Dimitrie Cantemir - Personalitate multilaterala a culturii si a literaturii romane

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere	3
Copilul Dimitrie si familia sa	3
Debutul carierei politice	4
Viata in Constantinopol	4
Revenirea in viata politica	5
Apusul marelui Cantemir	6
Operele sale	6
Concluzii	9
Bibliografie	10


Extras din referat Cum descarc?

Dimitrie Cantemir se remarca la sfarsitul secolului al XVII-lea, inceputul secolului al XVIII-lea ca reprezentant umanist, impresionand prin vastele sale cunostinte de: istorie, matematica, muzica, filosofie, etnografie si folclor, latina, putand comunica in turca, greaca, persana, rusa, franceza, polona, italiana, dar nu in ultimul rand, in romana.
Serban Cioculescu aminteste, de asemenea, de puternica dragoste de tara pe care o avea acesta, dar si de alte trasaturi ale sale ce starnesc pana in prezent mandria si admiratia romanilor de a fi avut un asemenea reprezentant al culturii: ,,Cantemir era un poliglot, iar savantul gandea ca un umanist de tip mixt, la rascrucea civilizatiilor. Simtirea lui insa era a unui moldovean, insufletit de cel mai fierbinte patriotism, in care se reflectau zarile si amintirile fericite ale adolescentei moldovenesti, hotaratoare in formarea sensibilitatii". (Cioculescu, 1966: 56.)
George Calinescu il surprinde pe marele Dimitrie Cantemir (1673-1723) astfel: ,,voievod luminat, ambitios si blazat, om de lume si ascet de biblioteca, intrigant si solitar, manuitor de oameni si mizantrop, iubitor de Moldova lui dupa care tanjeste si aventurier, cantaret in tambura, tarigradean, academician berlinez, print rus, cronicar roman, cunoscator al tuturor placerilor pe care le poate da lumea, Dimitrie Cantemir este ,,Lorenzo de Medici al nostru". 
Proiectul de fata isi propune abordarea marelui Dimitrie Cantemir din mai multe perspective: Dimitrie, fiul de domnitor, fratele unui domnitor, sotul, tatal, Dimitrie - conducatorul, respectiv deciziile de natura politica, dar nu in ultimul rand, eruditul, marele creator de opere ce atrag atentia pana in prezent datorita profunzimii ideilor si complexitatii acestora. 
In finalul lucrarii se vor regasi prezentate succint cateva dintre titlurile scrierilor ce l-au facut celebru si au starnit aprecieri inca din timpul vietii sale, dainuind pentru posteritate.

