Valoarea estetică a unei opere în proza a lui Mihail Sadoveanu Bac 2003

Extras din referat Cum descarc?

Exprima-ti opinia despre valoarea estetica a unei scrieri in proza de M. Sadoveanu, prin dezvoltarea a doua argumente privind structura textului narativ si a limbajului prozei narative.
Critica literara a situat romanul istoric al lui M. Sadoveanu in sfera epopeei (N. Manolescu) si in sfera eposului- a povestirii (Crohmalniceanu). Ca roman, Fratii Jderi este o trilogie (specie epica de mare intindere, cu o intriga in general complicata si cu o actiune desfasurate grupate in jurul unui nucleu, punind in miscare de asemea un numar mare de personaje). In romanul Fratii Jderi se cuprind Ucenicia lui Ionut, Izvorul Alb si Oamenii Mariei Sale. Romanul este o fresca, avind in vedere dimensiunea mare care infatiseaza tabloul de ansamblu al unei epoci, al unei societati. Timpul evenimential (al actiunii) reprezinta cadrul actiunii care defineste natura scrierii, istoria Moldovei sec. XV figura centrala fiind Stefan cel Mare. Timpul narativ al povestirii propriu-zise inregistreaza actiunea cronologica dar si discontinua cu reintoarcere in timp. Cartea se deschide cu hramul manastirii unde trebuia sa vina Stefan cel Mare si unul din personaje Nichifor Calinam se reintoarce in timp motivind prezenta lui Stefan la hram si subliniind ideea ca Stefan vine sa-i faca dreptate pentru ca in tinerete el i-a salvat viata. In concluzie naratarea cronologica este intrerupta in favoarea celei subiective. Desi ne aflam intr-un roman traditional, asa cum a remarcat si Nicolae Manolescu, Sadoveanu ramine un scriitor unic atat la noi cit si in universalitate, el este realist cu viziune romantica si un romantic care aduce detalii ca un realist. Se evoca aici epoca unui popor dindu-i dimensiuni mitice si individualizind-o. Spatiul convera faloare simbolica la sosirea domnitorului sunt prezenti moldovenii prezentii la hram, familia Jderilor si Ionut Par-Negru. In functie de perspectiva narativa timpul naratiunii sugereaza : miticul cu eroi legendari cu atribute fabuloase in istorie. Cotidianul existentei sugerind poezia unei epoci demult apuse si psihologicul care pune accent pe miscarile sufletesti ale diverselor virste pe o punte, adolescenta, tinerete si maturitate. Spatiul si timpul corespund timpului evenimentelor si localizeaza actiunea. Descoperim in roman motive caracteristice pastelor si baladelor, credintele vechi, lunecind permanent intre real si fabulos. Subliniem in acest sens descrierea luptelor intre 2 voinici, puterea voinicului care se masoare cu trei lupatori, toate menite sa ilustreze voinicia moldovenilor. Baladescul persista in constructie si tonalitate, astfel in cit reconstituirea realista se realizeaza prin fabulos. Istoria se explica prin ea insasi, prin fapte desfasurate obiectiv sau uneori scriitorul intrerupe povestirea sper a oferii explicatii. Romanul Fratii Jderi reprezinta simbolic gloria Moldovei, Jderii reprezinta vitejii ridicati de domn care impreuna cu taranimea libera, constituie puterea lui Stefan cel Mare. Este epoca unei virste ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Valoarea Estetica A Unei Opere In Proza A Lui Mihail Sadoveanu Bac 2003
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!