Plan de Masuri TIC

Extras din referat Cum descarc?

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei realizeaza politicile si strategiile in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, asigurand trecerea la societatea informationala in Romania, in contextul statutului de membru al Uniunii Europene.
La data de 1 ianuarie 2007 Romania a devenit stat membru UE. Din aceasta calitate decurg o serie de drepturi si obligatii cum ar fi participarea la Consiliile de Ministri (TTE - Consiliul Transport, Telecomunicatii si Energie) si la Grupurile de Lucru ale Comisiei si ale Consiliului UE precum si aplicarea diferitelor strategii si programe comunitare. Romania are dreptul de a propune initiative la nivel european si de a vota in cadrul Consiliului Uniunii Europene.
Unul dintre avantajele de care Romania beneficiaza in calitate de stat membru al Uniunii Europene este reducerea tarifelor pentru serviciile de comunicatii si tehnologia informatiei, ca urmare a cresterii concurentei pe piata, si pana la accesul la fonduri structurale. Cadrul legislativ romanesc in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei este unul dintre cele mai moderne din Europa, existand numeroase facilitati pentru afacerile din acest domeniu, resursele umane sunt de calitate, piata este complet liberalizata, deci exista toate conditiile pentru ca acest sector sa fie o destinatie preferata pentru investitii. In plus, se va realiza o mai buna sustinere a intereselor nationale prin participarea in institutiile UE: co-elaborarea si definirea politicii si legislatiei europene si implementarea acestora.
Oportunitati in domeniul TIC
- Consolidarea industriei de TIC;
- Participarea la programele europene din domeniul TIC (CIP, Safer Internet Plus, eContent Plus) (beneficiile vor depinde de abilitatile companiilor de a castiga aceste proiecte); 
- Cresterea concurentei prin cresterea vizibilitatii agentilor economici;
- Reducerea tarifelor pentru serviciile de comunicatii si tehnologia informatiei ca urmare a cresterii concurentei pe piata; cresterea ratei de penetrare la telefonie si internet datorata scaderii tarifelor;
- Cresterea importantei cercetarii si dezvoltarii;
- Acces mai usor la finantare;
- Fonduri structurale.
Luand in considerare obiectivele Romaniei de a se integra pe deplin in Uniunea Europeana, de a se adapta la cerintele economice comunitare dar mai ales de a creste competitivitatea economica, coeziunea sociala si calitatea vietii cetateanului, Romania va trebui sa actioneze in vederea reducerii decalajelor de dezvoltare, prin incurajarea utilizarii sporite a serviciilor de comunicatii in banda larga si cresterea investitiilor in infrastructura si dezvoltarea infrastructurii TIC la nivel national. Astfel va trebui actionat in vederea dezvoltarii si cresterii accesibilitatii structurii de broadband si cresterea securizarii retelelor de comunicatii electronice, si va trebui sustinuta dezvoltarea retelelor digitale si a serviciilor bazate pe continut. 
Fondurile Structurale 
Unul dintre beneficiile cele mai importante castigate de Romania, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, este posibilitatea accesarii fondurilor structurale din care se pot finanta proiecte care sustin prioritatile de crestere si dezvoltare economica. Sectorul IT&C romanesc se dezvolta intr-un ritm extrem de rapid, avand o contributie semnificativa la PIB. Printre prioritatile Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei se numara reducerea decalajului digital, pentru a oferi acces la serviciile societatii informationale unui numar cat mai mare de cetateni, cresterea competitivitatii economiei romanesti, prin incurajarea utilizarii celor mai noi tehnologii informationale, precum si construirea unei relatii bazate pe incredere si transparenta cu cetatenii, prin dezvoltarea si implementarea strategiei de guvernare electronica.
Aceste fonduri vor putea fi accesate de beneficiari atat din sectorul privat, cat si din sectorul public, prin elaborarea unor proiecte solide si fezabile care sa indeplineasca criteriile stabilite prin legislatia europeana si nationala.
Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale, care functioneaza in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, are rolul de a gestiona proiectele finantate in cadrul Axei prioritare III - ,,Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele public si privat" din Programul Operational Sectorial ,,Cresterea Competitivitatii Economice" (POS-CCE), program coordonat de Ministerul Economiei si Finantelor, in calitate de Autoritate de Management.
Obiectivul general al POS - CCE este reprezentat de cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Proiectele trebuie sa fie in conformitate cu cerintele legislatiei europene si nationale in vigoare. In cadrul POS-CCE, Axa prioritara III cuprinde trei domenii majore de interventie pentru dezvoltarea sectorului IT&C: 
- sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei (accesarea si dezvoltarea infrastructurii de comunicatii);
- dezvoltarea si eficientizarea serviciilor publice electronice moderne (e-Guvernare, e-Educatie si e-Sanatate);
- dezvoltarea e-Economie (economiei digitale).
Analiza situatiei actuale
DGTIPEIT- Directia Generala pentru Tehnologia Informatiei si Programe Europene in domeniul IT urmareste realizarea unei strategii e-guvernare actualizate la noile cerinte europene si aplicarea in practica a Hotararii de Guvern nr. 1455 din 18.10.2006 care prevede elaborarea de catre MSP (Ministerul Sanatatii Publice) impreuna cu MCTI a strategiei de informatizare a sistemului sanitar. Obiectivul principal avut in vedere consta in extinderea serviciilor virtuale si Centrelor de servicii pentru cetateni cu respectarea simultana a cerintelor in domeniul securitatii si identificarea posibilitati privind infiintarea si dezvoltarea de agentii si laboratoare de certificare, omologare in domeniul securitatii, precum si incheierea de parteneriate intre institute de cercetare din Romania (ICI) si UE privind dezvoltarea retelei de comunicare on-line in relatiile dintre cetateni si institutiile publice ale diferitelor tari.
Planul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare-Inovare in domeniul Tehnologiei informatiei are ca obiectiv dezvoltarea domeniului ,,Tehnologia Informatiei" si utilizarea tehnologiilor specifice domeniului in zona administratiei publice centrale si locale si in mediul de business tinand cont de politica guvernamentala in domeniul Tehnologiei Informatiei, strategia i2010 - Societatea Informationala Europeana si planul strategic al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
In ceea ce priveste exporturile companiilor romanesti din domeniul IT au fost, in primele opt luni ale acestui an, de aproximativ 150 de milioane de euro, in timp ce importurile au fost de cinci ori mai mari, atingand 855,2 milioane de euro, potrivit NewsIn care citeaza date ale Institutului National de Statistica (INS).
In perioada mentionata, exporturile de hardware au fost de 150,9 milioane de euro, cu 5,4% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, iar exporturile de software si servicii IT s-au diminuat cu 91,4%, la 0,1 milioane euro. Importurile de hardware au fost de 846,9 milioane de euro, in crestere cu 54,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importurile in sectorul software si servicii IT au fost de 8,3 milioane de euro, cu 117,4% mai mult fata de perioada 1 ianuarie - 31 august 2006.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plan de Masuri TIC.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!