Protecția și securitatea informațiilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Securitatea informatiilor reprezinta procesul de protejare a datelor de actiunile intentionate sau accidentale, determinate de persoane din interiorul sau exteriorul unei companii, incluzand aici angajati, consultanti si bineinteles temutii hackeri. Lacuna unui proces de securitate poate implica aspecte diverse, de la cele legate de functionarea unui website, virus, actiunea unui angajat care nu si-a protejat in mod corect parola de acces sau poate un fost angajat care doreste sa saboteze baza de clienti ai unei companii. In mod sigur nu trebuie omise actiunile, sa le spunem clasice, ale concurentei, care incearca in permanenta sa afle care este portofoliul de clienti si produse ale competitorilor din piata.

Orice vendor respectat de solutii de securitate va admite ca, cel putin pana la aceasta ora nu se poate vorbi de solutii de securitate perfecte. Pentru a asigura o reusita a afacerilor, in cadrul unei organizatii este necesar sa permiti accesul permanent din partea angajatilor, clientilor si partenerilor de afaceri la resursele electronice ale firmei, fie ca accesul se realizeaza prin intermediul Internetului (metoda cea mai des folosita) sau nu. Aceste accesari creaza automat si riscuri, iar succesul unei afaceri este determinat de asigurarea unei balante intre riscul existent si asumat pe de o parte, iar de cealalta parte de recompensarea activitatilor care se reflecta in profitul organizatiei.

Procesul de securizare a informatiilor este dinamic si continuu, datorita faptului ca riscurile si oportunitatile de dezvoltare sunt intr-o permananenta schimbare si adaptabilitate la mediul de afaceri. In perioade nu demult trecute, multe organizatii se ghidau, cand era vorba de asigurarea unei politici de securizare a informatiilor dupa o serie de prejudecati. Multe companii credeau ca nu vor fi afectate de atacurile asupra informatiilor detinute insa, efectele si mai ales timpul au aratat ca exista o predispozitie a tuturor resurselor de a fi atacate, indiferent de locul in care erau stocate, de natura lor sau de domeniul afacerii.

Problemele referitoare la securitatea informatiilor apar si in cazurile in care se investesc foarte multi bani pentru sistemele de supraveghere si monitorizare online a accesului si modului de folosinta a datelor. De multe ori, tocmai o asemenea preocupare excesiva poate atrage atentia hackerilor sau firmelor care doresc sa obtina profit prin utilizarea unor metode de virusare.

Ce se intampla cand suntem neglijenti?

Desi este evident faptul ca un sistem de securitate nu poate proteja Intregul mecanism de stocare, ce se intampla in cazul in care suntem victima unui atac

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia si Securitatea Informatiilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 225 cuvinte
Nr caractere:
18 170 caractere
Marime:
16.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Limbaje de Programare
Tag-uri:
date, baze de date, informatii, protectie
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Sus!