor sale componente;
3. principiul transformarii valorilor inregistrate ale tuturor activelor si datoriilor inscrise in bilantul contabil la data evaluarii in valori de piata; folosirea acestei metode in cazul intreprinderilor care isi continua activitatea nu exclude ci, dimpotriva, cere sa fie insotita obligatoriu de folosirea celorlalte metode recunoscute de practica de evaluare. Poate constitui exceptie situatia in care partile implicate in tranzactie au acceptat ca unica metoda de evaluare evaluarea prin active;
4. separarea activelor redundante (care nu sunt necesare exploatarii), intrucat acestea se vor evalua si se vor adauga la valoarea celorlalte active doar daca cumparatorul doreste sa achizitioneze si aceasta categorie de active.
Principalele metode patrimoniale de evaluare a entitatii economice
I.metoda activului net contabil;
II. metoda activului net corectat;
III. metoda valorii substantiale brute;
IV. metoda capitalurilor permanente necesare exploatarii.
1.1. Activul net contabil corectat
Tine seama de incidenta unor factori care conduc la reflectarea valorii reale a activelor si datoriilor intreprinderii. Complexitatea continutului sau impune o munca laborioasa care presupune aportul evaluatorilor specializati in evaluarea proprietatilor imobiliare, echipamentelor si a altor active imobilizate corporale.
Activul net contabil corectat se determina, in ipoteza continuitatii activitatii, dupa formula:
Activ net contabil corectat (ANCC) = ANC ? Corectii active ? Corectii datorii
Unii evaluatori prefera in locul metodei aditive pe cea substractiva care se scrie:
Activ net contabil corectat (ANCC) = Active corectate - Datorii corectate
Indiferent de varianta de calcul aleasa, in stabilirea activului net contabil corectat trebuie parcurse doua etape: corectiile activelor si corectiile datoriilor.
A. Corectiile activelor, cu doua subetape: eliminarea activelor in afara exploatarii si stabilirea valorilor curente ale activelor de exploatare
A.1. Eliminarea activelor in afara exploatarii
Este vorba de active fara utilitate sau cu utilitate redusa pentru actuala structura de exploatare a intreprinderii, active in surplus. Ele pot fi valorificate separat de activitatea de baza a afacerii fie prin vanzare, fie prin incheierea unor contracte de asociere sau de inchiriere. Exemple de astfel de active: surplus de personal, active auxiliare, investitii in alte intreprinderi, investitii in terenuri, excedent de disponibilitati sau depozite la termen.
Evaluarea lor se face la valoarea de piata, care imbraca forma valorii de realizare nete, determinata astfel:
Pret de vanzare - Cheltuieli accesorii de vanzare - Impozit pe plusvaloarea obtinuta din vanzar
A.2. Corectiile activelor de exploatare 
A.2.1. Imobilizarile necorporale
In evaluare, imobilizarile necorporale, denumite si active intangibile, sunt clasificate in : imobilizari neidentificabile distinct (goodwill-ul), respectiv imobilizari identificabile distinct. Doar cele din a doua categorie vor fi tratate la aceasta unitate de curs, goodwill-ul - concept mult mai complex, care cere abordari specifice - facand obiectul urmatoarei unitati de curs. 
Pentru a fi incorporate in valoarea patrimoniala Activ net contabil corectat, imobilizarile necorporale identificabile distinct sunt corectate astfel:
a) cele considerate nonvalori se elimina (cheltuieli de constituire, cheltuieli de cercetare-dezvoltare)
b) cele care prezinta valoare pentru afacere sunt pastrate, dupa stabilirea valorii lor de piata sau a altei valori curente (valoare de utilizare), aplicandu-se metode specifice (comparatii de piata, metode de randament, metode bazate pe costul de inlocuire). 
Dintre aceste din urma imobilizari necorporale vor fi prezentate in continuare sub aspectul metodelor de evaluare care le sunt specifice, urmatoarele: cheltuielile de cercetare-dezvoltare considerate a avea valoare economica, concesiuni, brevete, marci, programe informatice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarea cheltuielelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Batrancea I. si colectiv, Analiza diagnostic si evaluarea societatilor comerciale, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1998, pag. 127-144
2.Crivii A., Vascu A., Evaluarea intreprinderilor - curs, ed. a V-a, ANEVAR, 1999, pag. 93-127
3.Deaconu A., Evaluarea afacerilor, Ed. Intelcredo, Deva, 2002, pag. 49-97
4.Isfanescu A. si colectiv, Evaluarea intreprinderii, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 1999, pag.107-176
5.Stan S., Evaluarea intreprinderilor - metode si uzante, Ed. Teora, Bucuresti, 1996, 12-25 
6.Hotarire Nr. 958 din  04.08.2003 despre  aprobarea Regulamentului provizoriu privind evaluarea bunurilor imobile


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!