Gabriel Andreescu - Existentă prin cultură

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Litere
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1677
Mărime: 21.64KB (arhivat)
Publicat de: Iulia V.
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Gabriel Andreescu, Existenta prin cultura. Represiune, colaborationism si rezistenta intelectuala sub regimul comunist, colectia „Plural M“, Iași, Editura Polirom, 376 p., ISBN: 978-973-46-5822-0

Gabriel Andreescu, profesor la Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Studii Politice și administrative, este unul dintre disidenții anticomuniști din România. Lupta pentru respectarea drepturilor omului a constituit unul dintre principalele motive ce au făcut din acesta unul dintre disidenții care s-au opus în mod deschis regimului totalitar impus de Nicolae Ceaușescu. Având la bază o formație de fizician, după 1989 Gabriel Andreescu își canalizează eforturile înspre apărarea drepturilor omului și democrației. Din 1990 este inițiatorul mai multor organizații nonguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Român, Centrul de Studii Internaționale, Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, fiind, de asemenea, și directorul Noii Reviste de Drepturile Omului. Existența prin cultură. Represiune, colaboraționism și rezistență intelectuală sub regimul comunist este publicată de Polirom, în colecția „Plural M”, în 2015, secțiunea „eseistică/ publicistică”. Aceasta a fost realizată sub egida proiectului cu același nume, ce a beneficiat de bursa oferită de Fundația Robert Bosch, în colaborare cu Literaturhaus Berlin și Herta Müller. De același autor, la Polirom au mai apărut: Solidaritate alergătorilor de cursă lungă (1998), Locurile unde se construiește Europa. Adrian Severin în dialog cu Gabriel Andreescu (2000), Ruleta. Români și maghiari, 1990 - 2000 (2001), Națiuni și minorități (2004), Reprimarea mișcării yoga în anii 80 (2008), L-am urât pe Ceaușescu. Ani, oameni, disidență (2009), Cărturari, opozanți și documente. Manipularea Arhivei Securității (2013), MISA. Radiografia unei represiuni (2013). La editura Polirom, acesta a editat următoarele volume, Naționaliști, antinaționaliști. O polemică în publicistica românească (1996), Problema transilvăneană (în colaborare cu Gusztîv Molnîr, 1999), Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă, vol. I: 1979 - 1985 (în colaborare cu Mihnea Berindei, 2010 și Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă, vol. II: 1986 - 1989 (în colaborare cu Mihnea Berindei, 2014). Alături de Miklós Bakk, Lucian Bojin și Valentin Constantin, este coautor, al volumului Comentarii la Constituția României, apărut în 2010.

Existența prin cultură. Represiune, colaboraționism și rezistență intelectuală sub regimul comunist, ce a obținut în 2016 premiul revistei Observator cultural, abordează sub aspect compozițional o temă controversată, a rezistenței prin cultură, fiind una dintre cele mai elaborate și riguroase lucrări de cercetare asupra fenomenului, formulă pe care o preschimbă cu cea, mult mai generoasă, de „existență prin cultură”. Între perioada comunismului și anul 2015, al scrierii cărții, este o distanță temporală considerabilă, resimțibilă atât în viața cotidiană, cât și în cea culturală. Norul postcomunismul încă mai întunecă însă existența României, intrată în „turbionul globalismului”. Gabriel Andreescu consideră că sentimentul unui postcomunism continuu, de care pare că nu ne putem scăpa, provine și din modalitatea de gestionare a abuzurilor petrecute în timpul regimului comunist. Unul dintre exemplele pe care le oferă este cel al instituției care gestionează Arhivele Securității, care dovedește o lentă publicare a documentelor PCR și soluționare a cazurilor controversate aduse în lumina reflectoarelor de puținele documente ce au fost publicate. Această flexibilitate etică de care dă dovadă scena culturală românească în ceea ce privește abuzurile petrecute în comunism a dus la o fetișazare e noțiunii de rezistență prin cultură, aceasta devenind un bun, ce poate fi folosit atât de către cei ce au făcut pactul în timpul comunismul, cât și de cei care au rezistat presiunilor. O asemenea abordare face ca distanța politică și prudența epistemologică, necesare parcursului științific, să cadă victime ale intereselor.

Preview document

Gabriel Andreescu - Existentă prin cultură - Pagina 1
Gabriel Andreescu - Existentă prin cultură - Pagina 2
Gabriel Andreescu - Existentă prin cultură - Pagina 3
Gabriel Andreescu - Existentă prin cultură - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Gabriel Andreescu - Existenta prin cultura.docx

Ai nevoie de altceva?