Notiuni Teoretice Despre Baze de Date

Extras din referat Cum descarc?

Domeniul bazelor de date ocupa astazi un loc foarte important in cadrul informaticii, datorita faptului ca tehnica de calcul este prezenta in aproape toate ariile de activitate, prelucrind intr-un timp scurt o mare cantitate de informatii, ca urmare a vitezei de calcul si capacitatii de memorare foarte mari, a dispunerii de componente performante de intrare-iesire si multe limbaje dezvoltate de programare. Organizarea si gestionarea acestor informatii prelucrate se face la nivelul bazelor de date. 
O baza de date este o colectie de informatii stocate intr-un mod foarte structurat. Explorind aceasta structura cunoscuta se poate accesa si modifica informatia intr-o maniera rapida si corecta. O baza de date contine toate informatiile necesare despre obiectele ce intervin intr-o multime de aplicatii, relatiile logice intre aceste informatii si tehnicile de prelucrare corespunzatoare. In bazele de date are loc o integrare a datelor, in sensul ca mai multe fisiere sunt privite in ansamblu, eliminindu-se pe cit posibil informatiile redundante. De asemenea, se permite accesul simultan la aceleasi date, situate in acelasi loc sau distribuite spatial, a mai multor persoane de pregatiri diferite, fiecare cu stilul personal de lucru. 
Sistemul de programare care permite construirea unor baze de date, introducerea informatiilor in bazele de date si dezvoltarea de aplicatii privind bazele de date se numeste sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD). Un SGBD da posibilitatea utilizatorului sa aiba acces la date folosind un limbaj de nivel inalt, apropiat de modul obisnuit de exprimare, pentru a obtine informatii, utilizatorul facind abstractie de algoritmii aplicati pentru selectionarea datelor implicate si a modului de memorare a lor. SGBD-ul este o interfata intre utilizatori si sistemul de operare. 
Orice SGBD contine, printre alte componente, un limbaj de descrirere a datelor (LDD) care permite descrierea structurii unei baze de date, a fiecarei componente a ei, a relatiilor dintre componente, a drepturilor de acces ale utilizatorilor la baza de date, a restrictiilor in reprezentarea informatiilor si alte elemente asemanatoare. LDD este utilizat atit pentru proiectarea bazelor de date, cit si pentru redefinirea lor. O alta componenta foarte importanta a unui SGBD este limbajul de cereri (LC) sau limbajul de prelucrare a datelor (LPD), ce permite operatii asupra datelor aflate in baza de date, cum ar fi: incarcarea bazei de date, inserarea unor elemente, realizarea diferitelor statistici asupra datelor si alte asemenea operatii.
Limbajele LDD si LC sunt, de cele mai multe ori, extinderi ale unor limbaje de programare numite limbaje gazda. Compilarea succesiunilor de comenzi pentru descrierea datelor sau pentru operarea cu date se reduce, in acest caz, la o precompilare, adica transformarea acestor comenzi intr-o succesiune de instructiuni ale limbajului gazda care, prin executare, sa dea efectul dorit. O alta modalitate de operare este aceea a transformarii comenzilor in lansari de programe executabile. Comenzile sunt descrise prin sintaxe specifice fiecarui tip de SGBD, iar interpretarea si activarea lor se face automat, prin rutine scrise, de obicei, in limbajul gazda. In acest fel, calitatile SGBD-ului depind in mare masura de calitatile limbajului gazda utilizat.
O strucura posibila pentru SGBD este ilustrata in figura 1. In aceasta figura, procesorul de cereri prelucreaza cererile utilizatorilor prezentate la terminal sau sub forma de programe de aplicatii scrise in LC, transformindu-le in comenzi executabile de catre gestionarul bazei de date; compilatorul LDD interpreteaza si transforma descrierile utilizatorului in comenzi pentru initierea sau modificarea unei baze da date; gestionarul bazei de date transforma comenzile de cereri si descrieri de baze de date in operatii executabile de catre sistemul de gestiune a fisierelor, care opereaza asupra datelor aflate in diferite fisiere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Teoretice Despre Baze de Date.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!