Poezia secolului XIX - între realitate și imaginație

Extras din referat Cum descarc?

Secolul XIX este o perioada din istoria omenirii caracterizata prin importante fenomene politice, ideologice si culturale. Pe frontul literar, noul secol este deschis de romantism, o miscare care s-a raspandit in Europa ca reactie a rationalismului din secolul al XVIII-lea si se dezvolta, mai mult sau mai putin, de-a lungul liniilor revolutiei industriale, cu tendinta de a reactiona impotriva schimbarilor dramatice asupra naturii cauzate de motorul cu aburi si de calea ferata. Se spune ca una dintre cele mai vii modalitati de a comunica informatii despre istorie, politica si stari sociale este literatura. Eu zic, insa ca cea mai buna metoda de a cunoaste realitatea este poezia. Nu o zic intamplator, ci avand drept dovada propria experienta. Prin intermediul poeziei am reusit sa cunosc secolul XIX. Mai mult decat atat, gratie emotivitatii limbajului poetic am reusit sa simt acest secol. Pentru a acorda un vot de incredere celor mentionate anterior, tin sa evidentiez unii dintre cei mai renumiti poeti ai secolului, care au folosit realitatea ca pretext al poeziei iar imaginatia drept intelegere si mimare a datelor reale. 
O contributie considerabila in acest sens a avut-o Heinrich Heine, unul dintre cei mai semnificativi poeti germani si reprezentant de seama al liricii romantice universale. Lirica sa reflexiva este marcata de o originala subiectivitate, fiind subordonata deopotriva fanteziei si reveriei romantice, dar si inclinatiei catre ironie, autoparodie si umor. Albert Beguin afirma: ,,Poezia lui Heine a reluat aproape toate temele romantice, atitudinea lui este insa atat de diferita, incat aceste motive literare isi pierd la el amploarea metafizica. In sensul acesta, este interesant de luat in consideratie opera lui: ea marcheaza momentul in care romantismul se reneaga pe el insusi si-si pierde majoritatea ambitiilor sale mari ca sa nu mai pastreze decat anumite elemente estetice si formale." 
Poezia lui Heinrich Heine reprezinta o metoda de a comenta politica germana. Acesta a fost fortat sa plece in Franta si sa-si petreaca tot restul vietii in Paris, din cauza contextului politic din Germania si a conflictelor de interes. El era considerat drept membru al miscarii ,,Junges Deutschland" (Germania Tanara), luand in consideratie ca in lirica sa reflexiva el era deosebit de subiectiv si ironic, fapt pentru care i-a si fost interzisa creatia in Germania. O metoda de a cunoaste o astfel de realitate a secolului este poezia ,,Germania. O poveste de iarna" -  o opera satirica, in care Heine critica moravurile decazute si invechite ale propriei 
tari si isi exprima increderea intr-un viitor luminos. Astfel, avem prilejul de a cunoaste climatul politic din Germania secolului XIX, arena politica din Europa si dorul care framanta inima poetului: ,,La granita, parca simtit-am in piept/ Ca inima-mi bate mai tare/ Ba chiar si o lacrima, de nu ma-nsel,/ Din ochii mei da sa coboare."
Heine, traind in Franta revolutionara, voia sa transmita acest spirit in tara natala, un lucru surprinzator fiind abilitatea poetului de a metamorfoza concretul in imagini abstracte. Astfel, el apeleaza la un simbol literar specific, si anume la iarna ,,Era-ntr-un noiembrie trist - si in jur/ Frunzisul da sa moara". Iarna e un anotimp dominat de liniste, viata inca exista, dar locuieste in locuri intunecate si tacute. Este o perioada de introspectie si contemplare. Paradoxal, dar poezia lui Heine are tangente cu profetia, folosind simbolul iernii pentru a ne comunica desfasurarea unui eveniment important, si anume ,,Primavara popoarelor".
Pe langa realitatea politica, Heine reuseste sa ne comunice conditia umana. Prin intermediul poeziei ,,Soseste moarte - pot acuma spune" el devine vocea unui cor uman, un indemn de a accepta destinul si a savura realitatea, caci ,,Asa-i destinul omului: sa piara/ Orice e bun si mare si frumos."
Un alt poet care m-a ajutat sa ma familiarizez cu secolul XIX este Victor Hugo. Atat in poeziile, cat si in romanele sale, Victor Hugo s-a remarcat prin maiestriea de a comunica cititorilor realitatea, de a camufla in procedee literare aspectele politice si nedreptatile care persistau in societatea de atunci. Un exeplu vadit este opera lirica ,,Sase mii de ani de razboi".


Fisiere in arhiva (1):

  • Poezia secolului XIX - intre realitate si imaginatie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Pilchin, Maria. Realitati poetice in zigzag. Editura Junimea.
2. Wikipedia, Poeme de Victor Hugo, disponibil: https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Hugo#Poeme,_ode_%C8%99i_balade
3. Poetii nostri, Poezii de Lamartine, disponibil:
https://poetii-nostri.ro/alphonse-de-lamartine-timpul-trecut-poezie-id-19772/
4. Wikipedia, Alphonse de Lamartine, disponibil: https://ro.wikipedia.org/wiki/Alphonse_de_Lamartine
5. Wikipedia, Heinrich Heine, disponibil: https://ro.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Heine 
6. Wikipedia, Literatura secolului XIX, disponibil:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Secolul_al_XIX-lea#Literatura


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!