Programarea sistemelor informatice

Extras din referat Cum descarc?

In zilele noastre toate domeniile de activitate se bazeaza pe utilizarea tehnologiilor informatice si a calculatorului. A devenit omniprezenta utilizarea mijloacelor IT (Tehnologia Informatiei) in desfasurarea activitatilor celor mai diverse si pentru luarea deciziilor care au la baza informatiile obtinute din prelucrarea unor date culese cu privire la obiectul activitatii respective. Proiectarea reprezinta totalitatea actiunilor si operatiilor anticipate sa se execute conform finalitatilor asumate la nivel de sistem in vederea asigurarii functionarii in cele mai bune conditii a elementelor rezultate. Conceptele de baza ale sistemului informatic permit realizarea operatiilor de culegere, stocare, prelucrare, transmitere a datelor si difuzare a informatiilor necesare procesului de conducere a intreprinderilor sau instituttilor prin intermediul unitatilor de calcul aferente tehnologiei informatiilor. Diferenta dintre date si informatii consta in faptul ca datele sunt rezultatul unor activitati care pot constitui bazele luarii anumitor decizii, pe cand informatiile sunt obtinute in urma prelucrarii datelor astfel incat sa corespunda cerintelor in scopul carora au fost prelucrate datele. Sistemul informational colecteaza informatii din sistemul operational si decizional, memorand astfel informatiile colectate, precum si cele rezultate din prelucrarea lor si asigura accesul la memorie in vederea transmiterii informatiilor catre alte subsisteme ale unei companii. Astfel, functionarea sistemului informational presupune desfasurarea unor activitati, precum: - Introducerea datelor privind sistemul operational; - Prelucrarea datelor cu scopul obtinerii unor informatii utile; - Obtinerea informatiilor solicitate pentru ca, ulterior, sa adopte deciziile; - Efectuarea controlului si urmarirea deciziilor. Aceste activitati se realizeaza cu ajutorul unor tehnici de calcul, unde se prelucreaza datele si apoi rezultatul este trimis sistemului de prelucrare, alcatuindu-se in acest mod sistemul informatic. Componentele unui sistem informatic sunt:
- Informatii interne si externe, formale si informale utilizate in cadrul companiei;
- Podusele software;
- Echipamentele hardware;
- Personalul specializat.
Tip sistem
Manual
Intrumenete culegere date 
Manual 
Procesor de informatii 
Omul
Stocarea informatiilor 
Fisele manuale
Transmiterea informatiilor 
Documente 
scrise
Reguli 
Reguli si 
procedee
Figura nr. 1 ,,Relatia dintre sistemul informatic si sistemul informational"
Ciclul de viata al unui sistem informatic presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
1. Definirea cerintelor utilizatorilor (obiectivele ce doresc a fi atinse de catre sistem);
2. Specificatia cerintelor utilizatorilor (prezentarea detaliata a rezultatelor pe care sistemul urmeaza sa le asigure);
3. Specificatia cerintelor software;
4. Proiectarea generala (elaborarea arhitecturii generale a sistemului);
5. Proiectarea de detaliu;
6. Realizarea componentelor sistemului informatic;
7. Testarea componentelor sistemului informatic;
8. Integrarea componentelor sistemului informatic si testarea finala;
9. Implementarea si testarea produsului final la beneficiar;
10. Exploatarea si intretinerea sistemului;
11. Dezvoltarea sistemului informatic.
Pentru analiza si determinarea cerintelor sistemului se utilizeaza doua metode:
1. Metoda traditionala se realizeaza prin:
-  Interviul -  este o metoda foarte raspandita care ofera libertate deplina analistului in construirea si desfasurarea lui, verificandu-se competenta subiectilor intervievati, rezultatul fiind consemnat in raportul de interviu care trebuie semnat de catre persoanele intervievate.
-  Chestionarul -  este o metoda de verificare a unor cunostiinte prealabile utilizata atat de catre analistii incepatori, cat si de catre cei avansati.
2. Metoda moderna presupune parcurgerea urmatoarele etape:
-  Identificarea cerintelor principale ale sistemului;
-  Realizarea prototipului initial;
-  Proces iterativ de adaptare a sistemului de cerinte;
-  Folosirea sistemului aprobat de utilizator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programarea sistemelor informatice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!