Niccolo Machiavelli - Profil Biografic

Extras din referat Cum descarc?

In acest paragraf voi prezenta principalele date biografice, ce tin de viata si activitatea lui Machiavelli, neignorind nici unele aspecte ale vietii personale a acestuia sau scoaterea in relief a unor trasaturi de caracter. 
N. Machiavelli s-a nascut la 3 mai 1469, la Florenta, intr-o casa situata in apropiere de Ponte Vecchio (vezi anexa: cronologie). Tatal lui, Bernardo, care studiase legile si era jurisconsult, facea parte din patura asa numita a poporului bine hranit, ,,popolani grassi". Mama - femeie cu o oarecare cultura a scris la un moment dat versuri religioase. Deci, se poate conchide ca mediul familial al scriitorului era acela al unei paturi mijlocii provenind din nobilimea saracita si apropiata de clasa noua si productiva a burgheziei. 
Nu se stiu multe lucruri cu privire la studiile lui. Din continutul si orientarea referintelor cuprinse in opere, se poate deduce ca a avut instructiunea literara obisnuita categoriei lui sociale la acea data. Cunoasterea istoriei latine ii va fi mai tirziu o calauza in comentarea faptelor contemporane, iar unele pagini din operele sale amintesc indeaproape textele lui Titus Livius, ale lui Tacit sau ale unor comentatori ai lor. 
Sunt mai putin sigure afirmatiile unor istorici cu privire la cultura greaca a scriitorului. Este cert ca a citit operele autorilor eleni pe care ii citeaza, dar nu este sigur ca i-a putut cunoaste in textul original al scrierilor lor, fiind de presupus ca i-a studiat in traducere. In baza ,,jurnalului" tatalui sau Bernardo, se observa ca acesta a avut grija, in ciuda cheltuielilor considerabile, sa ofere fiului sau o baza solida in studiul disciplinelor umaniste. Primul stadiu al educatiei sale incepe cu frecventarea lectiilor maestrului Matteo, dupa cea de-a saptea aniversare a lui Niccolo.
La virsta de 12 ani, Machiavelli trece in stadiul al doilea si este dat in grija unui profesor celebru, Paulo de Ronciglione, cu care invatasera citiva dintre cei mai ilustri umanisti din generetia sa. In baza unor paralelisme conjuncturale se poate deduce ca Machiavelli a fost trimis sa-si completeze studiile la universitatea din Florenta. Aici a primit cea mai importanta parte a educatiei sale clasiciste de la Marcello Adriani, fost titular al unei catedre la universitate timp de citiva ani, inainte de numirea sa in functia de prim cancelar. 
Machiavelli a fost si un om al strazii, avind posibilitatea de a cunoaste astfel poporul, cu toate variatiile sale, de la elanul cel mai generos la minia cea mai inversunata. A fost un perpetuu cercetator si pina la urma cel mai atent si lucid, student si judecator. Pe linga caracteristica umanista a culturii sale, extraordinarul sau talent a fost cizelat de experienta, istorie si observatie. 
In 1498 Machiavelli indeplineste pentru prima data o munca retribuita, incepindu-si astfel cariera de functionar public. Intra in serviciul Florentei, in unul din cele mai dramatice momente ale istoriei sale. Fusese rasturnata secta calugarului Savonarola, se inchidea un capitol delicat, se intrevedeau perspective noi, inaintase. 
Magistraturile Florentei erau atunci sub semnul Signoriei, alcatuita din noua Signori sau Priori sub indrumarea unui Gonfalonier. Afacerile de razboi si straine erau cirmuite de un grup numit ,,I Dieci d 'ella liberta". Expedierea curenta a tuturor afacerilor de orice ordin apartinea aparatului administrativ a doua cancelarii. 
Machiavelli a candidat pentru postul vacant de al doilea secretar sau cancelar al Signoriei si a cistigat concursul asupra a trei candidati, ocupind postul de prim secretar ocupat de Marcello Virgilio Adriane, care si-a amintit de talentul lui Niccolo in studiul disciplinelor umaniste si a hotarit sa-l rasplateasca atunci cind a inceput distribuirea posturilor in cancelarie. Numirea dupa concurs, este confirmata de Marele Consiliu, la 19 iunie 1498 si Machiavelli va avea sarcina de a dirija cea de-a doua cancelarie a Signoriei, care avea drept obiect afacerile interioare


Fisiere in arhiva (1):

  • Niccolo Machiavelli - Profil Biografic.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!