Procesul Noica Pillat

Extras din referat Cum descarc?

Procesul Noica/Pillat a fost ultima inscenare judiciara de tip stalinist din Romania comunista.Numarul persoanelor arestate si judecate in cadrul acestui proces ne determina sa ne intrebam care au fost cauzele arestarii acestor intelectuali,in ce masura a contribuit ispasirea anilor de detentie la realizarea intereselor partidului,impactul lasat in literatura de acest proces si asupra personalitatii intelectualilor aflati in detentie.
Ceea ce frapeaza,in primul rand,este numarul mare de persoane arestate si modul in care cele doua grupuri au ajuns sa fie judecate in cadrul aceluiasi proces.Desi initial capetele de acuzare au fost diferie in cazul celor doua grupuri,cei douazeci si trei de intelectuali romani (dupa o ancheta care s-a intins pe durata a doi ani) au ajuns sa fie acuzati si judecati pe baza unui motiv care asaazi pare mai mult decat aberant: ,,uneltire contra ordinei sociale" prin scrierea sau citirea unor lucrari ,,cu continut dusmanos la adresa regimului".Cert este faptul ca acestia nu erau singurii oameni care nu impartaseau ,,credintele partidului",uimitoare si nejustificata ni se pare alegerea persoanelor,facuta cu o asemenea anvergura si in numar atat de mare pentru a spori spectaculozitatea si a instaura panica in randul intregii comunitati a oamenilor care se ocupau cu scrisul. Principalele acuzatii care s-au adus si ,,vinovatiile" in virtutea carora au fost condamnati sunt: citirea unor scrieri interzise ale lui Mircea Eliade si Emil Cioran( ,,fugarii legionari")-,,Ispita de a exista", ,,Scrisoare catre un prieten de departe", ,,Padurea interzisa"- sau producerea si raspandirea unor scrieri dusmanoase -  ,,Povestiri din Hegel" , ,,Asteptand ceasul de apoi", ,,Anti-Goethe". Declaratiile date de arestati la anchete,de cele mai multe ori sub tortura, sunt in acest sens elocvente: ei sunt obligati sa-si recunoasca ,,vina" de a fi citit carti ale lui Cioran si Eliade (sau ca ar fi corespondat si ar fi ajutat la tinerea corespondentei cu acestia) si pe aceea de a fi avut "o pozitie dusmanoasa fata de literatura noua".
Dupa cum reiese din notele informative din ACNSAS(fond documentar,dosar nr. 120, vol. 7, f.301), rationamentele normale fata de scrierile ,,realismului socialist" sunt catalogate ca aprecieri cu caracter tendentios: ,,Astfel, referindu-se la cultura nationala, [C. Noica] a afirmat ca aceasta ar cunoaste un regres datorita restrangerii numarului de lucrari editate,comparativ cu alte tari socialiste, considerand, in context,ca manifestarile nationale - Daciada-  si - Cantarea Romaniei -  sunt - fenomene de masa- , fara importanta ori relevanta pentru intelectuali".1
Pentru ca impactul creat in randul intelectualilor sa fie cat mai puternic si pentru a se instaura teama in randul acestora, numele alese in cadrul procesului pentru a fi condamnate au fost cele mai cunoscute,astfel confirmandu-se spusele procurorului: ,,am ales oamenii, nu faptele". Amploarea procesului asigura reprimarea unor atitudini asemanatoare. 
In intervalul decembrie 1958-ianuarie 1960,incep arestarile in cadrul celor doua loturi. Ancheta a fost destul de controversata, intrucat anchetatorii ei insisi nu au stiut ce se urmareste. Ancheta porneste intr-o directie pentru ca apoi sa se renunte si sa se porneasca intr-o alta. Primii arestati , Constantin Noica si Iacob Noica(decembrie 1958) sunt condamnati cu mosierii care aveau domiciliul obligatoriu in Campulung. Urmeaza Sergiu Al. George(19 dec. 1958, in Bucuresti), Anca Ionescu(10 ian. 1959). Toti sunt depusi in arestul Securitatii din Pitesti.
Reprezentantul celuilalt lot, Dinu Pillat, este anchetat la inceput insistent in legatura cu Ion Caraion (Stelian Diaconescu) si Radu Gyr. In trei interogatorii succesive se investigheaza "activitatea dusmanoasa" desfasurata cu Ion Caraion,pentru ca apoi acesta sa nu mai constituie o tema pentru anchetatori. Modul in care originalitatea declaratiei s-a pastrat in consemnarile anchetatorului ramane indoielnic : ,,impreuna cu Diaconescu de pe pozitii reactionare am ponegrit literatura din RPR ca fiind sablonarda, cu orizont limitat, pe cand cea din occident se bucura de toata libertatea. Datorita acestui lucru,o serie de scriitori de valoare nu vor sa treaca de partea regimului pentru a scri opere originale si care totusi pentru a nu-si atrage neplaceri din partea regimului, fac diferite traduceri."2 (este evident faptul ca unele atribute si greselile de exprimare nu puteau apartine lui Pillat).


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Noica Pillat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

***Arhivele Securitatii, vol I, "Cuvantul lui Antonie Plamadeala la funeraliile lui Constantin Noica(6 decembrie 1987) ", Raluca Nicoleta Spiridon(pag 482-497) ;
- **Prigoana. Documente ale Procesului C. Noica, C. Pillat, N. Steinhardt, Al. Paleologu, A. Acterian, S. Al-Geoge, Al. O. Teodoreanu etc., ed. Vremea, Bucuresti 1996;
Tanase Stelian, Anatomia Mistificarii, ed. Humanitas, Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!