Războiul sfârșitului lumii - Mario Vargas Llosa

Extras din referat Cum descarc?

Mario Vargas Llosa (n. 28 martie 1936, Arequipa, Peru) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori din Peru si unul din cei mai importanti romancieri si eseisti nascuti in America Latina. A obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2010 pentru ,,Cartografierea structurilor puterii si imaginile sale transante ale rezistentei, revoltei si infrangerii individului".
In 1955 se casatoreste cu cumnata unchiului matern, provocand mare scandal in familie si divorteaza de ea in 1964, pentru ca, un an mai tarziu, sa se casatoreasca cu verisoara lui, Patricia, cu care a avut trei copii: Alvaro Vargas Llosa, Gonzalo, si Morgana. Vargas Llosa a devenit membru al ,,Academiei Regale Spaniole" in anul 1996.
In anii 1980, Vargas Llosa a devenit un politician foarte activ si a devenit cunoscut pentru pozitia pe care a luat-o in favoarea liberalismului de piata si a admiratiei pentru Margaret Thatcher, supranumita ,,Doamna de Fier". In anul 1988 infiinteaza formatiunea politica ,,Movimiento Libertad" care intra in componenta Frontului Democratic. Din partea acestui front, a candidat la presedintia tarii in alegerile prezidentiale din Peru in 1990 dar a pierdut in al doilea tur de scrutin in fata lui Alberto Fujimori.
In timpul campaniei electorale oponentii sai au citit la radio fragmente agresive din opera sa pentru a-i soca pe electori.
Romanul ,,Razboiul sfarsitului lumii", aparut in anul 1981, este , alaturi de ,,Conversatie la Catedrala", unul dintre cele mai importante romane ale scriitorului peruan. O carte in care extremele vietii predomina: adevarul si minciuna, religia si politica, pacea si razboiul. Toate acestea se ascund in subconstientul fiecaruia dintre noi formand un razboi format din nevoia de a fi, de a ne urma cursul firesc si nevoia de revolta impotriva legilor socio-politice. Cu o actiune plasata in Serton, in Brazilia secolului al XIX-lea, romanul se bazeaza pe un eveniment real, rebeliunea Sebastianistilor, o milenarista condusa de Antonio Sfatuitorul in Canudos. In aceasta rebeliune, totul se complica, viziunile se dezvolta, conceptiile se schimba, comportamentele evolueaza, lumea aflandu-se intr-o continua miscare. Fiecare personaj pune accent pe propria traire existentiala, aspiratiile lor constituind dorinta de a fi mai buni, la fel si implicarea lor fata de izbavirea Braziliei.
Romanul ,,Razboiul sfarsitului lumii" are ca tema un conflictul dintre religie si stat, dintre Antihrist ce reprezenta Republica si Sfatuitor, considerat un nou Mesia. 
Titlul operei este potrivit cu ceea ce se intampla: razboiul sfarsitului lumii. Sfatuitorul vorbeste de nenumarate ori despre o viitoare apocalipsa. Yagunzii, rebelii de la Canudos, vad in acest razboi o implinire a profetiilor anuntata in Apocalipsa descrisa in Biblie. Foametea, ciuma si rivalitatea cu Republica au sporit crezul yagunzilor ca Antihristul se afla pe pamant sub numele de Republica. 
In spatele intregii povesti si a personajelor se ascunde o experienta ingrozitoare impotriva unei dictaturi, impotriva nefericirii, brutalitatii si nedreptatii.
Cartea are un final deschis , autorul te lasa sa alegi sa crezi in ceea ce doresti, in ceea ce iti respecta principiile punandu-te fata in fata cu fanatismul, religia, credinta, politica si rationalul.
In aceasta lume descrisa de Llosa, intalnim revolta impotriva legilor de supravietuire in lumea contemporana unde este de preferata de catre fanatici , involutia catre viata animala, unde femeia este subordonata, fara drepturi. Nevoia mantuirii este exagerata si devine o lege pentru cei din Canudos. Aceasta secta devine o bariera in calea evolutiei omului, in calea libertatii de alegere si in calea adevaratului viitor. O religie prost inteleasa care duce la un razboi al sfarsitului celor care au creat-o. Acest Sfatuitor, un fals Mesia, creeaza lumea in care legile impuse de autoritati erau ignorate cu desavarsire, dar in care credinta realizeaza umilinta suprema si chiar injosirea tuturor oamenilor ce credeau in el. Acest Mesia manipuleaza sufletul omului, inveninandu-l cu spiritul animalic, irational, cu o religie care duce la dezumanizare. De la primul cuvant al capodoperei lui Llosa este in prim plan acest personaj care sustine intreaga creatie epica. Este unul dintre acele personaje de neuitat care legitimeaza umanitatea. Este descris astfel: ,,Omul era inalt si atat de slab incat parea mereu vazut din profil. Avea pielea smeada, oasele proeminente, iar ochii ii ardeau cu foc nestins. Purta sandale de pastor si tunica vinetie ii cadea pe trup ca vesmantul acelor misionari care, din cand in cand, vizitau satele din serton -  numele vastelor podisuri inalte din Nord -  botezand copii cu nemiluita si cununand perechi de concubini. Era cu neputinta sa-i afli varsta, obarsia, istoria, dar avea ceva pe fata lui linistita, in obiceiurile-i frugale, in neclintita lui seriozitate, ceva ce-i atragea pe oameni inca inainte ca el sa le dea sfaturi [ ] Silueta lui lunga se decupa in lumina asfintitului sau a primilor zori, pe cand strabatea unica strada a asezarii, cu pasi mari, zoriti parca. Inainta hotarat printre capre cu clopotei la gat, printre caini si copii ce ii faceau loc privindu-l curiosi, neraspunzand la salutul femeilor care il cunosteau deja si ii faceau mici plecaciuni, dand zor apoi sa-i aduca ulcele cu lapte de capra si strachini cu pasat, farihna si fasole [ ] Uneori plangea, si plansul ii atata vapai cumplite in focul negru al ochilor. Apoi se ruga".


Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Receptarea Literaturii Latino-Americane in Romania. Gabriela Maries Les
2. Razboiul sfarsitului lumii. Mario Vargas Llosa
3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Mario_Vargas_Llosa
4. http://www.opuslibros.org/Index_libros/Recensiones_1/vargas_gue.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!