Păcatul

Extras din referat Cum descarc?

Avand in vedere, ca a fost tratat de mari oameni de stiinta din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, pacatul intruchipeaza diferite forme. De altfel, este o tema care i-a preocupat pe ganditori , luand exemple din viata de zi cu zi de la diferite popoare punandu-le in comparatie cu ceea ce este in Vechiul Testament. Putem spune ca pacatul este un act, un cuvant, un gand, un fapt contrar a ceea ce de fapt, o religie considera a fi vointa lui Dumnezeu.
Cu toate acestea, Sigmund Freud afirma faptul ca pentru a ne recunoaste elementele pastrate ale traditiei noastre, trebuie sa ne indreptam privirile spre popoarele asa zise salbatice sau semisalbatice, a caror viata psihica reprezinta un interes destul de mare pentru fiecare dintre noi. De exemplu, la australieni, in absenta tuturor institutiilor religioase si sociale, regasim sistemul totemismuului. Fiecare trib se divide intr-un grup mai mic care poarta numele totemului sau. Totemul este stramosul grupului, iar ceilalti membrii nu au voie sa-l ucida, ci sa-l venereze in cadrul ceremoniilor pe care le organizeaza. Totemul este ereditar, atat pe cale materna, cat si pe cale paterna. Totodata, regula stricta pe care o impune acest sistem e ca membrii acestui grup sa nu aiba relatii sexuale unii cu altii. , fiind de altfel si o regula a exogamiei. ,,Exogamia totemica, interdictia raporturilor sexuale intre membrii aceluiasi clan apar drept mijlocul convenabil de impiedicare a incestului de grup." Ulterior, s-a largit interdictia incestului natural si a celui de grup, stopandu-se la casatoriile intre grupuri de rudenie departate, intocmai cum a procedat si biserica catolica. Spre exemplu in Noul Mecklenburg, fratele si sora nu au voie sa-si dea mana sau sa-si dea daruri, vorbindu-si de la o distanta de cativa pasi, pentru ca savarsind un astfel de pacat , pedeapsa este spanzuratoarea. Un alt exemplu se refera la prohibitie care este o forma destul de raspandita mai ales la popoarele civilizate, ingradind relatia dintre un barbat si soacra sa. In zona izvoarelor Nilului, un barbat ii poate vorbi soacrei , doar cand aceasta este intr-o alta incapere, ascunsa de ochii lui. 
Observam aici faptul ca raportul dintre un ginere si o soacra tin de aspecte ale organizatiei familiale, in ideea ca soacra nu renunta la posesiunea fiicei, este neincrezatoare in persoana careia i-o da sau vrea sa-si mentina acea pozitie dominanta, dar si in cazul ginerelui intalnim nesupunerea unei vointe straine sau gelozie fata de persoanele care s-au bucurat inainte de afectiunea femeii de langa el. Cu toate acestea, se spune ca soacra reprezinta in realitate pentru ginere o tentatie la incest, dupa cum se mai intampla ca un viitor ginere sa se indragosteasca mai intai de soacra si apoi sentimentul sa se propage si asupra fiicei.
Altfel spus, teama de incest are legatura cu viata psihica a nevroticilor, fapt pentru care s-a constatat faptul ca dorinta de incest care domina relatiile cu parintii sa constituie complexul central al nevrozei. Totodata, aceasta tema se traspune si la nivelul creatiei poetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pacatul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. DELUMEAU, JEAN, Pacatul si frica, vol. I, Editura Polirom, Iasi, 1997
2. FREUD, SIGMUND, Totem si tabu, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1991


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!