Caracterizarea Lizucăi - Dumbrava Minunată

Extras din referat Cum descarc?

Dumbrava Minunata, de Mihail Sadoveanu, face parte din volumul Printre gene si are ca personaj principal pe Lizuca, o fetita orfana de mama careia scriitorul ii realizeaza portretul folosind diferite procedee.
CARACTERIZAREA DIRECTA
- facuta de narator: (indicati dupa fiecare citat daca este portret fizic sau moral)
Se vede ce soi rau este duduia Lizuca
,, Era o fetita maruntica, insa voinica si plinuta. Rochita de doc albastru statea stramba si in chip cu totul nepermis pe trupusorul ei. Botinutele ii erau pline de colb si cu sireturile desfacute. Coltunii cazusera si aratau niste picioruse parlite de soare, cu genunchii nu tocmai curati. Capu-i era foarte scurt tuns, baieteste, si arata in rotunzimea lui felurite bulbucaturi neregulate. Nasusoru-i mititel ar fi avut nevoie de batista, lucru pe care-l dovedeau si manecile rochitei. Gura-i era cam mare si obrajii prea rosii. Nu era deloc frumusica si delicata duduia Lizuca. Numai ochii caprii, umbriti de gene negre, aveau in ei cate-o mica floare de lumina ."
In primul fragment naratorul realizeaza in mod direct o caracterizare a Lizucai, atat fizica, cat si morala:
- portret fizic: maruntica; voinica; plinuta; trupusorul ei -  indica tot statura micuta; picioruse parlite de soare; scurt tuns, baieteste; rotunzimea capului cu bulbucaturi neregulate; nasusoru mititel; gura cam mare; obrajii prea rosii; deloc frumusica si delicata; ochii caprui, umbriti cu o mica floare de lumina; gene negre.
- portret moral: neglijenta cu tinuta ei (rochita statea stramba si in chip cu totul nepermis; coltunii cazusera = un fel de sosete atasate ghetutelor) si dezordonata (cu sireturile desfacute), murdara (botinutele ii erau pline de colb = praf), fara responsabilitatea respectarii regulilor de igiena personala (genunchii nu tocmai curati; nasusoru ar fi avut nevoie de batista, lucru pe care-l dovedeau si manecile rochitei).
- facuta de alte personaje: (dupa citat, indicati ce personaj o caracterizeaza astfel si cu ce prilej)
Se vede ce soi rau este duduia Lizuca
" Daca bietul copil nu a avut parte de o crestere ingrijita, numai batranii sunt de vina. De-acolo a venit cu niste mutre si cu niste obiceiuri de taranca, dragele mele, incat, drept sa va spun, mie mi-i si groaza. Va inchipuiti dumneavoastra ca nu pot pune pe ea o broderie ori o panglica! E de admis ca la varsta ei -  are sase ani! - sa nu poata face o reverenta in fata unor persoane mai in varsta? ..."
In acest fragment din prima parte, Lizuca este caracterizata in mod direct de catre dna. Mia Vasilian (mama sa vitrega) in fata prietenilor din inalta societate veniti la dansa in vizita, ca fiind un copil fara o crestere buna data de bunici si cu obiceiuri de taranca, ca are deja sase ani si nu stie sa faca o reverenta, iar indirect da de inteles ca fata este si incapatanata pentru ca nu doreste sa puna pe ea haine alese (broderie ori panglica).
Duduia Lizuca planuieste o expeditie indrazneata
" -  Vina-ncoace, gangania dracului! icnea cu obida slujnicuta, tragand de o aripa si smucind dupa ea pe Lizuca. Din pricina ta sa-ndur eu observatii si ocari! "
" -  Asa? striga slujnicuta; te uiti ca hotii? Are dreptate cuconita. Dihanie si soi rau ce esti! "
In partea a doua, in paragraful cand fata nu s-a sfiit sa fure serbet si sa-l manance cu mana, la ordinul doamnei Vasilian, slujnica Elena o scoate afara din casa si o bate (dar fata suporta suferinta) numind-o ganganie, dihanie, soi rau, hoata.
Autocaracterizare
Sfat cu Sora - Soarelui
" Acolo Lizuca se opri si baga de seama ca s-a ispravit cenusa.
- Patrocle, ce facem noi acum? intreba ea pe catel.
Patrocle isi scutura urechile mari si o privi tinta.
- Nu stiu, stapana!
Duduia Lizuca zise:
- De aicea trebuie sa apucam pe drumusorul de la stanga. Chiar si frunzele plopilor se intorc intr-acolo. Pe urma avem sa trecem printre livezi si prin dumbrava Buciumenilor, si indata dam de casuta bunicilor. Daca am ispravit cenusa, mergem pana acolo si inapoi nu ne mai intoarcem. Acolo nu ne bate nimeni si bunicuta are sa planga si are sa se bucure ca am venit. Pe tine te dor picioarele, Patrocle? ..."
" - Patrocle, eu cred ca nu trebuie sa ne temem de mama padurii. Aici is locuri curate... Sfanta Miercuri sta aproape. Stii de ce ma tem eu? ..."
,, - Dar eu nu ma tem. Ei ne indeamna inainte si ne pot apara de multe jivine rele. Vezi tu? Papusoii au si imparateasa, Patrocle. O floare mare si mandra: bunica zicea ca o cheama Sora - Soarelui. Sa ne oprim aici, langa ea. 
- Ce mai faci mata, Sora - Soarelui? Floarea cu coroana aurie se clatina lin spre copila, la adierea vantului.
- Imi pare bine ca te gasesc inalta si frumoasa, urma Lizuca. Noi ne ducem la bunicuta si la bunicul. "
" - Pe urma tata s-a dus; iar mamica ma tot batea, dar eu nu plangeam. Ma strecuram la Patrocle, in cusca lui, si stam acolo ascunsa si ma gandeam la mama, care s-a dus si nu s-a mai intors ."


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Lizucai - Dumbrava Minunata.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!