Adam și Eva - Liviu Rebreanu

Extras din referat Cum descarc?

Liviu Rebreanu este un nume cu rezonanta decisiva in istoria criticii si istoriei literare, fiind unul dintre cei mai importanti scriitori romani ai tuturor timpurilor, prozator si dramaturg in acelasi timp, dar si membru titular al Academiei Romane. Originalitatea este cea careia i se datoreaza frumusetea lucrarilor scrise, iar romanul sau, "Adam si Eva" este cu mult diferit fata de anterioarele abordari literare. Intrebat de nenumarate ori de reporteri despre preferintele in legatura cu creatiile sale, nu a ezitat niciodata sa raspunda : "Adam si Eva mi-e cartea cea mai draga. Poate pentru ca intr-insa e mai multa speranta, daca nu chiar mangaiere, pentru ca intr-insa viata omului e deasupra inceputului si sfarsitului pamantesc, in sfarsit, pentru ca Adam si Eva e cartea iluziilor eterne ". Astfel i-a fost raspunsul si la putina vreme dupa publicarea romanului, in 1925, dar si mult mai tarziu, spre sfarsitul carierei sale literare.
Pretextul romanului a fost reprezentat de o intamplare petrecuta in anul 1918, in Iasi: "Pe strada Lapusneanu, pe o rapaiala de ploaie, am intalnit o femeie cu umbrela. Din departare m-au uimit ochii ei verzi, mari, parca speriati, care ma priveau cu o mirare ce simteam ca trebuie sa fie si in ochii mei. Femeia mi se parea cunoscuta, desi imi dadeam seama ca nu am mai vazut-o niciodata. Din toata infatisarea ei, am inteles ca si ea avea aceeasi impresie. Am trecut privindu-ne cu bucurie si curiozitate, ca si cand ne-am fi revazut dupa despartiri de milioane de ani. Nu ne-am oprit insa, desi am fi dorit amandoi. Dupa ce am facut cativa pasi, mi-a parut rau ca nu m-am oprit si am intors capul. Facuse si ea aceeasi miscare, indemnata, desigur, de acelasi imbold. Pe urma a disparut pentru totdeauna...". Miscat de aceasta intamplare, Rebreanu se intoarce acasa si scrie un roman avand ca tema centrala reincarnarea si cautarea nesfarsita a perechii ideale, fiind dominat de fantezie pura. 
,,Adam si Eva" cuprinde sapte povesti independente de iubire, de natura realista si psihologica, cu viguroase evocari de culoare locala, fiecare dintre acestea avand loc intr-o alta atmosfera istorica si intr-o alta civilizatie a omenirii, toate fiind complet diferite, dar legate de un fir unitar. Autorul adopta tema credintei in reincarnare, fiind vorba despre protagonistii cuplului arhetipal, cuplul ideal, care se cauta si se reintregesc de abia in a saptea treapta istorica a evolutiei pamantesti. Fiecare capitol poarta numele celor sapte personaje feminine care influenteaza destinele eroilor prin iubire, regasirea echilibrului si redobandirea spiritului pur -  Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne si Ileana. Prezentarea celor sapte povestiri, in care sufletele pereche se regasesc intamplator, au si revelatia regasirii fericirii supreme, dintr-un simplu schimb de priviri, pentru ca apoi sa sfarseasca tragic. Educatia, modul de a aborda faptele realitatii, mentalitatea si atitudinea personajelor din unele capitole nu doar ca sunt diferite, ci uneori chiar diametral opuse. Personajul principal este, semnificativ, profesorul de filosofie Toma Novac, cel care se indragosteste iremediabil de Ileana, femeia pe care o intalneste intamplator pe strada. El ne este prezentat succesiv, pe cuprinsul cartii, in cele sapte povestiri astfel: pastor in vechea Indie, guvernator in Egiptul Antic, aristocrat carturar din Mesopotamia, cavaler roman, calugar german in Evul Mediu, medic in Franta in timpul Revolutiei si profesor universitar in Romania anilor 1920, cu unicul tel de a ajunge la sufletul de care depinde. Toate incercarile metempsihotice ale profesorului de a se reuni cu cea care i-a furat intr-o fractiune de secunda inima sunt dominate de ideea singularitatii: ,,Un barbat din milioanele de barbati doreste pe o singura femeie din milioanele de femei. Adam si Eva!".


Fisiere in arhiva (1):

  • Adam si Eva - Liviu Rebreanu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Liviu Rebreanu, ,,Amalgam" (1943)
2. Pompiliu Constantinescu, ,,Adam si Eva" (1925)
3. Eugen Lovinescu, ,,Istoria literaturii romane contemporane" (1928)
4. George Calinescu, ,,Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent" (1941)
5. https://jurnalul.antena3.ro/cultura/arte-vizuale/adam-si-eva-un-roman-fior-patimind-a-speranta-508274.html
6. https://matricea.ro/adam-si-eva-de-liviu-rebreanu-o-lectie-despre-perenitatea-iubirii/
7. https://www.libris.ro/adam-si-eva-liviu-rebreanu-ago978-606-92211-9-8.html
8. https://booknation.ro/adam-si-eva-liviu-rebreanu/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!