Incursiune în logica lui Aristotel

Extras din referat Cum descarc?

Creatorul logicii este Aristotel, despre care Emille Boutroux in ,,Etudes d'Histoire de la Philosophie", Paris,1897,spune :,,Daca este adevarat ca unii oameni se incarneaza uneori geniul unui popor si ca aceste vaste si puternice spirite sunt ca actul si perfectiunea in care o lume intreaga de virtualitati isi gaseste finalul si desavarsirea, Aristotel, mai mult ca oricine, a fost un astfel de om ; geniul filozofic al Greciei si-a gasit in el expresia lui universala si perfecta"
Intr-adevar, cu Aristotel, geniul grec se universalizeaza plenar si prin el umanitatea isi gaseste expresia ei esentiala in ceea ce are mai bun si mai specific-inteligenta. El a exprimat valori universal valabile in timp si in spatiu, a exprimat asadar nu numai valorile etern valabile pentru intreaga umanitate.
Daca s-a putut vorbi despre o philosophia perennis- o filozofie eterna-aceasta filozofie nu poate fi decat aceea a lui Aristotel, fiindca nimeni nu poate face filozofie fara sa se intoarca la el, fie ca il accepta, fie ca il respinge total sau in parte.
Numit fiind ,,un urias al gandirii", acest lucru este cu atat mai valabil atunci cand vorbim de logica. Aristotel a fost primul care a gandit insasi gandirea, in mod explicit, si i-a descoperit legile ; pentru o logica este o gandire a gandirii. El a constatat ca actul de repliere a gandirii asupra ei insasi, actul de auto reflexie a gandirii este actul cel mai inalt al inteligentei prin care ea atinge insasi esenta realitatii. Acest act este chiar principiul ultim in conceptia lui Aristotel.
,,A face logica inseamna a face un act intelectual aristotelic"(Anton Dumitru-Istoria logicii) 
Primele lucrari ale lui Aristotel sunt platonice, dar apoi el isi gaseste independenta de gandire, critica teoria platonica a ideilor si isi dezvolta propria lui filozofie.
Lectiile predate de Aristotel discipolilor lui erau de doua feluri:
-exoterice
-acroatice sau acromatice
Invatatura exoterica se referea la studiile de retorica; la arta de a argumenta si la stiinta politica, iar invatatura acromatica avea un obiect mai profund si mai subtil-fizica si problemele de logica .
Aristotel scrie in aproape toate domeniile, iar scrierile sale pot fi grupate astfel:
-scrieri logice;
-scrieri de filozofie naturala;
-scrieri de metafizica;
-scrieri relative la stiintele practice(Etica,Politica,Poetica)
Diogene Laertiu atribuie lui Aristotel peste 400 de carti ,cunoscandu-se cca 145 de titluri, o parte dintre acestea fiind: ,,Categoriile", ,,Despre interpretare", ,,Analitica secunda", ,,Topica", ,,Despre respingerile sofistice" -care au primit ulterior numele de ,,Organon". Inafara de aceste lucrari, elemente ale teoriilor logice ale lui Aristotel se intalnesc si in alte scrieri ale sale cum ar fi: ,,Metafizica", ,,Fizica", ,,Despre suflet ,,si tratatul ,,Retorica".
In ,, Categorii", sunt expuse elementele teoriei notiunii; in lucrarea ,,Despre interpretare" se da teoria judecatii; in ,,Analitica prim" si ,,Analitica secunda" aflam elaborarea amanuntita a teoriei rationamentului si demonstratiei; in ,,Topica" se descriu principalele categorii si procedee logice folosite de catre gandirea care rationeaza; in ,,Despre respingerile sofistice" este expusa problema izvoarelor rationamentelor si ale demonstratiilor gresite, problema mijloacelor pentru descoperirea greselilor de logica, iar in ,,Metafizica", Aristotel cerceteaza legile logice fundamentale ale gandirii, descoperite de el: legea identitatii, legea contradictiei, legea tertiului exclus.
Dupa Aristotel, adevarul este concordanta dintre gandire si realitate; falsul dimpotriva, apare atunci cand realitatea se reflecta in gandire deformat, gresit. Legatura dintre idei in procesul rationarii noastre, in procesul demonstratiei, nu este, dupa Aristotel ,o legatura arbitrara, ci este determinata de legatura dintre obiecte insesi. De aceea , legile si regulile logicii au o baza obiectiva in legaturile existentei insasi.
Aristotel a dezvaluit legile necesare ale gandirii, independente de vointa si de dorinta oamenilor si a caror respectare este obligatorie in procesul demonstratiei, in procesul dovedirii adevarului. Creand logica, Aristotel a tins sa apere principiile cunoasterii stiintifice impotriva sofisticii diferitelor scoli socratice din timpul lui.
Sprijinindu-se pe stiinta timpului sau, revizuind si generalizand cunostintele disparate acumulate pana la el cu privire la formele gandirii, Aristotel a dezvoltat in lucrarile sale, in mod profund si sub toate aspectele, toate problemele esentiale ale logicii. Rezultatele pe care le-a obtinut au intrat definitiv in patrimoniul acestei stiinte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incursiune in logica lui Aristotel.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!