Gandire si limbaj - Unitate si interactiune

Extras din referat Cum descarc?

Atat lingvistii, cat si oamenii de stiinta sustin faptul ca abilitatea de a ne comunica ideile depinde mai putin de organele care ne servesc pentru comunicare in comparatie cu ,,facultatea" specifica omului, care il face sa foloseasca aceste organe in scopul comunicarii, astfel incat, daca aceste organe i-ar lipsi, omul ar utiliza altele cu acelasi scop.
Lingvistul Rousseau sustine, totusi, ca ceea ce il diferentiaza pe om de animal nu este atat mintea, cat libertatea, perfectibilitatea. Mai presus de toate este insa lingvistul Emile Benveniste care subliniaza faptul ca diferenta intre limbajul uman si cel animal este legat de controlul ,,facultatii" simbolice.
A utiliza un simbol este capacitatea de a retine structura caracteristica a unui obiect si de a-l identifica in imprejurari diferite, ceea ce ii este specific omului si ceea ce-l face rational. Facultatea simbolica permite, in cele din urma, formarea unui concept ca fiind distinct de obiectul concret, care nu ramane decat un exemplar. Aici se afla si temelia abstractizarii. Cu toate acestea, aceasta capacitate reprezentativa de esenta simbolica care este la baza functiilor conceptuale nu apare decat la om.
Trebuie insa de facut cu mare grija distinctia dintre un semnal si un simbol. Spre deosebire de ,,semnale", care sunt un stimul anuntand o consecinta, o urmare, cum ar fi furtuni cu fulgere, un clopot care anunta ora mesei, un strigat ce prevesteste pericolul, semnul este un indiciu care inlocuieste ceva: un obiect, o fiinta, un fenomen, o actiune. Animalul percepe acest semnal si este capabil sa reactioneze in mod adecvat. De asemenea, el poate fi dresat pentru a percepe diferite semnale, conectand astfel doua senzatii legate de relatia de semnal. Dar foloseste, de asemenea, simbolul care este instituit de om; trebuie sa fie invatat care este semnificatia simbolului; sa fie capabil sa interpreteze aceasta semnificatie, nu doar pentru a percepe impresia senzoriala ca functie, deoarece simbolul nu are nicio legatura naturala cu ceea ce simbolizeaza el de fapt. Omul inventeaza simboluri, animalul nu.
Se spune deseori ca animalul dresat intelege vorbirea umana. In realitate, animalul se supune cuvantului, pentru ca este pregatit sa recunoasca un semnal, dar niciodata nu-l va interpreta ca pe un simbol. Din acelasi motiv animalul isi exprima sentimentele, dar nu le poate numi. Nu putem gasi limba drept un inceput sau o aproximare a mijloacelor de expresie utilizate de animale. Intre functia senzoriala-motorie si functia reprezentativa exista un prag pe care numai omul l-a putut depasi.
Aparitia lui ,,homo" in seria animalelor poate fi favorizata de structura corporala a acestuia sau de organizatia nervoasa; acest lucru se datoreaza in primul rand reprezentarii sale simbolice, sursa comuna a gandirii, limbajului si societatii.
In acelasi context se exprima si respectabilul lingvist Eugen Coseriu, care sustine ca ,,se numeste limbaj orice sistem de semen simbolice folosite pentru intercomunicarea sociala, adica orice sistem de semne care serveste pentru a exprima si comunica idei si sentimente sau continuturi ale constiintei." 
Cele mentionate mai sus sustin, in esenta, ideea ca facultatea limbajului, in adevaratul sens al cuvantului, se bazeaza pe gandire. Astfel, Descartes in Discurs asupra metodei afirma ca limbajul deosebeste omul de animal, intrucat limba este revelatoare a gandirii. Animalele, intr-adevar, nu detin un limbaj, ci pur si simplu dispun de o optiune de a emite semne legate de stimuli imediati ce tin de emotii sau necesitati. 
Noi suntem inclinati in mod spontan sa credem ca exista un gand care s-a manifestat inainte de limba. Astfel, limbajul n-ar fi decat un mijloc de a exprima si de a comunica idei deja existente in constientul nostru, independent de el. Aceasta conceptie a limbajului ca aspect exterior al gandirii, iar gandirea fiind latura lui interioara, ii apartine lui Descartes si Hobbes. Pentru Hobbes, in special, cuvintele (semnele in general) nu sunt decat un mijloc de a ne aminti de gandurile noastre. Mentalitatea dualista contine doua pozitii: unii considera gandirea si limbajul ca fiind functii esential diferite, vorbirea folosind doar in a exterioriza, a comunica rezultatele obtinute de gandire in mod independent, iar altii argumenteaza ca, desi nu sunt activitati identice, vorbirea si rationamentul sunt interdependente, in stransa relatie atat din punct de vedere genetic, cat si structural. 
Gandirea este activitatea sistemului nervos central, orientata spre cunoasterea realitatii. Unele forme ale ei, bunaoara senzatiile, perceptiile si reprezentarile, apar drept consecinta a actiunii obiectelor si fenomenelor asupra organelor de simt si alcatuiesc primul sistem de semnalizare. Categoriile logice fundamentale sunt conceptul, judecata logica si rationamentul.
Studiul raportului dintre limba si gandire necesita a dezvalui esenta celor doua fenomene si a reliefa premisele evolutiei lor. Astfel, distingem gandirea senzoriala (averbala) si logica (conceptuala, verbala), constituind diferite trepte ale procesului de cunoastere a realitatii.
Gandirea senzoriala se realizeaza prin intermediul senzatiilor, perceptiilor si a reprezentarilor. Impresiile suscitate de variate obiecte si fenomene se pastreaza in memoria umana, fiind reproduse cu ajutorul imaginatiei. Capacitatea de a reflecta constituie ? conditie primordiala a aparitiei limbajului uman, menit a oglindi realitatea in actele comunicative.
Senzatiile evidentiaza si triaza trasaturile obiectelor si fenomenelor, gratie analizei si sintezei; perceptiile scot in relief insusirile esentiale ale acestora in anumite situatii concrete, generate de activitatea practica a oamenilor; reprezentarile constituie imaginea generalizata a obiectelor si fenomenelor ce poate fi reprodusa si in lipsa lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gandire si limbaj - Unitate si interactiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!