Trăsăturile romanului realist, procedee narative exemplificate în romanul Ion

Extras din referat Cum descarc?

-Incipitul (108) / Finalul (122-123) -Expozitiunea (110) / Deznodamantul (122) -Existenta celor doua planuri d) focalizarea -tipuri de focalizare (124) -efectele focalizarii (125) e) coerenta (121) 2. Sursa de inspiratie geneza (107) 3. Conflictul (112); conflictele secundare (121) IV. Personaje: 1. Personajul principal in romanul realist (118) 2. Personajul alter ego (120) - numarul din interiorul parantezei reprezinta numarul paginilor din Limba si Literatura Romana, manual pentru clasa a-X-a, autori: Mircea Marin, Carmen Ligia Radulescu, Elisabeta Rosca si Rodica Zane, editura Paralela 45. La paginile indicate se pot gasi repere folosite in realizarea acestui referat. G. Calinescu, privindu-l pe Liviu Rebreanu din perspectiva romanului Ion, il considera pe acesta ca fiind: poet al omului teluric. Acelasi critic apreciaza ca intentia autorului a fost aceea de a crea o fresca a satului transilvanean din care insusi autorul s-a ridicat, iar in ceea ce priveste personajele acestui roman nu sunt indivizi cu viata unica, ci exponenti ai clasei si generatiei. I. Liviu Rebreanu, din acest punct de vedere nu face decat sa-si dezvaluie rolul sau de autor realist. Astfel, el isi propune sa reflecteze lumea in toata complexitatea sa. Personajul central este simbolic, reprezentand dragostea pentru pamant a tuturor taranilor; prin intermediul acestui reprezentant al satului, autorul reuseste sa infatiseze aceasta lume in totalitate, atat in planul continutului cat si al formei. Naratorul este obiectiv si omiscient, are acces la toate mecanismele vietii sociale, precum si la intimitatea vietii afective. Pornind de la acelasi material taranesc, Ion reprezinta o revolutie si fata de lirismul samanatorist sau de atitudinea poporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice. (E. Lovinescu) M-am sfiit intotdeauna sa scriu pentru tipar la persoana I, marturisea Liviu Rebreanu, intrucat amestecul eului ar diminua veridicitatea subictului. II. Cititorul romanului realist este introdus intr-un univers care ii este sau ii devine familiar. Detaliul in acest tip de roman este elementul esential, pentru ca prin ansamblul acestora, opera creaza iluzia realului. Prin lectura romanului, cititorul va fi informat si documentat, astfel incat el va putea avea senzatia ca participa in mod direct la actiune. Diferenta de data acesta este insa faptul ca cititorul se identifica adesea cu naratorul omiscient si mai putin cu personajul principal. Criteriul sau de apreciere fiind chiar intensitatea iluziei realiste. Ctitorul concret al romanului Ion este un argument prin care se demonstreaza inca o data ca aceasta opera apartine curentului realist. Lectura romanului te face sa te simti ca o parte integranta in satul transilvanean, te face sa te regasesti in fiecare secventa de parca ai fi chiar tu in locul autorului, prezent la fiecare ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Trasaturile Romanului Realist Procedee Narative Exemplificate In Romanul Ion
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!