Construcții comparative

Extras din referat

Rodica Zafiu subliniaza faptul ca ,,constructiile comparative sunt structuri sintactice complexe, realizate prin elipsa si reorganizare, specialitate pentru a exprima o comparatie stabila intre doua obiecte, calitati, procese etc.- ridica multe probleme de interpretare, in diferitele modele sintactice. Consideram ca unele trasaturi specifice ale constructiilor comparative din romana constituie date semnificative pentru o tratare a comparatiei din perspectiva tipologica si contrastiva, oferind argumente pentru unele solutii de analiza a fenomenelor similare din alte limbi."
Pe de alta parte, GALR-ul sustine ca ,,constructiile comparative sunt structuri sintactice specializate pentru a exprima o comparatie stabilita intre doua obiecte, calitati, procese etc. Comparatia dispune de tipare sintactice specifice, fixate ca atare ( Ana e tot atat de desteapta ca Maria/ Ana si Maria sunt la fel de destepte.), dar se poate realiza si prin formulari libere, in care continutul specific este transmis prin mijloace preponderent lexicale, negramaticalizate ( de exemplu: Ana e desteapta si Maria e la fel.)."
Deci, cateva caracteristici ale constructiilor comparative romanesti ce pot fi valorificabile dintr-o perspectiva contrastiva:
Specializarea partiala a marcilor reperului (termenului comparant) pentru realizarea ca grup si ca propozitie,
Constructia comparatiei de egalitate cu sau fara marca specifica a parametrului gradual (interpretabila ca element corelativ),
Mobilitatea ordinii cuvintelor si posibilitatea de topicalizare,
Specializarea modificarilor si caracterul analizabil al secventei mai mult,
Apropierea de coordonare si tendinta de evolutie catre constructii tipic coordonatoare.
Astfel, comparatia poate fi calitativa -  stabilind o analogie intre doua obiecte, procese, situatii sau proprietati (Casa e ca o ciuperca.) si cantitativa -  realizand o evaluare a notiunilor graduale prin raportare la un reper (Casa e mare cat un palat.). Comparatia cantitativa presupune notiuni scalare, graduale (caracteristice pentru adjectiv si adverb), cea calitativa implica notiuni nonscalare (mai ales din sfera numelui si a verbului). 
In semantica tuturor constructiilor comparative exista un element comun si unul diferentiator. Structuri sintactice foarte diferite separa comparatia de inegalitate care se construieste cu un complement ce indica reperul, termenul in raport cu care realizeaza comparatia. Complementul se realizeaza ca grup prepozitional, in care componentele decat sau ca impun cazul acuzativ unui nominal, comportandu-se deci ca prepozitie: A crescut mai inalt decat mine. Statutul lui decat si ca a fost discutat in gramaticile romanesti, ezitandu-se intre o definire predominant etimologica (,,adverbe de comparatie") sau functionala ( ca prepozitii). Realizarea prepozitionala a comaparativului presupune ca element conjunctional decat, mai rar, de cum: E mai inalt decat mine./A raspuns mai prost de cum te asteptai. Cele doua elemente -  de sursa relativa -  sunt interpretate diferit: decat este considerat conjunctie, pe cand de cum ramane analizabil, ca adverb relativ in constructie prepozitionala. Originea si evolutia lor sunt paralele, reflectand sudura diferita a prepozitiei de cu adverbele relative-pereche: cantitativul cat si modalul cum. Situatia in care reperul comparatiei este exprimat de decat sau ca urmate de nominale carora elementele comparative nu le impun cazul, de grupuri prepozitionale sau adverbiale care isi pastreaza constructia din propozitia eliptica cu rol de comparant ( decat colegilor, decat la mare, ca azi). Exista si situatia hibrida in care mai multe repere se comporta diferit: nominalul care corespunde subiectului accepta regim cazual, celelalte functii alaturandu-i-se: ca mine ieri la examen. 
Comparatia de egalitate utilizeaza pe ca -  prepozitional si adverbial: Zambeste la fel de frumos ca tine./Zambeste fals ca la teatru. -  si pe cum -  conjunctional: Zambeste la fel de des cum iti place tie. Alte elemente comparative sunt cat -  prepozitional, adverb si conjunctional (E mare cat tine./Va ploua azi cat pentru o luna./E la fel de mare cat era ieri.) si precum (cu aceleasi valori). Opozitia dintre cele doua tipuri de compliniri se atenueaza insa daca tinem cont de faptul ca marcile grupului comparativ de egalitate pot fi interpretate ca elemente corelative ale complementului (care se pot grupa si cu elementul introductiv al acestuia:Merele sunt scumpe la fel ca piersicile./Plange la fel cum plangi si tu.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Constructii comparative.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Gramatica limbii romane, editura Academiei Romane, Bucuresti, 2008, p 200-207
2. ZAFIU, Rodica, Observatii asupra constructiilor comparative din romana, editura Universitatii din Bucuresti, p 215-221


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!