Bucureștiul lui Mircea Eliade

Extras din referat Cum descarc?

Romanul ,,Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", publicat in 1930 este un roman modern de analiza psihologica, scris la persoana intai sub forma de confesiune a eroului principal Stefan Gheorghidiu. Romanul prezinta inceputul si sfarsitul iubirii dintre Stefan Ghiorghidiu si Ela pe fundalul evenimentelor premergatoare si urmatoare intrarii Romaniei in primul razboi mondial. Cei doi se cunosc din anii studentiei (Ghiorghidiu student la filozofie, Ela studenta la litere), iar sentimental dragostei se naste din admiratie, duiosie si nu mai putin cum marturiseste insusi Ghiorghidiu din orgoliu ,,incepusem totusi sa fiu magulit de admiratia pe care o avea mai toata lumea pentru mine, fiindca eram atat de patimas iubit de una dintre cele mai frumoase studente, si cred ca acest orgoliu a constituit baza viitoarei mele iubiri" . Urmeaza o casnicie armonioasa, linistita, o viata conjugal intensa. Nenumaratele dovezi de iubire, necontenitele atentii ale sotiei sunt pentru Ghiorghidiu ca un fel de asezare a lumii. Ghiorghidiu o vede pe Ela statornica si recunoscatoare, este convins de devotamentul femeii iubite si convins de dezinteresul material ,,o vedeam facand sacrificii pentru mine, nu parasindu-ma pentru o pereche de ciorapi" .
Initial mostenirea primita de la unchiul Tache nu produce schimbari majore in viata lor, oferindu-le doar un trai imbelsugat dar modest: compot de California, heringi cu vin, mreana afumata, schweizer, cointreau, pate de foie gras, inchirierea unui apartament foarte incapator si curat pe strada Teilor care avea ,,un dormitor mare, cu odaia de baie in majolica, un salonas mic pentru ea, un birou pentru mine" , iesiri cu prietenii la teatru insa doar la piesele despre care auzeau ca sunt bune. La scurt timp insa mostenirea schimba asezatul mod de viata al celor doi, le schimba cursul existentei lansandu-i in lumea mondena. Odata cu mostenirea primita de la unchiul Tache comportamentul Elei se schimba, acesta descoperind o Ela interesata de partea materiala. Daca pe Stefan nu il interesau discutiile despre afaceri si cum si-ar putea mari averea, investind o parte din mostenirea primita in fabrica de metalurgie a unchiului sau Nae, Ela participa cu placere la banchetele organizate de Nae Gheorghidiu, deputatul care facea furori in lumea politica si mai ales in saloanele bucurestene, banchete la care erau invitati colegi parlamentari, oameni de banca, demnitari influenti. Atmosfera era una colocviala, se faceau glume, se ciocneau pahare cu ,,urari anapoda" . Scopul acestor petreceri era de a capta atentia si bunavointa oamenilor influenti de care Nae Gheorghidiu avea nevoie pentru bunul mers al afacerilor lui. Femeile frumoase din familia deputatului erau de asemenea invitate la banchete si jucau un rol esential in planurile acestuia pentru a atrage bunavointa persoanelor vizate pentru dezvolatarea afacerilor.
Datorita frumusetii cu care a fost inzestrata de natura, Ela era momeala ideala, cea care se plia perfect jocurilor lui Nae Gheorghidiu si acesteia ii faceau placere atentiile, compania, glumele spuse la ureche, atingerile premise din partea invitatilor. Stefan insa privea deloc incantat cum sotia lui cade prada jocului impus de deputat. Aceasta transformare a femeii iubite dintr-o existenta ideala intr-o mondena interesata, lacoma si marginita sunt puse pe seama mostenirii. Ea se dovedeste acum atrasa de snobismul si jocurile de culise ale saloanelor, se indreapta spre lux si cumparaturi, innoieste mobilele si incearca sa-i schimbe si lui Stefan hainele si accesoriile.
Schimbarile din viata lor continua, vechii prieteni sunt inlocuiti de altii noi, bogati si mondeni (verisoara Anisoara); sarbatori petrecute cu familiile noilor prieteni, invitatii la conacuri, distractii nocturne la diferite gradini de vara si restaurante de seama din Bucuresti, escapade in locuri pitoresti impreuna cu ,,banda" in care Ghiorghidiu este mai mult tarat decat dornic de participare. Evident pentru aceste iesiri aveau nevoie si de o garderoba noua: pantofi, rochii de stofa, ciorapi de matase, cizmulite de antilopa, palarii pentru Ela, costume, cravat, camasi noi de soie-ecrue si batiste fine de olanda pentru Stefan. Datorita acestui comportament nou al sotiei, Stefan simte ca aceasta se indeparteaza de el.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bucurestiul lui Mircea Eliade.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ovd. S. Crohmalniceanu, Cinci prozatori in cinci feluri de lectura, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1984
2. Ov. S. Crohmalniceanu, Literatura intre cele doua razboaie mondiale, vol. 1, Ed. Minerva, Bucuresti, 1972
3. I. Itu, Dictionar de proza romaneasca, Editia a II-a, Editura Coresi, Brasov, 1990
4. Camil Petrescu, Patul lui Procust, Ed. 100-1 Gramar, Bucuresti, 1996
5. Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, vol.I, Editura Agora, Bucuresti, 2012


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!