Copilul Dimitrie si familia sa
Constantin-voda Cantemir era caracterizat de catre cronicarii moldoveni ca fiind ,,om de teara, moldovean drept", Neculce definindu-l ,,de oameni prosti", facand referire la provenienta sa dintr-un neam de razasi.
Acesta participa la razboiul nordic, slujind timp de 17 ani armata polona in urma carora primeste titulatura elogiatoare de ,,rohmistru", ca urmare a actelor sale curajoase si ajunge in Muntenia, sub domnia lui Grigore Ghica, fiind investit cu functia de ceaus spataresc.
Constantin a avut trei sotii, banuindu-se chiar patru, insa cea care i-a nascut cei doi fii, Antioh si Dimitrie (26 octombrie 1673), se numea Ana Bantas, fiind caracterizata drept o ,,femeie intre femei" si ,,foarte invatata", care se stinge insa din viata mult prea devreme.
Nicolae Iorga afirma: ,,era un necarturar care se iscalea cu un bloc de lemn in care erau sapate cuvintele solemne: ,,Io Constantin Voievod" si tragea cu pamatuful pe deasupra. Mama lui fusese insa o femeie romantica si a dat fratelui lui Dimitrie numele de Antioh, in legatura cu povestea lui Alexandru cel Mare. Dimitrie, si in felul sau de a gandi, avea asamanari cu tatal sau, dar in dorinta aceasta de a strabate in toate domeniile cunostintii umane e fiul mamei." (Iorga, 1977: 138)
Definirea educationala a copiilor Cantemir izvoraste poate chiar din nevoia tatalui lor de a fi depasit de fiii sai, ca acestia sa nu intampine aceleasi limite pe care le-a avut el sau ca un gest omagiator sotiei sale ce fusese o femeie cultivata, asigurand intr-o maniera indirecta si tarii mostenitori bine pregatiti, capabili sa infrunte dificultatile vremii si dintr-o perspectiva intelectuala.
Antioh, in ciuda tuturor eforturilor tatalui sau, nu se remarca prin inteligenta, motiv pentru care, in urma afirmatiilor repetate ale Costinilor, ce-l numeau ,,dobitoc", acesta este trimis ,,ostatec la Poarta".
Pentru a se asigura ca situatia nu se va repeta si cu fiul sau mai mic, Constantin il aduce din Muntenia pe calugarul Ieremia Cacavela, cu ajutorul caruia Dimitrie va invata literatura, filozofie, greaca si latina, deprinzand abilitatea de a scrie in aceste doua limbi, cu toate ca latina ii aducea un plus de dificultate, considerandu-se ,,un fel de Latium filtrat in Scitia".
Dorinta tatalui Cantemir este atat de mare ca fiul sau sa invete si ca acesta sa exceleze, incat se asigura personal de bunul mers al lectiilor, vizitandu-l in timpul orelor de studiu chiar si de trei, patru ori pe zi, indiferent de provocarile politico-administrative cotidiene, ca in cele din urma, seara, sa ii traduca din scripturi.
In anul 1688, Dimitrie este trimis la Constantinopol, inlocuindu-si fratele, loc unde isi continua studiile pana in anul 1691.
Acesta revine in tara, iar in anul 1693, tatal sau se prapadeste, boierii indeplinindu-i ultima dorinta, aceea de a-l numi domn al Moldovei pe Dimitrie.
Debutul carierei politice
Imparatul aga il aseaza in rangul de boierie, insa Brancoveanu actioneaza impotriva sa pe ascuns, sustinandu-si ginerele, pe Constantin Duca, astfel incat Poarta nu-i confirma statutul. Acesta domneste in mod neoficial o luna (martie-aprilie 1693), intorcandu-se in Constantinopol, loc unde isi continua studiile la Academia Patriarhiei Ecumenice.
Fratele sau mai mare isi insuseste egoist toata mostenirea, Dimitrie devenind in 1695 capuchehaie, respectiv reprezentantul fratelui sau la Constantinopol.
Antioh il urmeaza pe Duca, domnind in perioada 1696-1700.
Odata cu debutul unui razboi turco-austriac la care participa, in 1697, incheiat cu batalia de la Zenta, pe Tisa, in care Eugeniu de Savoia invinge armata turca, Dimitrie calatoreste in Europa Centrala si traverseaza Banatul, fiind convins de decadenta Imperiului Otoman.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimitrie Cantemir - Personalitate multilaterala a culturii si a literaturii romane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Balan, Ion Dodu; Marinescu, Luiza, Literatura romana de la origini pana in epoca marilor clasici, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007, p.113
Calinescu, George, Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, Editura Minerva, Bucuresti, 1981, p. 35-36
Cioculescu Serban, Varietati critice, Editura Pentru Literatura, Bucuresti, 1966, p.56.
Iorga, Nicolae, Istoria literaturii romanesti. Introducere sintetica, Editura Minerva, Bucuresti, 1977, p. 136-138
Manolescu, Nicolae, Istoria critica a literaturii romane - 5 secole de literatura / Nicolae Manolescu, Editura Paralela 45, Pitesti, 2008, p. 78
Marinescu, Luiza, Literatura romana intre canon si modernitate, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2015, p.75-76
Maciuca Constantin, Dimitrie Cantemir, Editura Albatros, Bucuresti, 1972, p. 133-134
Sorohan, Elvira, Cantemir in cartea hieroglifelor, Editura Minerva, Bucuresti, 1978, p. 67, 72-73


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!