Latina, gradele de comparație ale adjectivului

Extras din referat Cum descarc?

Ca si in limba romana si in limba latina adjectivul are gradele de comparatie pozitiv, comparativ si superlativ. Spre deosebire de limba romana, in limba latina gradele comparativ si superlativ se formeaza cu ajutorul unor sufixe la care se adauga terminatii de declinare ca la un substantiv.
Comparativul sa formeaza cu ajutorul terminatiilor (ior) pentru masculin si feminin si (ius) pentru neutru, terminatii care se adauga la tema adjectivului, indiferent de categoria acestuia.
Spre exemplu, comparativul adjectivului (brevis, breve) este (brevior, brevius = mai scurt, mai scurta). Comparativul adjectivului (clarus, clara, clarum) este (clarior, clarius). La comparativul astfel obtinut, (formele obtinute reprezinta nominativul singular), se adauga in timpul declinarii, terminatiile declinarii a III-a imparisilabice, la neutru singular, terminatiile la nominativ, acuzativ si vocativ singular, pastrandu-se (ius), la plural (a). De exemplu declinam substantivul (planities, planitiei = campie) impreuna cu adjectivul (formosus, formosa, formosum = frumos) la comparativ (formosior, formosius) : Singular: N. (formosior planities), G. (formosioris planitiei), D. (formosiori planitiei), Ac. (formosiorem planitiem), Abl. (formosiore planitie), V. (formosior planities); Plural: N. (formosiores planities), G. (formosiorum planitierum), D. (formosioribus planitiebus), Ac. (formosiores planities), Abl. (formosioribus planitiebus), V. (formosiores planities); Superlativul adjectivelor se comporta ca si un adjectiv de categoria I, declinandu-se dupa substantivele de a II-a masculin si neutru si I pentru feminin.
Inainte de a folosi aceste terminatii, trebuie adaugat sufixul (issim), deci, un adjectiv la gradul superlativ va arata cam asa: pornind de la gradul pozitiv al adjectivului (brevis, breve), stabilim tema (brev) la care adaugam sufixul (issim) si terminatiile de la nominativ ale declinarilor I si a II-a: (brevissimus, brevissima, brevissimum = cel mai scurt, scurta sau foarte scurt, scurta). De mentionat ca in limba latina nu exista forme diferite pentru superlativul absolut si cel relativ.
Vom declina acum substantivul (stagnum, stagni = mlastina) impreuna cu adjectivul profundus, profunda, profundum = adanc, adanca) pe care il vom pune la superlativ (profundissimus, profundissima, profundissimum). Singular: N. (profundissimum stagnum), G. (profundissimi stagni), D. (profundissimo stagno), Ac. (profundissimum stagnum), Abl. (profundissimo stagno), V. (profundissimum stagnum); Plural: N. (profundissima stagna), G. (profundissimorum stagnorum), D. (profundissimis stagnis), Ac. (profundissima stagna), Abl. (profundissimis stagnis), V. (profundissima stagna); Dupa cum am observat, s-a nimerit ca si substantivul si adjectivul sa aiba aceleeasi forme la toate cazurile.
La superlativ, atunci cand tema adjectivului se termina in, se foloseste sufixul (rim) in loc de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Latina Gradele De Comparatie Ale Adjectivului
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!