DFD - Diagramele Fluxurilor de Date

Extras din referat Cum descarc?

Diagrama fluxului de date ale nivelului logic curent, independenta de tehnologie, reliefeaza functiile de prelucrare a datelor executate de catre sistemul informational curent.
Diagrama de flux de date ale sistemului logic nou va prezenta circuitul datelor, structura lor si cerintele functionale ale noului sistem.
Descrieri ale obiectelor DFD se regasesc in asa-zisele dictionare ale proiectelor sau depozitele CASE (repository) [1].
Diagramele fluxului de date DFD au ca obiectiv urmarirea modului de transfer al datelor intre procesele de prelucrare a lor, astfel de diagrame se mai numesc si modele ale proceselor de prelucrare, iar operatiunea se numeste modelarea proceselor.
DFD reprezinta doar una din tehnicile de analiza structurata.
Tehnica de redare a proceselor de prelucrare prin intermediul diagramelor fluxurilor de date a capatat noi acceptiuni prin incorporarea ei in instrumentele de analiza si proiectare cu ajutorul calculatorului, adica in instrumente CASE [1].
Tehnica SSADM (Structured Systems Analysis and Design Methodology) pentru construirea DFD
Cand analizam sistemele folosim frecvent reprezentarile grafice, de exemplu diagramele. In continuare vom folosi tehnica reprezentarii grafice a fluxului informational. Proiectarea fluxului informational reprezinta circulatia informatiei in sistem, transformarile suferite de acesta, stocarea informatiei precum si scurgerile de informatie in afara sistemului.
Scopul diagramelor de date DFD pentru o anumita componenta organizatorica sau functionala la care se refera (sectie, birou, compartiment, intreaga unitate, o anumita activitate - vanzari, cumparari, incasari, plati, s.a) este de a scoate in relief, intr-o maniera cat mai sugestiva, urmatoarele aspecte [1]:
- sursa datelor de prelucrare;
- operatiunile de prelucrare prin care trec datele;
- destinatia datelor prelucrate;
- legatura existenta intre prelucrari si activitatea de stocare a datelor.
Intocmirea diagramelor de flux de date (DFD)
DFD este o reprezentare grafica a transformarii datelor de intrare in date de iesire 
folosind un set de simboluri de reprezentare si un set de reguli de completare si validare. 
Simboluri folosite in diagramele realizate cu SSADM
proces (transformare): Procesele sunt etichetate cu text ce sugereaza modul de transformare a datelor si sunt identificate printr-un numar(descriere a functiei procesului de prelucrare, incepand cu un verb, urmat de o descriere a obiectului functiei de prelucrare). In DFD fizica pentru sistemul existent, se va preciza si locatia (compartiment / persoana) procesului.
flux de date: este constituit din datele transmise intre doua procese. Fluxul de date este etichetat printr-un substantiv ce sugereaza informatia sau pachetul de informatii transmise.
entitate externa (terminator): sursa / receptor de date. Poate fi un alt sistem (organizatie, compartiment).
stoc de date: un depozit temporar sau permanent de date. 
Poate fi: 
- manual: registre, dosare, arhiva de documente 
- pe suport magnetic: fisiere.


Fisiere in arhiva (1):

  • DFD - Diagramele Fluxurilor de Date.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!