Gabriel Andreescu - Existentă prin cultură

Extras din referat Cum descarc?

Gabriel Andreescu, Existenta prin cultura. Represiune, colaborationism si rezistenta intelectuala sub regimul comunist, colectia ,,Plural M", Iasi, Editura Polirom, 376 p., ISBN: 978-973-46-5822-0
Gabriel Andreescu, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Studii Politice si administrative, este unul dintre disidentii anticomunisti din Romania. Lupta pentru respectarea drepturilor omului a constituit unul dintre principalele motive ce au facut din acesta unul dintre disidentii care s-au opus in mod deschis regimului totalitar impus de Nicolae Ceausescu. Avand la baza o formatie de fizician, dupa 1989 Gabriel Andreescu isi canalizeaza eforturile inspre apararea drepturilor omului si democratiei. Din 1990 este initiatorul mai multor organizatii nonguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Roman, Centrul de Studii Internationale, Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, fiind, de asemenea, si directorul Noii Reviste de Drepturile Omului. Existenta prin cultura. Represiune, colaborationism si rezistenta intelectuala sub regimul comunist este publicata de Polirom, in colectia ,,Plural M", in 2015, sectiunea ,,eseistica/ publicistica". Aceasta a fost realizata sub egida proiectului cu acelasi nume, ce a beneficiat de bursa oferita de Fundatia Robert Bosch, in colaborare cu Literaturhaus Berlin si Herta Muller. De acelasi autor, la Polirom au mai aparut: Solidaritate alergatorilor de cursa lunga (1998), Locurile unde se construieste Europa. Adrian Severin in dialog cu Gabriel Andreescu (2000), Ruleta. Romani si maghiari, 1990 -  2000 (2001), Natiuni si minoritati (2004), Reprimarea miscarii yoga in anii 80 (2008), L-am urat pe Ceausescu. Ani, oameni, disidenta (2009), Carturari, opozanti si documente. Manipularea Arhivei Securitatii (2013), MISA. Radiografia unei represiuni (2013). La editura Polirom, acesta a editat urmatoarele volume, Nationalisti, antinationalisti. O polemica in publicistica romaneasca (1996), Problema transilvaneana (in colaborare cu Gusztiv Molnir, 1999), Ultimul deceniu comunist. Scrisori catre Radio Europa Libera, vol. I: 1979 -  1985 (in colaborare cu Mihnea Berindei, 2010 si Ultimul deceniu comunist. Scrisori catre Radio Europa Libera, vol. II: 1986 -  1989 (in colaborare cu Mihnea Berindei, 2014). Alaturi de Miklos Bakk, Lucian Bojin si Valentin Constantin, este coautor, al volumului Comentarii la Constitutia Romaniei, aparut in 2010.
Existenta prin cultura. Represiune, colaborationism si rezistenta intelectuala sub regimul comunist, ce a obtinut in 2016 premiul revistei Observator cultural, abordeaza sub aspect compozitional o tema controversata, a rezistentei prin cultura, fiind una dintre cele mai elaborate si riguroase lucrari de cercetare asupra fenomenului, formula pe care o preschimba cu cea, mult mai generoasa, de ,,existenta prin cultura". Intre perioada comunismului si anul 2015, al scrierii cartii, este o distanta temporala considerabila, resimtibila atat in viata cotidiana, cat si in cea culturala. Norul postcomunismul inca mai intuneca insa existenta Romaniei, intrata in ,,turbionul globalismului". Gabriel Andreescu considera ca sentimentul unui postcomunism continuu, de care pare ca nu ne putem scapa, provine si din modalitatea de gestionare a abuzurilor petrecute in timpul regimului comunist. Unul dintre exemplele pe care le ofera este cel al institutiei care gestioneaza Arhivele Securitatii, care dovedeste o lenta publicare a documentelor PCR si solutionare a cazurilor controversate aduse in lumina reflectoarelor de putinele documente ce au fost publicate. Aceasta flexibilitate etica de care da dovada scena culturala romaneasca in ceea ce priveste abuzurile petrecute in comunism a dus la o fetisazare e notiunii de rezistenta prin cultura, aceasta devenind un bun, ce poate fi folosit atat de catre cei ce au facut pactul in timpul comunismul, cat si de cei care au rezistat presiunilor. O asemenea abordare face ca distanta politica si prudenta epistemologica, necesare parcursului stiintific, sa cada victime ale intereselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gabriel Andreescu - Existenta prin cultura.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!