Ce este frumosul

Extras din referat Cum descarc?

Definirea frumosului a preocupat natura umana inca de la inceputurile teoriilor emise de marii filosofi ai Greciei Antice precum: Platon, Pitagora, Aristotel. Acestia au fost primii care au incercat sa traseze in detaliu insemnatatea acestei notiuni, iar pentru a raspunde acestor intrebari au scris tratate intregi:,,Banchetul", ,,Republica", ,,Imaios", ,,Phaidon", ,,Phaidros" - Platon, fiind primul care a dat notiunii de frumos un sens filosofic si ,,Poetica" ,,Metafizica" si ,,Fizica" ale lui Aristotel. 
,,Si ramin, intr-un chip simplu, fara intortocheri, poate naiv, la explicatia mea: ca nimic altceva nu confera aceluilucru frumusete decit prezenta in el a Frumosului in sine, sau comuniunea cu el, sau indiferentce alta forma de relatie cu el, caci in privinta asta nu sint inca foarte ferm. Ferm sint numai ina sustine ca toate cele frumoase sint frumoase numai datorita Frumosului, caci acesta mi se pare, si pentru mine, si pentru un altul, raspunsul cel mai sigur. Stiu ca tinindu-ma bine de elnu risc sa cad. Ce siguranta e in a putea raspunde, tie insuti si oricui: ,,Frumoase sint cele fru-moase prin Frumos!" Nu crezi si tu asa?" raspunsul lui Socrate in discutia pe care o are cu Cebes in tratatul Phaidon al lui Platon.
Platon a deosebit doua spatii in care se intalneste aceasta notiune. Primul spatiu este lumea inteligibilului, a ideilor eterne, lume care poate fi inteleasa numai prin intermediul ratiunii. Al doilea spatiu este lumea sensibilului (lumea palpabila), lumea obiectelor concrete percepute prin intermediul simturilor. Lumea sensibilului este lumea noastra de zi cu zi in care putem vedea si percepe frumosul in diferite moduri sau nu. In Antichitate, frumosul se definea numai prin intermediul celei de-a doua lumi, adica cea de zi cu zi.
Plecand de la contextul in care s-au conturat definitii si teorii, in incercarea de a explica aceasta notiune de ,,frumos", in zilele noastre intalnim termenul de estetic iar oamenii utilizeaza termenul de estetic, in momentul in care vorbesc despre un obiect care le atrage atentia intr-un mod placut.
Inca din zorii filosofiei grecesti s-a remarcat faptul ca pentru anumiti oameni unele lucruri sunt frumoase, iar pentru altii aceleasi lucruri sunt mai putin frumoase sau chiar urate, ca aprecierile oamenilor sunt influentate de gusturile personale, de situatii si conjuncturi. Tot de timpuriu s-a constientizat si faptul ca frumosul nu are relevanta utilitara sau morala nemijlocita. Si istoria artelor atesta ca normele si canoanele frumusetii au variat foarte mult in timp in functie de cultura si valorile fiecarei epoci, ca si de structura sociala si de conditiile economice si culturale ale creatorilor si receptorilor. Concluzia care s-a conturat treptat este ca ceea ce se intelege prin termenul ,,frumos" se modifica sensibil in timp, ceea ce face problematica definirea sa riguroasa. Totodata, este evident faptul ca astfel de consideratii nu privesc frumosul ca atare, ci aprecierile oamenilor asupra obiectelor si creatiilor. Aprecierile asupra frumusetii sunt variabile deoarece se schimba necontenit oamenii insisi si conditiile lor socio-culturale, adica, in ultima instanta, sistemele lor de evaluare. Este insa frumosul doar o caracteristica a gustului uman sau, mai degraba, a lucrurilor insele? Cand un poet exalta in versurile sale atmosfera limpede a unei dimineti insorite de iarna el se refera la doua realitati distincte pe care le asociaza insesizabil: pe de o parte, constata ca acea dimineata este frumoasa si, pe de alta parte, vrea sa descrie starea de spirit pe care ea i-o declanseaza. Dar, in mod evident, nu sunt acelasi lucru o dimineata de iarna si o stare de spirit. Subiectul perceptiei estetice trebuie deci distins de obiectul sau. Se impune atunci intrebarea: frumusetea apartine subiectului sau obiectului? Este frumoasa dimineata de iarna 12 descrisa sau sufletul celui care o contempla este frumos? Frumosul este o insusire a obiectului sau se naste din acordul dintre insusirile obiectului si viata interioara a omului?


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce este frumosul.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

VIANU, T., Estetica, Editura pentru literatura, Bucuresti, 1968.
PLATON, Phaidros, in Opere, vol. IV, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1983.
ASLAM, C.,Paradigme in istoria esteticii filosofice (I) Din Antichitate pana in Renastere 
DAVIES, S., ,,A Companion to Aestetichs".


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!