Tipuri de Date - Pointeri

Extras din referat Cum descarc?

Multimea de valori ale tipului predefinit de date pointer(indicator) consta din adrese si valoarea speciala nil. Insa, spre deosebire de tipurile de date referinta adresele carora identifica numai variabilele dinamice ce apartin tipului de baza, valorile de tip pointer pot identifica variabile dinamice de orice tip. Evidennt, valoarea nil nu identifica nici o variabila dinamica. Prin conventie, tipul de date pointer este compatibil cu orice tip de date referinta. Operatiile care se pot face cu valori de tipul de date pointer sint = si < >. Valorile de acest tip nu pot fi citite de la tastatura si afisate pe ecran.O variabila de tip pointer se introduce printr-o declaratie de tipul: Var p: pointer;
Intrucit astfel de declaratii nu contin informatii despre tipul de baza, tipul variabilei dinamice p^ este necunoscut. Prin urmare , variabilele de tip pointer nu pot fi dereperate, iar scrierea caracterului ^ dupa astfel de variabile constituie o eroare. Programul ce urmeza ilustreaza utilizarea variabilelor de tip pointer pentru memorarea temporara a valorilor variabilelor de tip referinta .
Program P134;
{ Tipul de date pointer }
var p : pointer;
i, j : ^integer;
x, y : ^real;
r, s : ^string;
begin
{ p va identifica o variabila dinamica 
de tipul integer }
new(i); i^:=1;
p:=i;
new(i); i^:=2;
j:=p;
writeln('j^=', j^); { se afi?eaza 1 }
{ p va identifica o variabila dinamica 
de tipul real } 
new(x); x^:=1;
p:=x;
new(x); x^:=2;
y:=p;
writeln('y^=', y^); 
{ se afi?eaza 1.0000000000E+00 }
{ p va identifica o variabila dinamica
de tipul string }
new(r); r^:='AAA';
p:=r;
new(r); r^:='BBB';
s:=p;
writeln('s^=', s^); { se afiseaza AAA }
readln;
end.
Domeniul pricipal de utilizare a variabilelor de tip pointer este gestionarea memoriei interne a calculatorului. In Turbo Pascal alocarea variabilelor dinamice se executa intr-o zona speciala a memoriei interne numita heap(gramada) . Adresa de inceput a heap-ului, numita adresa de baza , este depusa in variabila predefinita de tip pointer HeapOrg. Variabila de tip pointer HeapPtr contine adresa primei locatii libere , numita virful heap-ului(fig. 1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Date - Pointeri.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!