Visul unei nopți de vară - analiza de text și personaje

Extras din referat Cum descarc?

Visul unei nopti de vara este o piesa de teatru in cinci acte scrisa de William Shakespeare aproximativ in anii 1595/96 si publicata in 1600, prezentand o analiza multistratificata a iubirii si a capriciilor sale . Aceasta comedie romantica a fost si este considerata una dintre cele mai bune comedii ,,de mijloc", fiind foarte populara este jucata in continuare pe marile scene ale lumii. Exista numerose teorii privid sursele de inspiratie si motivele scrierii piesei, dar nu exista dovezi concrete pentru a sustine niciuna dintre teorii. Cele mai cunoscute teorii sustin ca ar fi fost scrisa pentru o nunta aristocratica sau pentru Regina pentru celebrarea zilei de Sfantul Ion. Spectacolul a avut premiera la The Theatre, iar, mai apoi, la The Globe in Londra .
Rezumatul piesei
Thezeu, ducele Atenei, a cucerit-o pe Hippolyta, regina amazoanelor si anunta ca nunta va avea loc peste patru zile. Intre timp, doi indragostiti, Hermia si Lysander, fug in padurea din vecinatatea Atenei cand Egeu, tatal Hermiei, ordona ca aceasta sa se marite cu Demetrius. Helena, prietena Hermiei, indragostita fiind de Demetrius ii dezvaluie acestuia planul Hermiei si il urmeaza in padure in cautarea acesteia. Ce nu stiu ei este ca padurea colcaie de zane venite pentru nunta ducelui. Oberon, regele zanelor, intra in conflict cu regina sa, Titania, si ii porunceste servitorului sau rautacios, Puck, sa-i picure in ochi Titaniei, in timp ce doarme, sucul magic al unei flori atinse de sageata lui Cupidon; toate aceste cu scopul de a-i pedepsi nesupunerea prin a o face de sa indragosteasca fara speranta de prima creatura pe care o va vedea cand se va trezi. Observand discutia in contradictoriu dinte Helena si Demetrius, acesta ii ordona lui Puck sa-i toarne suc magic in ochi si lui Demetrius pentru a-i reinvia dragostea de alta data pentru Helena. Deoarece cei doi tineri seamana intre ei, Puck ii administreaza, din greseala, potiunea lui Lysander care o vede pe Helena cand se trezeste. Pentru a-si indrepta eroarea, Puck ii da sucul si lui Demetrius, iar acum ambii barbati sunt indragostiti de Helena si de saraca Hermia niciunul. Situatia nu o face fericita pe Helena, ba dimpotriva, ajunge la concluzia ca cei trei au facut un plan pentru a-si bate joc de ea. Femeile incep sa se certe, barbatii sunt din nou rivali, de aceasta data pentru Helena, ier situatia devine din ce in ce mai confuza. In aceeasi padure, un grup de meseriasi repeta o piesa pentru nunta ducelui. Puck, neastaparat ca de obicei, ii transforma capul unuia dintre actori, Nick Bottom, intr-unul de magar; cand Titania se trezeste se indragosteste de acesta. Dupa toata confuzia generala si neintelegerile comice, Oberon isi foloseste puterile magice pentru a-i aduce pe Titania si pe cei patru indragostiti la normal. Vazand ca iubirea lui Demetrius fata de Hermia a disparut, Egeu nu se mai poate opune casatoriei fiicei sale cu Lysander, iar ducele invita cele doua cupluri pentru o nunta tripla. La sarbatoare nuntii se prezinta trupa lui Bottom in incercarea lor comica, dar inepta de a-si prezenta piesa, Cea mai lamentabila comedie si cea mai cruda moarte a lui Pyramus si Thisbe, care se dovedeste a fi o parodie a peripetiilor pe care cei patru le-au avut in padure.
Analiza textului si a personajelor
Thezeu este prezentat ca un conducator echitabil si placut de supusii sai. Acesta este indragostit de Hippolyta si este foarte incantat si foarte nerabdator sa se casatoreasca cu ea: ,,Acum, frumoasa Hippolyta, ceasul/Unirii noastre isi zoreste pasul./Trec patru mandre zile de-asteptare/Ce-aduc o alta luna; dar imi pare/Ca prea incet de tot cea veche scade,/
