Lectura, ca stimulator al potențialului creativ

Cuprins referat

1. Introducere pag. 2
2. Lectura -  incercare de definitie ... pag. 2
3. Importanta lecturii pentru copii de varsta mica .pag.3
4. Influenta lecturii asupra dezvoltarii creativitatii si imaginatiei ...pag. 5
5. Influenta lecturii asupra elevilor .pag. 6
6. Importanta lecturii in viata adolescentului pag. 8
7. Beneficiile pe care lectura le insufla adolescentului ...pag. 8 
8. Concluzii ..pag. 10
9. Referinte bibliografice pag. 11


Extras din referat

Motto:,,Cartile sunt cei mai tacuti si constanti prieteni; sunt cei mai accesibili si intelepti consilieri si cei mai rabdatori profesori". (Charles W. Eliot)
,,Cetim ca sa trecem examene (deci lectura studiu), ca sa omoram timpul (deci lectura de loisir) sau cetim din profesiune (deci lectura informativa). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituala continua, nu numai un instrument de informatie sau de contemplatie".(Mircea Eliade)
Introducere
Eveniment cultural -  constituind altadata un privilegiu -  lectura cartilor devine in zilele noastre o activitate la indemana tuturor, si dupa cum cerintele societatii o impun, ea trebuie sa se constituie o activitate cotidiana fundamentala, deoarece contribuie la imbogatirea vietii fiecaruia dintre noi. Dar, pentru ca apropierea de carte sa devina o deprindere zilnica si, mai mult, ca placerea de a citi sa devina o necesitate dorita si traita, ea trebuie cultivata inainte chiar de invatarea alfabetului, prin preocuparea permanenta a parintilor de a-i obisnui cu frumusetea inegalabila a lecturilor de basme si povestiri.
Lectura -  incercare de definitie
Lectura reprezinta un fenomen, deopotriva social si psihologic, atingand categorii diverse ale populatiei, cu niveluri diferite de posibilitati si pregatire profesionala, de cultura. In orice caz, lectura inseamna, in primul rand, un proces de comunicare: ,,toate sensurile termenului de lectura include semnificatia de transmitere si comunicare".
Lectura (lat. Lectura = ,,citire"), in sens traditional etimologic, inseamna descifrarea sistemului de semne scrise care constituie un text si intelegerea (decodarea) ansamblului de elemente comunicate in acest fel. Pornind de la acest inteles general acceptat, cuvantul a capatat si sensul de interpretare a unui text literar. Capacitatea de a crea mai multe puncte de vedere cu privire la scriere, de a judeca si intelege in mai multe feluri provine din caracterul ei multifunctional, din diversitatea nivelurilor si mesajelor cuprinse. Una dintre trasaturile constitutive ale literaturii fiind tocmai diversitatea mesajelor, ambiguitatea intelesului, caracterul sau de opera deschisa, spre deosebire de scrierile stiintifice, de pilda, rezulta ca lectura (inclusiv in sensul de interpretare) este etapa finala, de o indiscutabila importanta, a existentei operei. Nu exista lectura, ci doar relectura, intrucat sensurile gasite in procesul decodarii textului nu sunt intamplatoare, ci guvernate de preconceptii, informatii anterioare, nivel cultural s.a.
Prin lectura, omul incearca sa capteze si sa descifreze un mesaj care, ca in orice sistem de comunicare, inseamna determinarea unui sens, a unei semnificatii. Aceasta receptare nu se reduce numai la perceperea exacta a unui text; ea declanseaza multiple procese psihice. In primul rand, un proces de actualizare a vechilor cunostinte, dar si de noi asocieri, datorate ideilor cuprinse intr-un text. In al doilea rand, lectura determina judecati si rationamente care consolideaza sau duc la descoperirea de noi adevaruri. In al treilea rand, descifrarea semnificatiei unui text inseamna tot atatea raspunsuri afective care se traduc prin sentimentul de multumire sau o stare de desfatare ori nemultumire, insatisfactie, plictiseala".(4)


Fisiere in arhiva (1):

  • Lectura, ca stimulator al potentialului creativ.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Cornea, Paul, Introducere in teoria lecturii, Bucuresti, Ed. Minerva, 1988
2. Robine, Nicole, Lectura, in: Literar si social. Elemente pentru o sociologie a literaturii, Bucuresti, Ed. Univers, 1974
3. Angelescu, Mircea, Ionescu, Cristina, Lazarescu, Gheorghe, Dictionari de termeni literari, Bucuresti, Ed. Garamond, 1995
4. Olareanu, Costache, Lectura, in: Metode si tehnici de munca intelectuala, Bucuresti, Ed. Didactica si Pedagogica, 1979
5. http://www.timpul.md/articol/lectura-cea-de-toate-zilele-31733.html


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!