Date Interconectate

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE 3
2. DATE INTERCONECTATE IN CADRUL WEB-ULUI 4
2.1 Conceptul de Date Interconectate 4
2.2 Principiile Datelor Interconectate 5
2.2.1 Arhitectura Web 5
2.2.2 Modelul de date RDF 9
2.3 Stabilirea legaturilor RDF catre alte surse de date 11
2.3.1 Setarea manuala a legaturilor RDF 12
2.3.2 Setarea automata a legaturilor RDF 12
2.3.3 Algoritmi bazati pe tipare 13
2.3.4 Algoritmi bazati pe proprietati 14
2.3.5 Cerinte minime pentru publicarea Datelor Interconectate 14
2.4 Testarea Datelor Interconectate 15
2.5 Descoperirea Datelor Interconectate 16
2.5.1 Mecanisme de Ping pentru Web-ul Semantic 16
2.5.2 Auto-descoperirea legaturilor HTML 16
2.5.3 Indexare Semantic Web: extensii de structura a site-ului Web 17
2.5.4 Liste de seturi de date in cadrul ESW Wiki 17
2.5.5 Motoare de cautare semantice 17
3. Proiectul Linked Open Data 18
4. Baza de date DBpedia 19
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
In lumea de astazi, tehnologia se manifesta in toate domeniile, iar dezvoltarea si imbunatatirea echipamentelor actuale nu mai cunoaste limite. Dezvoltarile recente in tehnologia sistemelor informationale au determinat o crestere a gradului de computerizare a multor aplicatii in diverse domenii de business. Datele au devenit o resursa critica in foarte multe organizatii si astfel accesarea lor in mod eficient, distribuirea lor, extragerea de informatii utile si crearea unui sistem capabil sa le gestioneze in mod eficient, au devenit necesitati mai mult decat urgente.
Eforturile care se fac in acest sens vizeaza crearea unui sistem capabil atat sa integreze datele din surse diferite, cat si sa extraga si ofere informatii in diferite forme (rapoarte, statistici), pe baza unor sabloane. Aceste surse de date pot fi baze de date gestionate de un sistem creat in acest scop (Sistem de Gestiune al Bazelor de Date-- SGBD) sau pot fi, de asemenea, date primare, din surse multiple. Dincolo de aceste aspecte care tin de modul de pastrare si manipulare a datelor si care in mod normal prezinta interes doar pentru specialistii in domeniu, s-a mai dorit crearea unor dispozitive de tip intrare/iesire care sa transforme toate aceste masinarii de calcule in dispozitive accesibile oamenilor de rand, care nu beneficiaza de o pregatire in domeniu. 
Privind evolutia calculatoarelor, de la prima generatie si pana la cea curenta, putem intelege de unde am plecat si unde am ajuns. Pe masura ce hardware-ul a evoluat si software-ul a evoluat. Pe masura ce retelele au evoluat, au evoluat si protocoalele de comunicatie dintre calculatoare. Dezvolarea acestor reguli si protocoale a determinat evolutia intregii retele Internet si a software-ului pentru aceasta retea. Poate cele mai multe schimbari majore intr-un interval scurt de timp s-au resimtit in spatiul World Wide Web, acest serviciu resimtind imbunatatiri majore in cei peste 20 de ani de existenta. 
In prezent, World Wide Web-ul a ajuns cea mai mare biblioteca a lumii, cu peste 3 miliarde de documente. Aceasta dezvoltare a dus la aparitia de meserii noi, si la reorganizarea multor activitati tinand seama de conditiile publicitatii pe Web si de posibilitati de cooperare greu de imaginat altadata. Cu ajutorul mediilor Web de instruire si cu resursele informationale si educationale de pe Web, invatarea si perfectionarea continua devin accesibile aproape oricui.
2. DATE INTERCONECTATE IN CADRUL WEB-ULUI
2.1 Conceptul de Date Interconectate
Web-ul este inteles ca un spatiu global al informatiei care conecteaza documente si date. Exista o problema totusi cu felul in care informatia este interconectata in cadrul Web-ului. Se folosesc mecanismele de baza de conectare a paginilor, dar aceste mecanisme nu specifica si semantica sau contextul legaturilor.
Majoritatea sit-urilor Web sunt scrise avand in minte doar cititorii umani si acest lucru tinde sa creeze informatie contextuala, care nu poate fi procesata in mod eficient de calculatoare. Pentru accesarea respectivei informatii si de catre calculatoare s-au realizat diferiti algoritmi de procesare a limbajului natural sau algoritmi care incearca sa extraga inteles din cadrul textelor, dar toti acesti algoritmi lucreaza in jurul ideii de ,,recuperare" de informatie, nu de ,,citire" sau ,,intelegere" a informatiei.
Cea mai buna metoda de a imbunatatii acuratetea si relevanta informatiilor procesate este ca furnizorii de continut sa reprezinte cunostintele detinute intr-o forma global inteleasa. Este necesara o descriere a resurselor si un context, care sa arate in ce fel resursele sunt in relatie cu alte resurse.
Web-ul Semantic creaza un Web al datelor prin integrarea datelor care provin din surse diferite ca: pagini HTML, documente XML, foi de calcul, baze de date relationale, etc. Pentru ca aplicatiile Web sa poata utiliza surse diferite de date trebuie ca acestea sa fie componente ale unei baze de date virtuale unificate. Acest lucru este posibil utilizand RDF, care este un format standardizat pentru reprezentarea datelor intr-un format subiect-predicat-obiect. Acest lucru faciliteaza schimbul si combinarea datelor gasite in cadrul Web-ului, alcatuind spatiul Datelor Interconectate (Linked Data).
Termenul linked data (date interconectate) a fost introdus de catre Tim Berners-Lee intr-o lucrare a sa despre arhitectura interconectata a spatiului web. Termenul descrie o modalitate de publicare si interconectare a datelor in forma structurata, plecand de la prezumtia ca datele devin mai valoroase si mai credibile pe masura ce devin tot mai conectate cu alte date.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] BERNES-LEE, Tim, HENDLER, James, LASSILA, Ora : The Semantic Web, Scientific American, 2001.
[2] HEATH, Tom, BIZER, Christian: Linked Data: Evolving the Web into a Global Data Space (1st edition), Morgan & Claypool Publishers, 2011. 
[3] DBpedia: http://dbpedia.org
[4] Linked Data, Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Linked_data
[5] Linked Data - Connect Distributed Data Across the Web: http://linkeddata.org
[6] LOD2 - Creating Knowledge Out of Interlinked Data: http://www.lod2.eu
[7] Sir Tim Berners-Lee : http://www.w3.org/People/Berners-Lee/
[8] W3C Linking Open Data Community Project: http://www.w3.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!