Începuturile presei feministe în România

Extras din referat Cum descarc?

Presa a reprezentat un instrument important in actiunea de emancipare a femeii, primele reviste destinate femeilor pe teritoriul romanesc datand din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Ion Heliade Radulescu a fost primul care a avut initiativa publicarii unei reviste pentru femei, ,,in care acestea sa se regaseasca cu preocuparile lor specifice, cu modul de a gandi si de a participa la viata social-politica".1 In 1837 apare ,,Curier de ambe sexe", iar articolul-program Femeile sau cugetul acestei foi defineste intentia lui Heliade Radulescu de a avea in vedere o categorie sociala marginalizata. Necesitatea accesului femeilor la cultura si educatie este tema centrala a discursului sau, acestea avand un rol esential in educatia tinerei generatii.
Demersul lui Ion Heliade Radulescu nu a fost singular in epoca. Urmandu-i exemplul, un profesor la scoala publica din Braila, tanar publicist, anunta intentia de a publica ,,Econoama romana sau Jurnal de dame", o revista pentru femei, in care acestea sa aiba dreptul de a se exprima. Dupa cum ne informeaza Mircea Popa intr-un capitol dedicat presei feministe din Romania, aceasta publicatie a aparut in iunie 1840 cu un titlu putin modificat: ,,Icoana romana sau Jurnal de dame".2
Dupa revolutia pasoptista femeile au inceput sa devina voci distincte in domeniul publicisticii, iar in a doua jumatate a secolului al XIX-lea ele se vor implica in editarea de reviste pentru femei, vor constitui asociatii ale femeilor avand ca principal scop ideea de emancipare feminina, conturand astfel o miscare feminista pe teritoriul romanesc. Feminismul publicistic a precedat fondarea asociatiilor feministe, contribuind la depasirea granitei dintre domeniul privat si cel public. In 1863 a aparut la Bucuresti revista literara si pedagogica ,,Amicul familiei", prima revista din Romania condusa de o femeie. Directoarea, Constanta Dunca-Schiau, a publicat numeroase texte cu caracter pedagogic sub pseudonimul Camille d'Alb. Activitatea Constantei Dunca-Schiau este analizata de catre Mircea Popa intr-un capitol din volumul Penumbre3. Nascuta in familia avocatului Nicolae Dunca, aceasta a beneficiat de o educatie aleasa la Viena si Paris, fiind absolventa a prestigiosului College de France in 1862, specializarea pedagogie. Intoarsa in tara, Constanta Dunca-Schiau va desfasura o intensa activitate ca profesoara, publicista, romanciera. De asemenea, a fost una dintre sustinatoarele feminismului romanesc, fiind preocupata de educatia feminina si emanciparea femeii in Romania, principalele sale idei feministe regasindu-se in lucrarea Feminismul in Romania, publicata in 1904. Printre propunerile sale figurau infiintarea de scoli de arte si meserii pentru fete si infiintarea de orfelinate ca institutii publice.
La scurt timp, Maria Rosetti a pus bazele revistei ,,Mama si copilul", subintitulata ,,Diariu de duminica", cu un declarat scop instructiv si general-patriotic: ,,Voua, mame romane, inchin intaile coloane ale ziarului. Copiilor, caci prin a voastra mijlocire trebuie sa parvina si numai cu ajutorul vostru pot spera ca-l voi putea face sa fie folositor. Sunteti mame si sunt si eu. Copiii vostri sunt romani -  ai mei asemenea -  si ai vostri, si-ai mei, au o mama comuna, Romania. Nu este dar, intr-adevar, un legamant intre noi cand copiii nostri sunt frati?"4 Revista a aparut la Bucuresti intre 1865-1866, iar Maria Rosetti, sotia revolutionarului C.A. Rosetti, a fost una dintre figurile marcante ale revolutiei pasoptiste, servind ca model pictorului Rosenthal pentru celebrele tablouri Romania revolutionara si Romania descatusandu-si lanturile pe Campia Libertatii. Dupa perioada petrecuta in exil alaturi de sotul sau, Maria Rosetti s-a implicat in miscarea pentru unirea Principatelor Romane, iar in timpul razboiului de independenta s-a aflat in fruntea Comitetului de femei din Bucuresti care a strans ajutoare pentru ranitii de pe front si pentru familiile acestora. Revista ,,Mama si copilul" a oferit un model de pregatire a femeii pentru rolul de mama, dar in acelasi timp a pregatit tanara generatie postunionista pentru a face fata provocarilor noii epoci.5


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputurile presei feministe in Romania.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!