Trubaduri și cavaleri

Extras din referat Cum descarc?

In secolul in XII-lea se formeaza un nou stil poetic in sudul Frantei. Poeziile lirice scurte, dar complexe dau glas semtimentelor personale, mai ales iubirii dintre barbat si femeie. 
Poetii francezi din Evul Mediu, care scriau despre dragoste si cavalerism, se numeau trubaduri. De regula erau de provenienta nobila si scriau intr-o limba neo-latina - langue d'oc din Provence. Poezia lor diferea foarte mult de poeziile care erau la moda in nord. Datorita Eleonorei de Aquitania, fiica unui trubadur, devenita in 1137 sotia regelui Ludovic al VII-lea, acest lirist si cultul dragostei cavaleresti se raspandeste rapid in toata tara si chiar si peste granite. 
Un nou stil in dragoste
De fapt aceste poezii erau destiate distractiei claselor sociale bogate. Totodata sunt oglinda fidela a schimbarii comportamentului social. Casatoriiile erau determinate de interesele politice si economice ale familiilor instarite si erau foarte putine sanse ca viitorii sati sa fie indragostiti. Pe langa aceasta, cavalerii erau deseori plecati la razboi departe de caminele lor, sotiile ramaneau singure, se simteau parasite si se plictiseau. 
In cercurile inalte s-a propagat rapid ideea cavalerismului care se baza pe curajul si vitejia militara - virtuti estompate de valorile crestine - precum si perceptia extrem de idealizata a naturii dragostei. Aceatsa nu avea nimic comun cu egalitatea sexelor; calvalerul avea obligatia de a-si servi aleasa inimii si de a-i satisface orice capriciu. 
Aceasta noua poezie acorda o importanta nemaintalnita omagiului in dragoste, fiind influentata de litratura araba, care venera dragostea si care a patruns in Europa Occidentala in urma cruciadelor din Palestina si Peninsula Iberica, ocupata in parte de mauri. Cavalerul se indragosteste de regula nebuneste de o femeie, care este de regula logodita sau maritata cu altcineva. Indragostitul isi ia angajamentul ca o va slui pe aleasa inimii pana la moarte - de regula din departare. Dragostea lor ajunge la implinire foarte rar, si daca intamplator aceasta are loc, trebuie pastrat secretul. 
Manat de dragoste, cavalerul va face acte de eroism pentru a atisface dorintele femeii iubite. Aceasta la randul ei pretinde tot mai mult. In acest timp, femeia iubita devine sursa oricarei virturi, chiar daca aceasta, in realitate, are o atitudine de respingere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trubaduri si cavaleri.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!