Fiabilitatea sistemelor - statistica defectărilor - calculul indicatorilor de fiabilitate

Extras din referat Cum descarc?

Calitatea produselor si serviciilor este indicatorul de baza al unei industrii sau economii. Fiabilitatea fiind alaturi de alti de indicatori o componenta a calitatii, trebuie sa fie in atentia tuturor factorilor care determina bunul mers al societatii. 
Desi ca notiune este foarte veche - a aparut odata cu tehnica - fiabilitatea ca teorie s-a constituit in ultimele decenii si este intr-o continua dezvoltare. Concept vechi si disciplina noua, teoria fiabilitatii este o stiinta interdisciplinara care se refera la un cerc larg de probleme privind toate etapele de existenta a produselor (proiectare, fabricare, transport, montare, exploatare, dezafectare, etc.) 
Termenul de "fiabilitate" vine din franceza, "fiabilite" unde caracterizeaza securitatea functionarii, masura probabilitatii de functionare in conditii prescrise. Are corespondent in limba engleza "reliability" (reliable = demn de incredere = sigur = pe care te poti bizui = trainic = solid), si de asemenea in limba rusa "nadiojnosti" (soliditate, siguranta, securitate). 
Bazele fiabilitatii unui produs se pun in perioada de elaborare (proiectare) cand i se stabileste structura si se dimensioneaza elementele sale. Fiabilitatea se asigura in procesul de fabricatie prin alegerea corecta a proceselor si utilajelor tehnologice, prin respectarea regimurilor si conditiilor de fabricatie, prin control riguros pe faze a calitatii materiilor prime si materialelor fabricate. 
Fiabilitatea se mentine prin utilizarea unor metode adecvate de conservare, transport, punere in functiune si exploatare. 
Teoria fiabilitatii a aparut in momentul in care s-a dovedit ca metoda ciclica (proiectare - realizare - incercare - reproiectare ...) nu mai corespunde datorita sistemului accelerat de dezvoltare a stiintei si tehnicii si deci a uzurii morale rapide a produselor. 
Fiabilitatea are ca obiect: 
- studiul defectiunilor (cauze, procese de aparitie si dezvoltare, metode de combatere); 
- aprecierea cantitativa a comportarii produselor in timp, ca functie de factorii de influentare interni si externi; 
- stabilirea metodelor si modelelor de calcul si de prognoza a fiabilitatii, pe baza incercarilor specifice si a urmaririi comportarii in exploatare a produselor; 
- stabilirea metodelor constructive tehnologice si de exploatare pentru mentinerea si cresterea fiabilitatii sistemelor, dispozitivelor si elementelor componente; 
- stabilirea metodelor de selectare si prelucrare a datelor privind fiabilitatea produselor; 
- determinarea valorilor optime pentru indicatorii de fiabilitate. 
Defectul reprezinta evenimentul fundamental in teoria fiabilitatii. Defectul reprezinta efectul procesului. Prin defectare se intelege procesul de incetare a functiei impuse unui element.
Circumstantele legate de proiectarea, fabricarea sau de utilizarea elementului care au condus la defectarea acestuia reprezinta cauza defectarii.
Efectul prin care este observata o defectare reprezinta modul de manifestare a defectarii.
Procesul fizic, chimic sau de alta natura care a condus la o defectare reprezinta mecanismul de defectare.
Defectarile pot avea diverse cauze: accidentale, uzura(imbatranire), suprasolicitare etc.
Defectarile se pot clasifica dupa diferite criterii:
a) In raport cu cauzele defectarilor:
- defectare datorata utilizarii necorespunzatoare
- defectare inerenta
- defectare primara
- defectare secundara
- defectare datorita uzurii
b) Dupa viteza de aparitie a defectarilor:
- defectare brusca
- defectare progresiva
c) IIn raport cu nivelul de defectare:
- defectare partiala
- defectare totala
- defectare intermitenta


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiabilitatea Sistemelor - Statistica Defectarilor - Calculul Indicatorilor de Fiabilitate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!