Logică juridică -

Extras din referat Cum descarc?

Ideea de juridic conoteaza lege, norma, regula, instructiune s.a.m.d. Ideea de logica conoteaza aceleasi elemente, cu dubla precizare ca, pe de o parte, in primul caz avem de-a face cu un proces istoric de autoreglare a societatii omenesti, in al doilea caz cu un proces relativ anistoric de autoreglare a ratiunii in demersurile ei.
Pe de alta parte, si in primul si in al doilea caz se remarca cel putin doua niveluri: cel teoretico-descriptiv si cel prescriptiv-normativ. 
In logica este binecunoscuta dihotomia, sau, mai bine zis, tandemul organon-canon. Se poate face aici o fructuoasa analogie cu ceea ce se discuta in filosofia stiintei si epistemologie cu privire la raportul descriptiv-prescriptiv.
Analizand supralicitarea opozitiei dintre orientarea prescriptivista si cea descriptivista de catre K..R. Popper, - in teoria cunoasterii stiintifice  Mircea Flonta, intr-o discutie cu Adrian Miroiu, face o serie de observatii interesante. Daca, in loc de cunoastere stiintifica, vom citi cunoastere juridica, atunci cred ca voi fi mai bine inteles.
Distinctia dintre orientarea prescriptivista si cea descriptivista (in viziunea popperiana) este distinctia dintre teorii care isi propun sa schiteze un model ideal al cunoasterii stiintifice, sa formuleze pe baza acestui model criterii ale excelentei stiintifice, si teorii al caror nucleu il constituie generalizari descriptive desprinse prin studiul istoric al stiintei si al practicii stiintifice actuale.
Exista doua sensuri sensibil diferite ale sintagmei model ideal al cunoasterii: rezultatul activitatii de idealizare, purificare si simplificare pe care o realizeaza teoreticianul, respectiv, modelul in sensul ca telul suprem al cunoasterii stiintifice va fi stabilit printr-o decizie libera a filosofului.
In acest context, se poate vorbi de o opozitie prescriptivism-descriptivism intr-o varianta slaba, pentru primul caz, si de o opozitie prescriptivism-descriptivism intr-o varianta mai tare , pentru al doilea caz. 
Analogia este, acum, mult mai evidenta, de o opozitie in varianta mai tare este vorba in cazul logicii (in genere); de o opozitie in varianta slaba este vorba in cazul logicii juridice.
Pentru domeniul juridic trebuie deci sa plecam de la adevarul axiomatic ca Un om rational isi va insusi anumite norme, fie ele norme morale, norme tehnice sau norme ale cercetarii stiintifice, daca si numai atunci cand:
- se va putea arata ca aceste norme sunt subordonate infaptuirii unui scop pe care el il va recunoaste drept legitim si dezirabil; 
- se va putea arata ca ele stabilesc caile cele mai potrivite si eficiente de actiune pentru realizarea acestui scop .
Nu se poate vorbi de un istoric efectiv al logicii juridice, dar preocupari in acest sens au existat incepand cu antichitatea.
P. Bieltz si D. Gheorghiu fac o succinta sistematizare a acestei evolutii  sa o numim preistorie.
La Aristotel: 
- descoperirea si inlaturarea sau respingerea erorilor de argumentare;
- un inceput de studiu logic al intrebarilor. 
Incepand cu secolul XVI (studiul logic al unor activitati juridice fundamentale):
- cercetarea regulilor implicate in interpretarea normelor de drept in instanta;
- analiza argumentelor legale.
Incepand mai ales cu secolul XVIII  secolul Luminilor:
- inventarierea si descrierea criteriilor si exigentelor logice in evaluarea probelor sau dovezilor aduse in instanta;
- analiza metodelor si strategiilor logice utilizate de instantele judecatoresti;
- fundamentarea logica a hotararilor si sanctiunilor date de instantele de judecata, in sensul justificarii lor rationale;
- critica dreptului, a institutiilor juridice (implicit a celor politice) din perspectiva cerintelor logicii si moralei .


Fisiere in arhiva (1):

  • Logica Juridica - Particularitati.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!