Transportul feroviar internațional

Extras din referat Cum descarc?

Transportul feroviar exista inca din secolul XVI-lea. Primele linii au fost din lemn. In Germania,1650 putem vorbi de existenta unei cai ,,ferate". Sinele erau de asemenea din lemn, iar vagoanele erau trase de cai, ca mai apoi sa se ajunga la cele moderne din otel, unde ca forta de propulsie s-au folosit mai intai caii, apoi sa se introduca transportul mecanizat cu locomotive. Din anul 1830 putem vorbi de transportul modern, aparut in Anglia, de unde s-a extins in intreaga lume.
Caile ferate metalice.
Acest sistem de transport, dovedindu-se eficace, este perfectionat prin diverse inovatii: se introduc rotile metalice chiar prevazute cu un bandaj proeminent, pentru ca vagonetii sa nu deraieze, ca apoi, prin 1760, sinele sa fie acoperite cu benzi metalice. In acest fel, prin reducerea frecarii, creste volumul de marfa transportat: de la minereu si materie prima pentru industria fierului (aflate pe atunci in plina expansiune), pana la marfuri alimentare.
Dezvoltarea economica a unei tari, a economiei mondiale in general, este de neconceput fara transporturi. Ele asigura buna desfasurare a productiei in industrie si agricultura, circulatia bunurilor materiale si a oamenilor. Transporturile faciliteaza legaturile intre regiunile cu materii prime in care acestea se prelucreaza, desfacerea si distribuirea marfurilor in centrele corespunzatoare. Prin intermediul lor se fac schimburi permanente de materii prime, produse si bunuri in general intre diversele zone ale unei tari, intre tari aflat pe acelasi continent, sau la mari distante pe alte continente. Participarea la dezvotarea economiei mondiale, iesirea din izolare a comunitatilor umane, integrarea in sistemele generale informationale si cresterea nivelului de civilizatie au fost si sunt posibile prin intermediul transporturilor.
Mediul in care sunt amplasate caile de comunicatie a determinat si diferentierea transporturilor in urmatoarele categorii:
- Terestre
- Navale
- Aeriene
- Speciale (transporturi urbane, conducte, linii de inalta tensiune, telecomunicatii, comunicatii speciale)
Dupa ecartamentul caii ferate (distanta intre sine) se pot deosebi:
- Cai ferate normale, cu un ecartament de 1,435 mm, caracteristic celor mai multor tari europene, asiatice si africane.
- Cai ferate cu un ecartament de 1,524 mm, specific pentru Russia si fostele tari sovietice, Mongolia si China.
- Cai ferate cu un ecartament de 1, 676 mm, specific pentru Spania, India, Chile.
- Cai ferate cu un ecartament de 700-1,200 mm, care se construiesc in zonele montane, forestiere, agricole si pe santiere.
Dupa intensitatea traficului de calatori si marfuri avem:
1. Caile ferate magistrale
Sunt caile ferate care asigura un trafic mare de calatori si marfuri in mai multe tari sau continente, avand o mare importanta nationala si internationala. Magistrala feroviara cu cea mai mare lungime este pe teritoriul Rusiei (Transiberianul) are 9.289 km, este dubla si complet electrificata si leaga Moscova de Vladivostok prin Celeabinsk, Omsk, Habarovsk.
In Europa principalele magistrale feroviare sunt:
- Paris- Bruxelles- Amsterdam
- Barcelona- Madrid- Lisabona
- Atena- Istanbul- Sofia-Bucuresti- Budapesta- Viena- Berlin.
Pe celelalte continente exista cel putin cate o magistrala feroviara, aceasta fiind numita dupa numele regiunii pe care o strabate.
- Transmongolianul (Beijing- Ulan Bator- Irkutk)
- Transaustralianul (Perth- Melbourne- Sydney)
- Transandino (Buenos Aires- Mendoza- Val Paraiso)
- Transafricana intre Lagos si Monbassa, 6.350 km, leaga 6 tari si 5 capitale
- New York- Chicago- San Francisco
- Philadelphia- St. Louis- Los Angeles
- Quebec- Winninpeg- Vancouver


Fisiere in arhiva (1):

  • Transportul feroviar international.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!