Si-mi tot amana dorul meu cel viu." (Actul I, scena 1); astfel intelegand si cuplul de indragostiti, Hermia si Lysander. Cu toate acestea, el este de acord sa respecte legea si sa o aplice in cazul Hermiei. Thezeu este de partea lui Egeu in acest conflict si considera ca fata trebuie sa respecte dorinta tatalui sau sa suporte consecintele. In acelasi timp, acesta ilustreaza foarte bine prin vorbele sale statutul femeii in acea perioada: fara drept de opinie, supusa barbatilor din viata sa -  tatalui, iar dupa casatorie trecand sub tutela sotului si acesta ales tot de el. ,,Ce spui, frumoasa fata? Esti datoare/Sa vezi un zeu in tatal tau.[...]
In mana lui esti ca un chip de ceara,/Ce-i porti tiparu-n forma omeneasca:/El poate sa-l pastreze-ori sa-l zdrobeasca./Demetrius e-un tanar demn de tine." (Actul I, scena 1) Totusi, acesta realizeaza ca trebuie sa tina cont si de optiunile ei dandu-i timp de gandire si de ales intre a respecta vointa tatalui, moarte sau templu: ,,Ai inca patru zile de gandire,/[...] te gateste/De moarte, sau de nu, indeplineste/Vointa parinteasca, sau in fata/Altarului Dianei te inchina,/Jurand ca-n veci ramane-vei straina/De dragoste, si casta toata viata!" (Actul I, scena 1) Thezeu permite sortii sa-si vada cursul si zanelor sa intervina in povestea Hermiei pentru a o ajuta sa-si indeplineasca visul, de a se casatori cu Lysander. Spre finalul piesei, acesta demonstreaza ca este drept permitandu-le tinerilor sa se casatoresca, convingandu-l pe Egeu sa accepte situatia si invitand cuplurile la o nunta tripla. ,,Norocul va slujeste de minune./Acum, Egeu, tu te vei supune/Poruncii mele. Fi-vor pe vecie/Si printr-o indoita cununie,/Perechile acestea-indragostite/In templul din Atena, fericite." (Actul IV, scena 1)
Am observat faptul ca Thezeu chiar daca este ducele Atenei, liderul, acesta domneste mai mult pe timpul zilei, odata cu venirea noptii acesta ii cedeaza rolul lui Oberon, care cu ajutorul magiei si zanelor va aduce lucrurile la felul cum ar trebui sa fie. Ducele isi arata simtul umorului si bunatatea incurajandu-l pe Bottom si pe trupa sa sa-si prezinte piesa, indemnandu-si musafirii sa fie ingaduitori cu cei de pe scena si stangaciile lor si facand comentarii pe tot parcursul reprezentatiei.
Hippolyta este regina Amazoanelor si viitoarea sotie a lui Thezeu. Din afirmatiile sale reiese ca si ea, la randul ei, isi iubeste logodnicul si astepta nerabdare ziua iminentei sale nunti cu cel ce a cucerit-o intr-un mod neconventional, pe campul de lupta ,,cu spada". ,,Curand in ale noptilor abisuri/Cad patru zile si degraba pier;/Si patru nopti cu-alaiul lor de visuri,/Cand arc de-argint nou-incordat pe cer/Va straluci din boltile albastre/Crai-Nou la sarbatoarea nuntii noastre." (Actul I, scena 1) Ea, ca si sotul sau este corecta si ingaduitoare permitand piesei sa continue chiar daca este avertizata de natura sa necorespunzatoare si isi arata simtul umorului prin ,,glumitele" pe care le face impreuna cu Thezeu despre piesa si personajele ei. Chiar daca nu apare foarte mult in piesa, din interactiunile sale cu celelalte personaje ne dam seama ca are calitati bune pentru a fi lider, fiind foarte potrivita pentru duce.


Fisiere in arhiva (1):

  • Visul unei nopti de vara - analiza de text si personaje.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://www.britannica.com/topic/A-Midsummer-Nights-Dream-play-by-Shakespeare (accesata in data de 18.06.2020)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Visul_unei_nopti_de_vara#Sursa (accesata in data de 18.06.2020)
https://ro.wikisource.org/wiki/Visul_unei_nop%C8%9Bi_de_var%C4%83 (accesata in data de 19.06.2020)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!