Empirism Logic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pornind de la aceasta afirmatie a unuia din initiatorii modelului empirist - logic, Francis Bacon, putem considera acest curent ca fiind unul concentrat asupra problematicii originii cunoasterii, indeosebi asupra ideii ca doar experienta poate verifica adevarurile. Facind o paralela intre scopul modelului empiric - logic, si semnificatia acestei notiuni, aceasta reprezinta, din limba greaca, - "acela care se conduce dupa experienta". Empirismul apreciaza ca exista un inceput absolut in cunoastere: experienta, cu alte cuvinte contactul nemijlocit al simturilor cu realitatea, este sursa tuturor cunostintelor umane.

Empiristii sustin ca la nastere intelectul este o tabula rasa, o "foaie alba, fara nici un fel de semne pe ea" si caruia doar experienta ii poate furniza idei, impresii si cunostinte veritabile. Problema empiristilor a fost raspunsul la intrebarea in ce fel dobandim idei care nu au corespondent in experienta, cum ar fi ideile matematice de punct sau de linie. Sintetizind, putem spune ca simturile ne dau cunostinte certe si constituie izvorul tuturor cunostiintelor, pe cind stiinta adevarata se dobindeste prin prelucrarea metodica rationala a datelor senzoriale.

In opinia lui J. Locke, nimic nu este dat intelectului in legatura cu lucrurile, cu lumea exterioara, decit daca in prealabil a fost dat in simturi. Dintr-o asemenea perspectiva, subiectul este pasiv: el recepteaza pur si simplu actiunea obiectelor asupra propriilor sale simturi. Obiectele sunt agresive, au initiativa. Locke sustine ca "obiectele simturilor introduc anumite idei in mintea noastra, fie ca vrem sau nu, iar procesele mintii ne lasa cel putin niste notiuni obscure despre ele insele, nici un om neputand ignora cu totul ceea ce face cand cugeta. Intelectul nici nu poate sa refuze de a avea aceste idei simple cand se prezinta mintii, nici sa le modifice cind s-au intiparit, sa le stearga sau sa produca el insusi unele noi, mai mult decit poate o oglinda sa refuze, sa modifice sau sa stearga imaginile sau ideile la care dau nastere obiectele asezate in fata ei."

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Empirism Logic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 840 cuvinte
Nr caractere:
9 584 caractere
Marime:
17.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Logică
Tag-uri:
empirism, greaca
Predat:
la facultate
Materie:
Logică
Sus!