Doina Rusti - Homeric

Extras din referat Cum descarc?

Homeric (Polirom, 2019), ultimul roman al scriitoarei Doina Rusti, pare a intregi ceea ce poate fi numit un ,,triptic balcanic" , inceput cu Manuscrisul fanariot (2015) si continuat cu Mata Vinerii (2017). Bucurestiul fanariot este toposul actiunii acestui triptic, pe care scriitoarea reuseste sa-l redea, in cuvintele lui Paul Cernat, ,,cu o minutie si autenticitate cuceritoare: un rasfat al simturilor si un desfrau al fabulosului" . Cititorului nu-i sunt oferite date precise despre timpul desfasurarii evenimentelor din roman, acestea impletindu-se in imaginea unui Bucuresti de final de secol al XVIII-lea, in mahalaua Gorgani, aflata in vecinatatea padurii Cotroceni. Goraganiul este descris cititorului incepand cu al doilea capitol al cartii, ca fiind un cartier ,,crescut intre albia raului si marea balta a negutatorului Dura. Intr-un loc mlastinos, intrerupt de ochiuri de apa si intarit de cele sapte movile pietroase, neatinse de tarnacop" . Numelei mahalalei ii este dat dupa o movila din apropiere, ,,aflata acolo de dinainte de Bucuresti, se putea foarte bine sa fi fost o necropola a unor monstri stravechi, iar oamenii mai batrani povesteau ca, alaturi de osemintele uriase, s-ar afla gramezi de aur, plus marea carte de piatra, in care mana acelor stramosi ar fi cioplit misterele vietii" , inconjurata, asemenea padurii Cotroceni, intr-un aer de mister si de superstitie, care insoteste cititorul pana la sfarsitul romanului.
Structurat pe patru mari capitole, Personajele, Povestea lor, Povestea din spatele povestii, Povestea mea, romanul isi tese actiunea pe mai multe voci narative, ce apartin personajelor cheie ale romanului. Fiecare personaj povesteste si se povesteste, afara de unul singur, misterios, a carui identitate nu se lasa descoperita pana la finalul romanului, in capitolul Povestea mea. Insasi structurra romanului anunta povestea tumultoasa a mahalalei Gorgani, care este locas al unor povesti de iubire si al unor disparitii misterioase. Iubirea, misterul, fantasticul si exoticul par sa fie coordonatele principale ale romanul Homeric.
Paul Cernat vorbeste despre ,,un realism balcanic, redimensionat, spectaculos, in cheie fantasy" in ultimul roman al Doinei Rusti. Pentru a putea intelege modul in care valorifica scriitoarea conceptul de ,,balcanic" in Homeric, este necesara o explicitare a acestuia avand in vedere studiile Mariei Todorova si ale lui Mircea Muthu.
Astfel, Maria Todorova, in Balcanii si balcanismul, analizeaza sensul peiorativ cu care au fost utilizati de-a lungul istoriei termenii de balcanic si balcanism, ,,Pe taramul ideilor, balcanismul a evoluat partial ca o reactie la dezamagirea asteptarilor ,,clasice" ale vest-europenilor" , pornind de la transferul ideologic dintre Orient si Balcani. Parte a Europei din punct de vedere geografic, insa plasati marginal cultural, Balcanii au servit, asemenea Orientului, drept ,,depozitar al caracteristicilor negative impotriva carora a fost construita o imagine pozitiva si plina de sine a ,,europeanului" si a ,,Occidentului" . In imaginarul cultural european, Balcanii au ramas in umbra Europei, o zona intunecoasa, un ,,alter ego" , in termenii Mariei Teodorova.
Mirce Muthu diferentiaza, in studiile sale, conceptele de balcanitate si balcanism. Astfel, balcanismul e vazut ca ,,o drama cu reversul sau parodic si care a primit nu o data accentul tragic" si care se poate identifica cu balcanitatea, fara a se suprapune perfect, ,,prin sentimentul hipertrofiat al istoriei vitrege si a dimensiunii parodice" . Balcanismul devine, in viziunea cercetatorului roman, un ,,concept-imagine" , ce se reflecta estetic in balcanismul literar .


Fisiere in arhiva (1):

  • Doina Rusti - Homeric.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Cartarescu, Mircea, Nostalgia, Humanitas, Bucuresti, 2016.
Teodorova, Maria, Balcanii si balcanismul, Humanitas, Bucuresti, 2000.
Teutisan, Calin, Morfologie culturala sud-est europeana. Ipoteze analitice, http://inst-puscariu.ro/SextilPuscariu/SPIII/pagini/CSP_III%20[Pages%20556%20-%20565].pdf (accesat 05.05.2020).
Cernat, Paul, https://doinarusti.ro/roman/homeric/index.html(accesat 05.05.2020).
Rusti, Doina, Homeric, Polirom, Iasi, 2019.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!