Recenzie Homo deus de yuval noah harari

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: razboiul, foametea si molimele. In secolul XX, a reusit sa le rezolve in mare masura. Razboiul nu mai are aceeasi putere de distrugere: in prezent numarul celor care se sinucid e mai mare decit al celor morti in conflicte armate. Foametea dispare: oamenii sufera mai degraba din cauza obezitatii decit din cauza malnutritiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai multi oameni mor de batrinete decit in urma bolilor infectioase. Ce anume va lua insa locul razboiului, foametei si molimelor in agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi insine, ce scopuri ne vom stabili? 
Yuval Noah Harari exploreaza proiectele, visurile si cosmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va incerca sa devina asemenea zeilor, invingind moartea si creind viata artificiala. Este chiar urmatorul stadiu al evolutiei -  Homo deus.
In prima parte in aceasta carte se trateaza problema foametei exista in lume pana nu de mult. Autorul relateaza fapte din Franta anului 1694 careia ii face o descriere destul de socanta si dura ,,un numar infinit de suflete nefericite, slabite de foame si saracie, care mor din pricina lipsurilor, fiindca, neavand nici o slujba si nici o ocupatie, nu dispun de banii necesari pentru a cumpara paine. incercand sa-si prelungeasca putin viata si sa-si potoleasca intru catva foamea, acesti oameni saraci mananca lucruri mizerabile, precum pisici si carnea cailor jupuiti si azvarliti pe mormane de balega. Altii consuma sangele ce se varsa atunci cand sunt sacrificate vitele si maruntaiele pe care le arunca bucatarii pe strazi. Alti nefericiti mananca urzici si buruieni sau radacini si ierburi pe care le fierb in apa".Dupa foamete, cel mai mare dusman al omenirii l-au reprezentat molimele si bolile infectioase. Orasele in continua agitatie, conectate intre ele de un flux necontenit de negustori, functionari si pelerini, au fost deopotriva leaganul civilizatiei umane si focarul ideal pentru agentii patogeni. Prin urmare, in Atena antica sau in Florenta medievala oamenii erau pe deplin constienti ca s-ar fi putut imbolnavi sau muri saptamana urmatoare ori ca ar fi putut izbucni brusc o epidemie care sa le distruga intr-o clipa intreaga familie.
In continuare autorul vorbeste despre razboiae si impactul lor asupra lumii in care traim. De-a lungul istoriei, majoritatea oamenilor au luat razboaiele drept ceva obisnuit, in vreme ce pacea era o stare temporara si precara. Relatiile internationale erau guvernate de Legea Junglei, potrivit careia, chiar daca doua state traiau pasnic, razboiul ramanea intotdeauna o optiune.
Foametea, molimele si razboiul vor continua probabil sa faca milioane de victime in deceniile urmatoare. Cu toate acestea, ele nu mai sunt tragedii inevitabile, pe care omenirea neajutorata nu le poate intelege si controla. In schimb, au devenit provocari ce pot fi gestionate. Asta nu minimalizeaza suferinta sutelor de milioane de oameni loviti de saracie ; a milioanelor de oameni rapusi an de an de malarie, SIDA si tuberculoza ; sau a milioanelor de oameni blocati in cercuri vicioase violente in Siria, Congo sau Afghanistan. Mesajul nu este ca foametea, molimele si razboiul au disparut cu desavarsire de pe fata pamantului si ca ar trebui sa incetam sa ne mai facem griji din cauza lor. Dimpotriva. De-a lungul istoriei, oamenii au simtit ca acestea erau probleme cu neputinta de rezolvat, asa ca nu avea nici un rost sa incerce sa le puna capat. Oamenii se rugau la Dumnezeu pentru minuni, dar ei insisi nu faceau nici o incercare serioasa de a eradica foametea, molimele si razboiul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie Homo deus de yuval noah harari.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!