Empirism Logic

Extras din referat Cum descarc?

Pornind de la aceasta afirmatie a unuia din initiatorii modelului empirist - logic, Francis Bacon, putem considera acest curent ca fiind unul concentrat asupra problematicii originii cunoasterii, indeosebi asupra ideii ca doar experienta poate verifica adevarurile. Facind o paralela intre scopul modelului empiric - logic, si semnificatia acestei notiuni, aceasta reprezinta, din limba greaca, - "acela care se conduce dupa experienta". Empirismul apreciaza ca exista un inceput absolut in cunoastere: experienta, cu alte cuvinte contactul nemijlocit al simturilor cu realitatea, este sursa tuturor cunostintelor umane.
Empiristii sustin ca la nastere intelectul este o tabula rasa, o "foaie alba, fara nici un fel de semne pe ea" si caruia doar experienta ii poate furniza idei, impresii si cunostinte veritabile. Problema empiristilor a fost raspunsul la intrebarea in ce fel dobandim idei care nu au corespondent in experienta, cum ar fi ideile matematice de punct sau de linie. Sintetizind, putem spune ca simturile ne dau cunostinte certe si constituie izvorul tuturor cunostiintelor, pe cind stiinta adevarata se dobindeste prin prelucrarea metodica rationala a datelor senzoriale.
In opinia lui J. Locke, nimic nu este dat intelectului in legatura cu lucrurile, cu lumea exterioara, decit daca in prealabil a fost dat in simturi. Dintr-o asemenea perspectiva, subiectul este pasiv: el recepteaza pur si simplu actiunea obiectelor asupra propriilor sale simturi. Obiectele sunt agresive, au initiativa. Locke sustine ca "obiectele simturilor introduc anumite idei in mintea noastra, fie ca vrem sau nu, iar procesele mintii ne lasa cel putin niste notiuni obscure despre ele insele, nici un om neputand ignora cu totul ceea ce face cand cugeta. Intelectul nici nu poate sa refuze de a avea aceste idei simple cand se prezinta mintii, nici sa le modifice cind s-au intiparit, sa le stearga sau sa produca el insusi unele noi, mai mult decit poate o oglinda sa refuze, sa modifice sau sa stearga imaginile sau ideile la care dau nastere obiectele asezate in fata ei."


Fisiere in arhiva (1):

  • Empirism Logic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!